Tester digitalkameror

 

Bäst i test - Digitalkamera / Systemkamera 2016-2017

Ska du köpa ny digitalkamera och vill veta vilken som är bäst just nu? Då har du kommit rätt! Utbudet av digitala systemkameror är stort men vi har gjort det lite enklare för dig. Vi har nämligen letat igenom nätet efter alla aktuella tester, läst tidningarnas recensioner, kollat vad andra fotoentusiaster tycker om sina kameror och sedan sammanställt allt på denna sida.

 

På så vis kan du enkelt se vad som du ska köpa för digital systemkamera om du vill ha den som vunnit Bäst i test. Det går snabbare och du undviker dåliga köp. Givetvis är det så att du själv måste känna dig för, vända och vrida på kameran och prova att du är nöjd med vikt och storlek. Men förhoppningsvis kan vårt förarbete vara en guide på vägen.

 

Nybörjare, entusiast eller proffs?

Vår fokus på denna sida är att presentera den bästa systemkameran för dig som redan vet lite om fotografering. Vi lämnar alltså de allra billigaste "instegsmodellerna". Inte för att det är något fel på bildkvalitén på dessa, utan för att vi vill hitta en systemkamera till dig som kommer att använda kameran ganska mycket. Då kan det nämligen vara värdefullt att den är mer stabilt byggd, har snabbare autofokus och fler inställningsmöjligheter - utan att kameran ska bli svår att hantera. Vi kan kalla detta för "entusiastmodellerna".

 

Detta är också en bra nivå att börja sin fotografiska karriär på. För medan det säljs allt färre kompakta digitalkameror så ökar intresset för systemkameror. Och då är det klart att du ska ha den bästa systemkameran!

 

 

Vilken tillverkare gör den bästa digitalkameran?

Under många år har giganterna Nikon och Canon slagits om tronplatsen. Senast under hösten 2014 ställde tidningen DigitalFoto dessa mot varandra och det blev i det närmaste dött lopp, med en knapp seger för Canon. Ser man till proffsfotografer, använder dessa nästan uteslutande något av dessa märken. Och det finns förstås en anledning till det.

 

Även om vi inte kan lägga ned samma summor som proffsen vid vårt inköp, kan vi i alla fall dra nytta av tekniken och ställa in siktet på testerna av den bästa entusiastkameran.

 

I många av de digitala systemkameror som säljs idag har du även möjlighet att filma. Även om kvalitén inte är strålande, duger de i de flesta fall utmärkt för dig som inte vill investera i en riktig videokamera.

 

Efter att ha studerat många tester, läst artiklar och träffat användare och säljare på fältet, kan vi peka ut den bästa digitalkameran. Prispokalen går till Canon och deras kamera EOS 700D.

 

Bäst i test av system digitalkameror

Bäst i test Digital systemkamera: Canon EOS 700D

 

Se dagens aktuella pris

 

Vi har tidigare haft Canon EOS 600D som testvinnare här på Bäst i test Guiden. Det var en digitalkamera som behöll tronplatsen under lång tid, men efterföljaren 700D är enligt testlabben något bättre och tåligare än föregångaren. Och eftersom de idag säljs till nästan samma pris finns det inte längre någon anledning att undvika det senaste - och bästa!

 

Till exempel konstaterar tidningen Kamera & Bild i sitt test att EOS 700D är väldigt lik sina föregångare, men att det är en riktigt bra kamera. De summerar med orden; "Du får en bra och lättanvänd systemkamera – ingen tvekan om det. Bildkvaliteten är riktigt fin, och ger en både bra och vettig balans mellan brushantering och bevarande av detaljer vid fotografering med hög känslighet. För den som gillar att filma passar den riktigt bra med de funktioner den erbjuder."

Slutbetyget blir 8,5 av 10 vilket är högre än föregångaren EOS 600D som fick betyget 8,0.

 

Lillebror Canon EOS 600D har samlat på sig många priser under åren. Den blev t.ex. utnämnd till Bäst i test i Råd & Rön sommaren 2011 med 71 poäng. I det senaste testet i Råd & Rön från hösten 2013 blev vinnaren Canon EOS 700D med 73 poäng.

EOS 600D blev också utsedd till "Best Camera 2011-2012" av EISA. Dessutom har kameran fått TIPA Award 2011 som "Best DSLR".

 

Varför är denna systemkamera bäst i test?

Som vanligt här på Bäst i test Guiden lägger vi stor vikt vid vad konsumenterna tycker om en produkt. Alltså inte bara vad en enda recensent eller testare tycker. Vi vill ha så många uppfattningar som möjligt för att sedan väga samman alla positiva och negativa saker inför ett bra och prisriktigt köp.

 

I detta fall är dock de flesta rörande överens; Canon EOS 700D (med föregångarna 600D och 650D) är en mycket bra systemkamera. Både testlabb och användarna är riktigt nöjda! Kameran har 18 megapixels upplösning samt möjlighet till videofilmning i Full HD. Bilderna är av mycket bra kvalité och antidammsystemet ser till att dina fotografier inte förstörs av damm.

 

Kameran är prisvärd och känns robust med många intressanta finesser. Aluminiumchassit gör den tåligare än många andra systemkameror i denna prisklass och den vinkelbara skärmen med touchdisplay är praktisk när du ska filma eller ta kort då du befinner dig framför kameran.

Canon EOS 700D påminner om proffskameran Canon 7D, som kostar det dubbla, men ger lika bra bilder.

 

Nackdelarna då!? Ja, det var inte lätt att hitta några såna eftersom nästan alla har uteslutande positiva saker att säga om denna digitalkamera. Det som en del dock påpekar är att touchdisplayen lätt får fingeravtryck, vilket kan vara störande. Några saknar inbyggt WiFi och en del tycker att batteritiden är dålig, men det kan avhjälpas genom att köpa ett extrabatteri till kameran.

 

Längst ned på Canons hemsida finner du flera bra videoklipp som visar och berättar om kameran. Du kan också se ett par opartiska undersökningar och redovisningar av denna digitalkamera hos Kamera & Bild (på svenska) och på Digital Camera World (på engelska).

 

köper du kameran till lägsta pris

Observera att priset på kameran var en bit över 7 000 kr när den kom under sommaren 2013. Idag är priset lägre, speciellt när du köper den på internet. Du kan hitta flera intressanta paket där du själv kan välja objektiv och tillbehör, beroende på behov och plånbok.

 

Canon EOS 700D med ett 18-55 mm objektiv kostar bara 5 490 kr hos CDON just nu. Det är Sveriges lägsta pris idag och frakten hem till dig är gratis!

 

Även Dustin Home erbjuder denna kamera för bara 5 490 kronor med fri frakt när du klickar här!

 

Hos NetOnNet får du kameran för 5 990 kronor när du klickar här! Då bjuder de dig dessutom på frakten.

 

 

Vilka tester har vi tagit del av?

EISA menar att det under 2016 fortfarande är två tillverkare som gör de erkänt bästa systemkamerorna; Canon och Nikon!

Priset som Bästa DSLR-kamera 2016-2017 går till Canon EOS 80D med orden: "Canon EOS 80D är inte en SLR-kamera i mängden. Canon har tagit fram en kamera som kombinerar många innovativa funktioner för stillbild och video. Sist men inte minst har EOS 80D klassledande bildkvalitet."

Priset som Bästa Semiproffs DSLR-kamera 2016-2017 går till Nikon D500 och EISA skriver: "Nikons nya 153-punkters autofokussystem ger både snabb och träffsäker fokus, i synnerhet med rörliga motiv. En nyutvecklad APS-C-sensor med 20,9 megapixel ger utmärkt bildkvalitet. Både byggkvalitet och hantering är utmärkta med en stor ljus sökare och vinklingsbar pekskärm."

 

Råd & Rön har 15 digitala systemkameror på sin sammanställning från september 2016. Listan toppas av Olympus PEN F som får 72 poäng, men priset är högt.

Tittar vi på de systemkameror som kostar under 9 000 kronor, får vi fram en annan intressant kamera nämligen Canon EOS 1300D som får hela 68 poäng, men bara kostar en tredjedel mot vinnaren.

 

EISA utnämnde sommaren 2016 Panasonic Lumix DMC-G7 till bästa digitala systemkamera 2015-2016. Motiveringen löd: "G7 är en sann video/stillbildshybridkamera som erbjuder 4K videoinspelning till ett mycket överkomligt pris."

 

EISA:s pris till bästa semi-proffs kamera 2015-2016 gick till Canon EOS 7D Mark II med orden; "Canon EOS 7D Mark II är en av de bästa APS-C digitala systemkameror som någonsin gjorts. Den erbjuder funktioner som normalt endast finns i riktigt professionella modeller. "

 

Råd & Rön har 111 kameror på sin lista från augusti 2015. Bästa spegelreflexkamera 2015 är enligt tidningen Nikon Df+ som får 77 poäng, men prislappen är avskräckande. På andraplats med 76 poäng hittar vi också en kamera som kostar över 20 000 kronor, nämligen Nikon D750.

Sorterar vi bort alla dyra kameror (över 12 000 kronor) blir Canon EOS 700D vinnaren med 72 poäng och en prislapp som är betydligt mer rimlig. Därefter kommer Canon EOS 70D med 71 poäng.

På de 25 översta placeringarna hittar vi kameror från just Nikon och Canon, som fortsätter att dominera marknaden.

 

Hösten 2014 utsåg EISA Canon EOS 1200D till bästa nybörjarkamera 2014-2015.

 

I uppdateringen av kameratester i Råd & Rön, hösten 2013, visar listan över de 31 testade kamerorna att Canon EOS 700D och Nikon D600 får dela på guldpokalen. Båda dessa får nämligen 73 poäng. Listan fortsätter med Nikon D7100 och Canon EOS 650D som får 71 respektive 70 poäng. Canon och Nikon behåller med andra ord sitt anseende som bästa systemkameror, även under 2013.

 

Ljud och Bild testade Canon EOS 700D hösten 2013 konstaterade att ”Canon 700D är förträffligt överskådlig. För nybörjare och erfarna fotografer är 700D en välgjord kamera som levererar hög bildkvalitet. Ett säkert val!" Kameran fick 19 av 24 stjärnor.

 

Expressen testade 8 systemkameror under våren 2013 och delade ut högsta betyg, fem getingar, till tre av dessa; Canon EOS 600D, Canon EOS 650D och Nikon D5100. Tidningen konstaterar att dessa tre är snarlika och att priset, eller smaken, därför kan få vara avgörande.

 

Under 2013-2014 gav EISA utmärkelsen "Bästa SLR Kamera" till Canon EOS 100D. Titeln "Bästa kamera" gick till Nikon D7100.

 

Utmärkelsen "Bästa SLR Kamera 2012-2013" tilldelades Sony Alpha SLT-A57 av EISA.

 

Råd & Rön gjorde ett test av systemkameror hösten 2012 och hela tre kameror fick dela på förstaplatsen; Canon EOS 650D, Panasonic Lumix DMC-G5 och Sony A77. Dessa fick 71 poäng vardera (av maximala 100).

 

Pricerunner testade digitalkameror under 6 000 kr i februari 2012 och utsåg Canon 600D till Bäst i test med omdömet "Lättanvänd och funktionsrik systemkamera som täcker de flesta behov."

 

Systemkamera eller kompakt digitalkamera?

Tycker du att detta är för dyra kameror eller helt enkelt för stora att bära omkring på, kan du titta närmare på en bra kompakt digitalkamera istället. Och om du tänkt att filma i första hand, kanske sidan med videokamera tester kan vara något för dig?!

 

Nu för tiden har ju även mobiltelefoner möjlighet till fotografering och videofilmning. Dock kommer dessa inte i närheten av samma kvalité som ovanstående kamera.

 

Glöm inte att framkalla de bästa fotografierna på papper också! Det är lätt hänt att alla minnen annars försvinner vid en datorkrasch eller oavsiktlig radering. Det finns flera bra ställen på Internet som hjälper till med fotoframkallning billigt. Du kan också använda den bästa multiskrivaren som gör riktigt fina utskrifter av dina bilder!

 

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående digitalkamera! På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kameran till det bästa priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!

 


Om Bäst i test Guiden