Låt den bästa systemkameran hjälpa dig ta bra fotografier

 

Bäst i test Systemkamera 2017

Ska du köpa ny digitalkamera och vill veta vilken som är bäst just nu? Då har du kommit helt rätt! Utbudet av digitala DSLR:er är stort men vi har gjort det lite enklare för dig. Vi har nämligen letat igenom nätet efter alla aktuella tester, läst tidningarnas recensioner, kollat vad andra fotoentusiaster tycker om sina kameror och sedan sammanställt allt på denna sida.

 

På så vis kan du enkelt se vad som du ska köpa för digital systemkamera om du vill ha den som vunnit bäst i test. Du sparar tid och undviker dåliga köp. Givetvis är det så att du själv måste känna dig för, vända och vrida på kameran och prova att du är nöjd med vikt och storlek. Men förhoppningsvis kan vårt förarbete vara en värdefull hjälp på din väg.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - Visa mig den bästa kameran NU!

 

Nybörjare, entusiast eller proffs?

Vårt fokus på denna sida är att presentera den bästa spegelreflexkameran för dig som redan vet lite om fotografering. Vi lämnar alltså de allra billigaste "instegsmodellerna". Inte för att det är något fel på bildkvalitén på dessa, utan för att vi vill rekommendera en systemkamera till dig som kommer att använda kameran ganska mycket.

 

Då kan det nämligen vara värdefullt att den är mer stabilt byggd, har snabbare autofokus och fler inställningsmöjligheter - utan att kameran ska bli svår att hantera. Vi kan kalla detta för "entusiastmodellerna". Detta är en bra nivå att börja sin fotografiska karriär på. För medan det säljs allt färre kompakta digitalkameror så ökar intresset för DSLR:er.

 

Målet är att hitta den bästa systemkameran under 6 000 kronor. Och då ska ett bra objektiv dessutom ingå.

 

Dessa kameratillverkare är bäst

Under många år har giganterna Nikon och Canon slagits om tronplatsen. Senast under hösten 2014 ställde tidningen DigitalFoto dessa mot varandra och det blev i det närmaste dött lopp, med en knapp seger för Canon. Ser man till proffsfotografer, använder dessa nästan uteslutande något av dessa märken. Och det finns förstås en anledning till det.

 

Även om vi inte kan lägga ned samma summor som proffsen vid vårt inköp, kan vi i alla fall dra nytta av tekniken och ställa in siktet på testerna av den bästa entusiastkameran.

 

I många av de digitala systemkameror som säljs idag har du även möjlighet att filma. Även om kvalitén inte är strålande, duger de i de flesta fall utmärkt för dig som inte vill investera i en riktig videokamera.

 

Bästa digitalkamera 2017

Efter att ha studerat alla tester, läst artiklar och träffat konsumenter och säljare på fältet, är vi redo att peka ut den bästa digitalkameran just nu. Kampen står idag främst mellan Nikon D5300 och Canon, och förstapriset går till just Canon och deras kamera EOS 700D.

 

Bäst i test av system digitalkameror - Canon EOS 700D

Bäst i test Digital systemkamera: Canon EOS 700D

(Klicka på kameran för mer information på Canons hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Denna kamera har 18 megapixels upplösning samt möjlighet till videofilmning i Full HD. Bilderna är av mycket bra kvalité och kameran har ett antidammsystem som ser till att dina fotografier inte förstörs av damm.

 

Enligt experterna är kameran mycket prisvärd och känns robust med många intressanta finesser. Aluminiumchassit gör den tåligare än många andra spegelreflexer i denna prisklass och den vinkelbara skärmen med touchdisplay är praktisk när du ska filma eller ta kort och du befinner dig framför kameran.

Canon EOS 700D påminner om proffskameran Canon 7D, som kostar det dubbla, men ger lika bra bilder.

 

Vi har tidigare haft Canon EOS 600D och 650D som testvinnare här på Bäst i test Guiden. Detta var digitalkameror som behöll tronplatsen under lång tid, men efterföljaren 700D är enligt testlabben ännu bättre och tåligare än föregångarna.

 

De senaste modellerna i denna serie är egentligen 750D och 760D, men eftersom dessa inte riktigt får samma höga betyg som 700D behåller vi den sistnämnda, så länge den går att köpa. Vi på Bäst i test Guiden är ju inte på jakt efter det "senaste" utan vill ha det bästa - till så lågt pris som möjligt. Och när de senaste modellerna både kostar ett par 1000-lappar mer och får sämre omdömen, blir valet lätt; Canon EOS 700D.

 

Därför är denna DSLR bäst i test

Tidningen Kamera & Bild konstaterar i sitt test att EOS 700D är väldigt lik sina föregångare och att det är en riktigt bra kamera. De summerar med orden; "Du får en bra och lättanvänd systemkamera – ingen tvekan om det. Bildkvaliteten är riktigt fin, och ger en både bra och vettig balans mellan brushantering och bevarande av detaljer vid fotografering med hög känslighet. För den som gillar att filma passar den riktigt bra med de funktioner den erbjuder."

Slutbetyget blir 8,5 av 10 vilket är högre än föregångaren EOS 600D som fick betyget 8,0.

 

Lillebror Canon EOS 600D har samlat på sig många priser under åren. Den blev t.ex. utnämnd till Bäst i test i Råd & Rön sommaren 2011 med 71 poäng. I ett uppföljande test under hösten 2013 blev bäst i test-vinnaren Canon EOS 700D med 73 poäng. Även här får vi alltså bekräftat att 700D är bättre än sina föregångare. Hösten 2015 blev 700D den mest prisvärda systemkameran i Råd & Röns test, bara några poäng efter proffskameror som kostar fyra gånger så mycket.

 

Expressen testade 8 stycken kameror och bäst i test blev Canon EOS 600D som fick högst betyg. Omdömet blev; "Canon har gått från klarhet till klarhet med sin EOS-serie [...] ger så bra bilder och är så lättanvänd att den även används av proffsfotografer."

 

Tidningen Ljud och Bild testade Canon EOS 700D under hösten 2013 skrev: ”Canon 700D är förträffligt överskådlig. För nybörjare och erfarna fotografer är 700D en välgjord kamera som levererar hög bildkvalitet. Ett säkert val!" Kameran fick hela 19 av 24 stjärnor.

 

Längst ned på Canons hemsida finner du flera bra videoklipp som visar och berättar om kameran. Du kan också se ett par opartiska undersökningar och redovisningar av denna digitalkamera hos Kamera & Bild (på svenska) och på Digital Camera World (på engelska).

 

Så tycker konsumenterna om kameran

Som vanligt här på Bäst i test Guiden lägger vi stor vikt vid vad konsumenterna tycker om en produkt. Alltså inte bara vad en enskild recensent eller testare tycker. Vi vill höra så många uppfattningar som möjligt, för att sedan väga samman alla positiva och negativa åsikter inför vårt inköp.

 

I detta fall är dock de flesta rörande överens; Canon EOS 700D (med föregångarna 600D och 650D) är en mycket bra DSLR kamera. Både experterna och användarna är riktigt nöjda och har nästan bara positiva ord att säga.

 

Det som en del dock påpekar är att touchdisplayen lätt får fingeravtryck, vilket kan vara störande. Några saknar inbyggt WiFi och en del tycker att batteritiden är lite dålig.

 

Så köper du kameran till bästa pris

Priset på denna kamera var en bit över 7 000 kr när den kom under 2013. Idag är priset betydligt lägre, speciellt när du köper den på internet. Du kan hitta flera intressanta paket där du själv kan välja objektiv och tillbehör, beroende på behov och plånbok.

 

En Canon EOS 700D med ett 18-55 mm objektiv kostar bara 5 490 kr här hos CDON just nu! Det är Sveriges lägsta pris idag och frakten hem till dig ingår dessutom!

 

Även hos NetOnNet får du kameran för bara 5 490 kronor när du klickar här! Då bjuder de dig dessutom på frakten och ett objektiv på 18-55 mm medföljer i paketet.

 

 

Dessa experttester kan du ta del av

Genom att läsa experternas åsikter får vi en bild av vilken kamera som är bäst just nu. Nedan kan du läsa tester från år 2012 fram till idag, och du hittar de senaste testerna högst upp i listan.

 

EISA delade ut priser till de bästa kamerorna just nu under sommaren 2017. Vinnarna i år blev:

* Bästa spegelfria kamera 2017-2018: Sony Alpha A6500 som fick omdömet; "Sony α6500 är en mycket kompakt systemkamera med proffsprestanda. Oavsett om du filmar 4K-video eller tar stillbilder ger α6500 utmärkt bildkvalitet."

* Bästa DSLR kamera 2017-2018: Nikon D7500 som fick omdömet; "D7500 är en avancerad DSLR-kamera som erbjuder mycket av funktionerna från den uppskattade D500 i ett lätt, robust och prisvärt kamerahus. Med samma 20,9 megapixelssensor, snabba processor och stora ISO-omfång som D500 blir nya D7500 ett kraftfullt och mångsidigt verktyg för passionerade fotografer."

* Bästa DSLR entusiastkamera 2017-2018: Canon EOS 77D som fick omdömet; "Canon EOS 77D har många av de kraftfulla funktionerna hos den semiprofessionella EOS 80D. Dess CMOS-sensor med 24 megapixel har större dynamiskt omfång än föregångaren."

* Bästa professionella DSRL-kamera 2017-2018: Canon EOS 5D Mark IV som fick omdömet; "Canon EOS 5D Mark IV är favoritverktyget för många proffsfotografer över hela världen. Jämfört med föregångaren har Canon ökat bildkvaliteten rejält med högre upplösning och större dynamiskt omfång. Autofokusen har blivit ljuskänsligare och videofunktionerna är mycket mer avancerade med 4K-inspelning av hög kvalitet och snabb autofokus."

 

Råd & Rön har under maj 2017 testat 60 systemkameror. Hälften av dessa var dock kompakta systemkameror, utan optisk sökare och spegelreflex, så dessa bortser vi ifrån just nu.

Bästa SLR kamera blev Canon EOS 7D Mark II samt Nikon D7200 som båda fick 72 poäng. Dessa kameror har dock en prislapp över 12 000 kronor.

Betydligt mer prisvärd är Canon EOS 1300D som med 68 poäng får en femteplats i detta kameratest.

 

Ljud & Bild utsåg de bästa kamerorna under 2016 i november samma år. Vinnarna blev:

* Årets bästa kompakta systemkamera: Sony a6300

* Årets bästa avancerade systemkamera: Fujifilm X-T2

* Årets bästa spegelreflexkamera: Nikon D500

Samtliga av dessa kameror har dock en prislapp från 10 000 kronor och uppåt.

 

EISA menar att det under 2016 fortfarande är två tillverkare som gör de erkänt bästa systemkamerorna; Canon och Nikon!

Priset som Bästa DSLR-kamera 2016-2017 går till Canon EOS 80D med orden: "Canon EOS 80D är inte en SLR-kamera i mängden. Canon har tagit fram en kamera som kombinerar många innovativa funktioner för stillbild och video. Sist men inte minst har EOS 80D klassledande bildkvalitet."

Priset som Bästa Semiproffs DSLR-kamera 2016-2017 går till Nikon D500 och EISA skriver: "Nikons nya 153-punkters autofokussystem ger både snabb och träffsäker fokus, i synnerhet med rörliga motiv. En nyutvecklad APS-C-sensor med 20,9 megapixel ger utmärkt bildkvalitet. Både byggkvalitet och hantering är utmärkta med en stor ljus sökare och vinklingsbar pekskärm."

 

Råd & Rön har 15 digitala systemkameror på sin sammanställning från september 2016. Listan toppas av Olympus PEN F som får 72 poäng, men priset är högt.

Tittar vi på de systemkameror som kostar under 9 000 kronor, får vi fram en annan intressant kamera nämligen Canon EOS 1300D som får hela 68 poäng, men bara kostar en tredjedel mot vinnaren.

 

EISA utnämnde sommaren 2016 Panasonic Lumix DMC-G7 till bästa digitala systemkamera 2015-2016. Motiveringen löd: "G7 är en sann video/stillbildshybridkamera som erbjuder 4K videoinspelning till ett mycket överkomligt pris."

 

EISA:s pris till bästa semi-proffs kamera 2015-2016 gick till Canon EOS 7D Mark II med orden; "Canon EOS 7D Mark II är en av de bästa APS-C digitala systemkameror som någonsin gjorts. Den erbjuder funktioner som normalt endast finns i riktigt professionella modeller. "

 

Expressen testade 6 systemkameror för resor i augusti 2015 och konstaterade att priset sjunkit de senaste åren, samtidigt som utvecklingen gjort dem vassare. Bäst i test blev hybridkameran Sony Alpha A6000 som får betyget 5 av 5. Även den dyra Nikon D750 får högsta betyg och därmed dela på förstaplatsen.

 

Råd & Rön har 111 kameror på sin lista från augusti 2015. Bästa spegelreflexkamera 2015 är enligt tidningen Nikon Df+ som får 77 poäng, men prislappen är avskräckande. På andraplats med 76 poäng hittar vi också en kamera som kostar över 20 000 kronor, nämligen Nikon D750.

Sorterar vi bort alla dyra kameror (över 12 000 kronor) blir Canon EOS 700D vinnaren med 72 poäng och en prislapp som är betydligt mer rimlig. Därefter kommer Canon EOS 70D med 71 poäng.

På de 25 översta placeringarna hittar vi kameror från just Nikon och Canon, som fortsätter att dominera marknaden.

 

Ljud & Bild testade kompakta systemkameror i juli 2015. Bäst i test blev Sony Alpha A6000. Tidningen skriver; "Den höga bildhastigheten, fokusprecisionen och användarvänligheten är felfri. Tack vare en bildkvalitet i samma klass som de bästa, är Sony a6000 en kamerafullträff."

 

Hösten 2014 utsåg EISA Canon EOS 1200D till bästa nybörjarkamera 2014-2015.

 

Expressen ställde i januari 2014 8 stycken kameror mot varandra för att se vilken som var bäst. 4 av dessa kameror var mobiltelefoner, men bäst i test blev Canon EOS 600D som fick högst betyg. Omdömet blev; "Canon har gått från klarhet till klarhet med sin EOS-serie, och 600D är inget undantag. Den hör till instegskategorin, men ger så bra bilder och är så lättanvänd att den även används av proffsfotografer."

Även Fujifilms Finepix X100S och Leica M fick betyget 5 av 5 i detta kameratest.

 

I uppdateringen av kameratester i Råd & Rön, hösten 2013, visar listan över de 31 testade kamerorna att Canon EOS 700D och Nikon D600 får dela på guldpokalen. Båda dessa får nämligen 73 poäng. Listan fortsätter med Nikon D7100 och Canon EOS 650D som får 71 respektive 70 poäng. Canon och Nikon behåller med andra ord sitt anseende som bästa spegelreflexkamera, även under 2013.

 

Ljud och Bild testade Canon EOS 700D hösten 2013 konstaterade att ”Canon 700D är förträffligt överskådlig. För nybörjare och erfarna fotografer är 700D en välgjord kamera som levererar hög bildkvalitet. Ett säkert val!" Kameran fick 19 av 24 stjärnor.

 

Expressen testade 8 systemkameror under våren 2013 och delade ut högsta betyg, fem getingar, till tre av dessa; Canon EOS 600D, Canon EOS 650D och Nikon D5100. Tidningen konstaterar att dessa tre är snarlika och att priset, eller smaken, därför kan få vara avgörande.

 

Under 2013-2014 gav EISA utmärkelsen "Bästa SLR Kamera" till Canon EOS 100D. Titeln "Bästa kamera" gick till Nikon D7100.

 

Utmärkelsen "Bästa SLR Kamera 2012-2013" tilldelades Sony Alpha SLT-A57 av EISA.

 

Råd & Rön gjorde ett test av systemkameror hösten 2012 och hela tre kameror fick dela på förstaplatsen; Canon EOS 650D, Panasonic Lumix DMC-G5 och Sony A77. Dessa fick 71 poäng vardera (av maximala 100).

 

Pricerunner testade digitalkameror under 6 000 kr i februari 2012 och utsåg Canon 600D till Bäst i test med omdömet "Lättanvänd och funktionsrik systemkamera som täcker de flesta behov."

 

Den bästa digitalkameran hjälper dig att föreviga dina största stunder

Den bästa digitalkameran hjälper dig att föreviga dina största stunder i livet.

 

Så hittar du rätt kamera till dig

Nu för tiden har ju även mobiltelefoner möjlighet till fotografering och videofilmning. Dock kommer dessa inte i närheten av samma kvalité som ovanstående kamera.

 

Tycker du dock att systemkameror är lite för dyra eller för stora att bära omkring på, kan du titta närmare på en bra kompakt digitalkamera istället. Och om du tänkt att filma i första hand, kanske sidan med videokamera tester kan vara något för dig.

 

Glöm inte att framkalla de bästa fotografierna på papper också. Det är lätt hänt att alla minnen annars försvinner vid en datorkrasch eller oavsiktlig radering. Det finns flera bra ställen på internet som hjälper till med fotoframkallning billigt. Du kan också använda den bästa multiskrivaren som gör riktigt fina utskrifter av dina bilder.

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående digitalkamera. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kameran till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Om Bäst i test Guiden