Test på skärm till dator

 

Test bildskärm till dator

Även om det säljs allt färre stationära datorer idag, finns ändå behovet av en riktigt bra bildskärm för många. Antingen för att få en bättre och större skärm när man jobbar längre stunder vid sin laptop eller för att koppla sin stationära dator till.

 

På denna sida sammanställer vi experternas tester på datorskärmar, och lyssnar på åsikter från användare, för att hitta den bästa skärmen just nu!

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa skärmen NU!

 

Viktigt att veta inför ditt köp

Idag, 2017, är det främst skärmar i storleken 24-27 tum som efterfrågas. Över hälften av skärmarna som säljs är i denna storlek. Och när det handlar om tillverkare så är det många som vill vara med i matchen. Asus och Acer tillhör de mest populära bland konsumenterna, men även DELL och Benq har uppskattade modeller.

 

Samsung har dock inte alls samma framgång bland skärmar som med TV-apparater. Här uttrycker användarna ofta missnöje rent generellt. På samma sätt ger experterna ofta låga betyg till datorskärmar från Lenovo och AG. Dessa tre tillverkare kan det alltså vara bra att undvika, om du vill köpa det som de flesta tycker är bra.

 

Vårt viktigaste krav på skärmen är att den ska vara optimal för att arbete. Den behöver därför vara skarp och vilosam för ögonen, då det kan bli många timmar framför datorn varje dag. Det är alltså inte den bästa skärmen för spel eller avancerad fotoredigering som vi inriktar oss på. Istället handlar det i första hand om en bra skärm för "vanligt kontorsarbete".

 

Vid spel krävs nämligen ofta en riktigt snabb skärm och när man jobbar med trycksaksproduktion ställs höga krav på färgåtergivningen för att få helt korrekta färger vid tryckningen. Självklart ska dock vår skärm passa semiproffs för till exempel bildarbete i Photoshop.

 

Bästa datorskärmen 2017

Vilken är då den bästa datorskärmen idag, när vi tar hänsyn till både pris, prestanda och kvalité? Och där både testresultat och användarupplevelser är viktiga.

 

Jo, i vår kategori; Kontorsarbete på skärm i storleken 24-27 tum, pekar många ut samma tillverkare vilket gör vårt val lättare. Det handlar om en prisvärd och mycket bra datorskärm från DELL, nämligen modellen UltraSharp U2515H.

 

Bästa skärmen till din dator -  Dell UltraSharp U2515H

Bästa bildskärmen just nu - Dell UltraSharp U2515H

(klicka på skärmen för mer information på DELL:s hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Dell UltraSharp-serie har funnits ett tag på marknaden och den har därför hunnit testats av tusentals användare under åren. Det är betryggande! Utvecklingen började redan år 2009 med modellen U2410 som sedan vidareutvecklades till U2412. Denna modell är den mest populära och den fungerar fortfarande som "referensskärm" i vissa tester.

Gamla U2412 säljs visserligen fortfarande och är en väldigt bra skärm. Men den presenterades i slutet av år 2011, vilket gör att den saknar flera av de ingångar som är viktiga idag.

 

Vi vänder därför blicken till en senare, och något större, modell och valet landar då på Dell UltraSharp U2515H.

 

Denna bildskärm har IPS-teknik istället för den TN-teknik som annars är vanligast idag. Fördelen med detta är bland annat att den har klar bild, bra skärpa, mycket stor betraktningsvinkel (178 grader) och högkvalitativ färgåtergivning. Upplösningen är 2560×1440 vilket innebär att den har förhållandet 16:9 på bilden.

 

Responstiden är 6 ms, vilket räcker bra för vårt ändamål. Den har även tiltfunktion, vilket innebär att du kan vrida skärmen 90 grader och därmed få en "stående A4" om du vill se en hel sida på en gång. Dell UltraSharp U2515H har 2 stycken HDMI-portar (MHL), 1 DisplayPort, 1 mini-DisplayPort och 5 USB 3.0-portar.

 

Experterna på SweClockers testade denna skärm under 2016 och summerade med orden; "Dell U2515H ger jämn och bra kvalitet till ett lågt pris. En mycket bra allroundskärm". Den fick dessutom utmärkelsen "Bra produkt!"

 

TFT Central menar att detta är en skärm som inte kommer att göra dig besviken. "Vi blev imponerade av det höga kontrastförhållandet för en IPS-panel samt den snabba responstiden. En prisvärd datorskärm".

 

Konsumenterna menar att framför allt färgåtergivning och detaljrikedom är mycket bra på denna skärm. De upplever den också som skarp med mycket snabb respons (även i spel) och snyggt slimmad design och ram. Den är också riktigt prisvärd, du får "mycket skärm för pengarna".

 

Vad är nackdelarna med denna skärm?

Nackdelarna då? Det finns ju självklart även såna på alla produkter och dessa vill vi känna till på förhand, för att kunna väga in dem i vårt beslut. När det handlar om denna datorskärm påpekar vissa användare att den saknar både DVI- och VGA-ingång. Se därför till, innan köpet, att skärmen går att koppla in till din dator på det sätt som du önskar.

 

Några användare tycker också att touchknapparna som man styr menyerna med, fungerar mindre bra. Men för övrigt är de flesta konsumenter och experter mycket nöjda med vad de får se.

 

Så köper du skärmen till lägsta pris

Det rekommenderade priset för Dell UltraSharp U2515H ligger på 4 400 kr som du kan se på Dells hemsida. Men - när du köper skärmen på internet, får du den betydligt billigare!

 

Webhallen har datorskärmen för bara 3 490 kronor när du klickar här! Detta är priset inklusive frakt.

 

Även hos Dustin Home kan du hitta skärmen för bara 3 490 kronor när du klickar här och frakten hem till dig är gratis!

 

Hos Proshop får du den just nu för 3 499 kronor när du klickar här och frakten hem till dig ingår i priset!

 

CDON erbjuder skärmen för 4 299 kronor när du klickar här och då ingår dessutom frakt hem till dig!

 

Och när du har den bästa skärmen, ska du förstås också läsa våra tester av datorhögtalare för att få veta hur du får bästa möjliga ljud i din anläggning.

 

 

Test av datorskärmar

Det finns inte så många aktuella jämförelsetest att tillgå när det gäller skärmar till datorer, men här kan du läsa de mest relevanta:

 

PC för Alla, mars 2017: Testade sex stycken stora (27" och 32") datorskärmar för runt 4 000 kronor. Det handlade denna gång om skärmar med en upplösning på 2560 x 1440 bildpunkter.

Bästa skärmen 2017 är AOC Q2775PQU som fick 9 av 10 poäng och utmärkelsen "Bäst i test". Den tog hem segern för att den har mycket bra bildkvalitet, tydliga menyer och ett lågt pris. Benq PD2700Q och Philips BDM3270QP2 kom på delad andraplats med 8 poäng vardera.

 

 

Tips: Ska du inte köpa skärm just nu, men vill hålla koll på vad som är bäst i framtiden? Fyll i rutan under den röda pilen! Då skickar vi ett kort mail när det sker uppdateringar på sajten. Smidigt och förstås helt gratis.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående datorskärm. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa skärmen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Om Bäst i test Guiden