När du köper en ny diskmaskin får du värdefull hjälp i köket

 

Bäst i test - Diskmaskin 2017-2018

Om du ska köpa ny diskmaskin och vill veta vilken som är bäst idag har du hittat helt rätt. Här kommer du att få reda på vilka som vunnit Bäst i test i tidningarna den senaste tiden och vad de svenska konsumenterna tycker om sin diskmaskin. På så vis kan du enkelt köpa den bästa diskmaskinen och slippa jobbiga felköp som kostar både tid och pengar.

 

Diskmaskiner i all ära förresten, men är det inte mer miljövänligt att diska för hand? Nej, det är faktiskt inte det. En ny, energisnål diskmaskin är överlägsen när det gäller torkning, vatten- och energiförbrukning. Testresultaten visar att handdiskare använder fyra gånger så mycket vatten och nära 30 procent mer energi.

 

Och förutom att du är mer miljövänlig genom att använda en diskmaskin, får du också tid över till andra saker, som kanske är mer kreativa och spännande än att diska bort livet.

 

Jag vet redan allt jag vill veta, visa mig den bästa diskmaskinen NU!

 

Ställ krav på din nya diskmaskin

Vi utgår som vanligt från våra ledord här på Bäst i test Guiden; Det ska vara en maskin som är pålitlig, effektiv och lätt att hitta i butikerna. Och - självklart - till ett bra pris!

 

Med obegränsad plånbok, går det förstås att hitta ännu bättre diskmaskiner, men här riktar vi oss i första hand till konsumenter som vill ha det bästa, till en rimlig summa pengar.

 

Dessa experttester kan du ta del av

Det är inte så många som gör djupgående, relevanta och pålitliga diskmaskinstester nu för tiden. I första hand är det Råd & Rön samt deras kollegor i Danmark, Tænk, som står för testandet av diskmaskiner. Vi blickar därför några år tillbaka i tiden, för att få en uppfattning om vilka tillverkare som historiskt lyckats bäst i testerna.


I testet av diskmaskiner i Råd & Rön våren 2012 blev Bosch SMU50M62SK bäst i test, precis som den blev året innan. Fortfarande finns det alltså ingen diskmaskin som är bättre, enligt tidningen.
I botten på listan av de 32 diskmaskinerna hittar vi märken som Candy, Hoover och Cylinda. Dessa tillverkare gör alltså de sämsta diskmaskinerna, enligt Råd & Rön. Se klipp här på hur dessa tester genomförs.

 

Råd & Rön, våren 2013 - Antal testade diskmaskiner är nu 49 och guldpokalen delas ut till Bosch SMU53M72SK som får 70 poäng. Detta är årets nykomling och efterträdaren till den tidigare testvinnaren, Bosch SMU50M62SK, som nu fick 64 poäng och hamnade på en delad andraplats.

 

Råd & Rön har 41 tester av diskmaskiner i sin sammanställning från mars 2014. Vinnaren är fortfarande Bosch SMU53M72SK med 70 poäng, vilket är lika många poäng som Siemens SN45M231SK fick.

I botten på listan finns bl.a. Whirlpool, Sandstrøm och IKEAs diskmaskiner som inte alls är så Enastående eller Hjälpsam som namnen ska ge sken av.

 

I april 2014 gjorde Råd & Rön en specialtest för att se hur bra diskmaskinernas automatiska program fungerar. Här handlade det alltså bara om hur effektivt diskmaskinen kände av hur smutsig disken var och därefter anpassade programmet efter det.

Bäst i test blev automatiken från AEG och Electrolux, som minskade tid och temperatur mest. När det handlade om miljöpåverkan visade det sig att Bosch och Electro Helios minskade energi- och vattenförbrukning mest, när diskmaskinerna upptäckte att disken inte var så smutsig.

 

Råd & Rön / Tænk har nu 71 aktuella diskmaskiner i sin sammanställning från mars 2015. Överst på denna lista hittar vi maskiner från Bosch och Siemens. Bland de 13 översta placeringarna har nämligen Bosch sju av platserna och Siemens fem. Bara Miele klämmer sig in med en diskmaskin för över 15 000 kronor.

Förstaplatsen går till Bosch SMU51M12SK och Siemens SN45M209SK som får 74 poäng. Även andraplatsen är delad då både Miele G 6517 SCU XXL och Siemens SN478S01TS får 71 poäng. Hack i häl med bara 1 poäng mindre kommer sedan Bosch SMU53M72SK.

 

Våra vänner i Norge har ställt samman uppgifter från 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet. Där har alla diskmaskinsägare kunnat rapportera in hur länge som deras diskmaskin höll, eventuella problem som de haft och hur nöjda de varit med köpet.

Bästa tillverkare i denna stora konsumentundersökning blev Bosch med 92 poäng av 100 (1599 diskmaskiner från Bosch utvärderades). På delad andraplats med 90 poäng kom Siemens och Miele (174 respektive 322 diskmaskiner undersöktes).

 

Råd & Rön uppdaterade sin sammanställning i april 2016 och vi kan se att diskmaskinerna från Bosch och Siemens dominerar i den övre delen av tabellen. 18 av de 20 översta placeringarna tillfaller dessa tillverkare. Orsaken, förutom att de diskar bra, är deras överlägsna torkprogram. Även många andra delmoment har tidningen, som vanligt, utfört mycket noga och seriöst för att kunna hitta den bästa diskmaskinen. Bäst i test är fortfarande Bosch SMU51M12SK och Siemens SN45M209SK som får 74 poäng vardera.

Längst ned i sammanställningen hittar vi diskmaskiner från bl.a. Whirlpool, Husqvarna och Electrolux. Dessa tillverkare gör alltså de sämsta diskmaskinerna, enligt tidningen.

 

I juli 2017 presenterade Råd & Rön sina senaste tester av diskmaskiner. I listan med 75 maskiner delar 5 (!) av dem på förstaplatsen med 73 poäng vardera. Samtliga är tillverkade av Bosch och det handlar om modellerna SMU46CW02S, SMU46CW01S, SMU46CI02S, SMU46CI01S och SMU46CB01S. De 20 bäst placerade diskmaskinerna kommer från Bosch, Siemens och Miele som alltså fortfarande gör de bästa diskmaskinerna enligt Råd & Rön.

Längst ned på listan hittar vi diskmaskiner som är tillverkade av Candy, Electrolux, Logik och Epoq. Dessa märken ska du alltså undvika att köpa, om du vill ha en bra diskmaskin.

 

 

Därför är detta bästa diskmaskinen

Låt oss presentera vinnaren efter många lästa diskmaskinstester, utvärderingar från konsumenter och samtal med säljare i vitvaruhandeln. Det är en diskmaskin från Bosch och modellen är SMU46CW02S.

 

Bäst i test av diskmaskiner 2017

Bäst i test bland diskmaskiner - Bosch SMU46CW02S
(Klicka på diskmaskinen för mer information på Bosch hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Tidigare har Bosch SMU51M12SK varit vinnare här på Bäst i test Guiden, men eftersom denna inte längre tillverkas, får vi vända blickarna mot efterföljaren som heter Bosch SMU46CW02S. Den nya modellen är snarlik den tidigare, men ytterligare något förbättrad. Denna diskmaskin fick högsta poäng och dessutom utmärkelsen Bra köp av Råd & Rön i januari 2017.

 

Bosch SMU46CW02S har bland annat högsta betyg (A) när det gäller torkresultat. Och när det kommer till energianvändning har den mycket låga A+++ och förbrukar bara 0,82 kWh med 9,5 liter vatten per disk.

 

Något som också är intressant med diskmaskiner, är att de håller tyst. (Och även tätt förstås, men detta klarar den av utmärkt med sitt AquaStop där Bosch garanterar att systemet ger 100 % skydd mot vattenskador – under maskinens hela livslängd). Detta är ju en maskin som, åtminstone i vissa hem, går flera timmar varje dag och det kan vara nog så irriterade att höra den stå och tugga timme efter timme.

 

Det kan därför vara värt att lägga ned några extra kronor på att få en tyst diskmaskin och denna maskin har en ljudnivå på mycket låga 44 dB. Av den anledningen har vi också valt en golvdiskmaskin, istället för en liten bänkdiskmaskin. Givetvis rymmer ju golvdiskmaskiner också betydligt mer, oftast 12-13 kuvert.

 

Här på Bäst i test Guiden lägger vi också stor vikt vid vad "vanliga användare" tycker, eftersom de har störst erfarenhet av att använda produkterna i vardagen. Och även de konsumenter som redan köpt diskmaskiner i denna serie är nöjda med sitt köp. Mycket nöjda! Att den är mycket tystgående, har bra diskprogram (med VarioSpeed) och gör disken riktigt ren, är återkommande kommentarer.

 

Läs gärna mer om denna diskmaskin på Bosch hemsida.

 

Så får du diskmaskinen till bästa pris

Denna diskmaskin har ett riktpris på 9 499 kronor som du ser på Bosch hemsida. Du kan dock få tag i den betydligt billigare genom att handla på Internet idag. Då ingår dessutom transport hem till dig så att du slipper besväret med att frakta hem diskmaskinen. Skönt, eftersom den väger hela 46 kilo.

 

WhiteAway säljer diskmaskinen för bara 4 989 kronor när du klickar här och frakten hem till dig ingår dessutom i priset. De erbjuder också installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla diskmaskin om du önskar det. Du beställer detta enkelt i kassan för ett par hundralappar, innan du betalar.

 

Också Tretti erbjuder diskmaskinen för bara 4 989 kronor när du klickar här och frakten kostar inget extra! Vill du ha hjälp att installera din nya diskmaskin eller önskar att de ska ta med din gamla diskmaskin till återvinning, kan du enkelt beställa dessa tjänster i kassan. Detta gäller i så gott som hela Sverige. Smidigt och enkelt!

 

Även Enemo säljer denna diskmaskin för bara 4 989 kronor när du klickar här! Transporten hem till ditt hus är dessutom gratis. eNemo erbjuder även installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla vitvara, i stora delar av Sverige.

 

CDON erbjuder den för 5 490 kronor när du klickar här och frakten hem till dig ingår dessutom i priset!

 

Buidor erbjuder den för 6 818 kronor när du klickar här! Frakten hem till dig kostar inget!

 

Till dig som fortfarande är tveksam

Just nu erbjuder Bosch dig att testa diskmaskinen hemma hos dig under 100 dagar - riskfritt. Är du inte nöjd, får du nämligen pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100% nöjd garanti här!

 

Prova diskmaskinen hemma i 100 dagar

 

 

30 % rabattkoder hos Tretti, eNemo och WhiteAway

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder 30 % rabatt mot rabattkod! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.
De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

Kom ihåg att skriva in rabattkoden i kassan innan du betalar och lycka till med dina inköp!

 

Den bästa diskmaskinen ger dig det bästa diskresultatet

Den bästa diskmaskinen ger dig det bästa diskresultatet.

 

Bonustips till dig och ditt hem

Se till att du använder det bästa diskmedlet i din nya diskmaskin. Råd & Rön har testat 20 maskindiskmedel i tablettform under våren 2017. Finish Powerball får höga betyg för nästan all sorts smuts och gör dessutom disken glansig och fin.

 

Önskar du låna pengar till inköpet, har vi även tips på banklån. Och om du behöver ytterligare en hjälpreda i köket, kan en bra matberedare vara en god idé att införskaffa.

 

Ska du köpa strykjärn eller vill veta vilken som är den bästa tvättmaskinen? Kanske är du intresserad av att veta vilken torktumlare som är bäst i test eller vill se test på kylskåp? Vi har sammanställningar även på det!

 

 

Tips: Du som är med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående diskmaskin. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd; Den bästa diskmaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Om Bäst i test Guiden