Bäst i test Grillar

 

Grillar test 2016-2017

Ska du köpa ny grill och vill veta vad tidningar, experter och vanliga hemmakockar tycker är bäst? Då har du kommit helt rätt!

 

På denna sida har vi sammanställt alla aktuella grilltester för att komma fram till vilken som är den bästa grillen just nu. Vi kommer här att fokusera på de lite större modellerna. De som främst passar i trädgården eller på altanen. Därför har vi valt bort de små elgrillarna och riktar istället uppmärksamheten på gasolgrillar och kolgrillar.

 

Uppdrag: Hitta den bästa grillen för högst 5 000 kr.

 

Gå direkt till vinnaren här!

 

Kolgrill eller Gasolgrill - vad är bäst?

Det finns fördelar och nackdelar med både kol och gasol som bränsle för att göra grillningen till en väldoftande och njutningsfull sommarupplevelse. Vi sammanställer några här:

 

Fördelarna med en gasolgrill är främst att den blir snabbt och enkelt varm och att det är lätt att reglera temperaturen och därmed grilleffekten. Du behöver inte använda tändvätska och riskera att maten tar smak av detta. Det blir också en lägre kostnad per grillning, även om inköpspriset på en gasolgrill ofta är högre.

Nackdelarna med gasolgrillar är att de kräver mer skötsel för att hålla sig fräscha eftersom fett och matrester inte förbränns på samma sätt. De har inte heller den karakteristiska doft som man förväntar sig vid en grillstund.

 

Fördelarna med en kolgrill är att det är denna typ av grill som de flesta tänker på, när det är dags att få fram den där riktiga känslan och doften, som för många är lika viktig som grillresultatet. Röksmaken kommer till sin rätt och maten får den utmärkande smak som vi vill ha när vi grillar hemma. Kolgrillen kan också bli riktigt het och det är lätt att använda t.ex. rökflis för att få varierad smak.

Nackdelarna med kolgrillar är hanteringen av kol och att det krävs mer tid för att få en jämn och bra grillglöd för tillagningen. Det behövs helt enkelt lite mer framförhållning, innan maten står på bordet.

 

Bäst i test - Gasolgrill/kolgrill

Här nedanför kan du läsa de grilltester som gjorts de senaste åren. Du kan även se vad de svenska grillälskande konsumenterna tycker om sina grillar. Men för dig som har lite bråttom redovisar vi vinnaren direkt!

 

Kampen står idag främst mellan två tillverkare; Weber och Landmann. Vilken modell du än väljer från dessa tillverkare, kommer du att få en vinnare. I alla fall om du undviker de billigaste modellerna som flera konsumenter varnar för (mer om det längre ned på sidan).

 

Och visst kan det vara läckert att kolla in grillarnas Rolls Royce; Weber summit. Och för all del här kan du se mästerverket! Men vi som gärna vill ha lite pengar kvar även efter inköpet, får istället rikta blickarna mot den grill som är bäst, både i testerna och när det gäller prislappen.

Bästa grillen för trädgården

Bäst i test vinnare - Landmann Avalon 4.1 (klicka på grillen för information på Landmanns hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Guldmedaljen går just nu till Landmann Flatbed Avalon 4.1. En gasolgrill som vunnit flera experttester och dessutom är mycket uppskattad av hemmakockarna. När denna grill kom ut på marknaden kostade den drygt 7 000 kronor, men idag kan du hitta den ännu billigare på nätet.

 

Fördelarna med denna gasolgrill är att den har fyra stycken rostfria brännare och en kraftfull sidobrännare där du t.ex. kan koka potatis eller laga sås samtidigt som grillrätterna blir färdiga. Den har också en stor grillyta och gott om utrymme för dina grillredskap. Den elektriska tändningen gör att du lätt kan starta grillen och de gummibeklädda vreden skyddar mot brännskador.

 

Landmann Flatbed Avalon är mycket uppskattad av användarna. Du kan se och läsa flera svenska omdömen här där uttalanden som "Bästa gasolgrillen jag någonsin använt och jag har haft många!", "Har länge letat efter en grill som skulle göra mig mycket nöjd och äntligen har jag hittat den" och "Vilken grill! Enkel, startsnabb, snygg" gör denna grill till ett mycket intressant köp.

 

Nackdelarna då? För det finns ju alltid saker som är mindre bra, med alla produkter. Jo, det som en del påpekar är att det tar tid för grillen att bli varm, trots att det är en gasolgrill. Några konsumenter tycker också att den inte känns helt stabil i konstruktionen, men majoriteten är som sagt synnerligen nöjda.

 

Ytterligare en fördel är priset. NetOnNet säljer grillen för bara 4 990 kronor när du klickar här! Frakten hem till dig ingår dessutom i priset, vilket är bekvämt för att slippa transportera hem denna 66 kilos grill.

 

Du kan även köpa denna grill hos Tretti för 4 995 kronor när du klickar här och som alltid hos Tretti, är frakten gratis!

 

KitchenTime har den på lager, redo att skickas till din uteplats för 5 575 kronor inklusive frakt!

 

 

Gasolgrillar och Kolgrillar test

Vilka tester av grillar har vi tagit del av innan vårt beslut? Jo, det finns en hel del matnyttigt att läsa i jakten på den bästa grillen och här listar vi de mest intressanta. Du hittar de senaste testerna högst upp i listan.

 

Tidningen M3, 2016: Sökte efter den bästa gasolgrillen runt 10 000 kronor och gav Weber Genesis E330 hela 9 av 10 poäng och utmärkelsen "M3 rekommenderar". Även Landmann Avalon PTS 5.1+ fick samma utmärkelse och tilldelades 8 av 10 poäng.

 

Norska 'TV2 hjelper deg' 2016: Testade 3 gasolgrillar: Biltema, Landmann Triton och Weber Original E-310. Bäst i test blev Weber Original E-310 med 4 poäng av 6. På andraplats kom Landmann Triton med 3 poäng och sämst blev Biltemas gasolgrill som fick lägsta möjliga betyg: 1 av 6.

 

Norska Klikk, 2014: Testade 9 mellanstora grillar och vinnaren blev Weber Q 3000 med 6 poäng (av 6 möjliga) och omdömet; "utmärkt värmekapacitet och bra värmefördelning".

 

Norska Klikk, 2014: Gjorde ett test av stora gasolgrillar och bäst i test med 5 av 6 poäng blev Weber Spirit Premium E-320-GBS. Testpatrullen tyckte att fördelarna bland annat var att den hade bra värmekapacitet, mycket jämn värme över hela gallret och att den var lätt att använda.

 

Aftonbladet / Hus & Hem, 2013: Bästa gasolgrillen 2013 blev Barbecook Brahma 5.2 med orden "En grill i mellanprissegmentet med förvånansvärt hög kapacitet och mycket känsla och kvalitet för pengarna." Även Broil King Regal 440 Pro och Broil King Crown 440 fick betyget 4 av 5 i detta test.

 

Hus & Hem, 2012: Refererar till Smartsons test från 2011 (se nedan) och redovisar alltså tester på kolgrillar i prisklassen 300-2 800 kr.

 

Smartson, 2011: I ett test av 10 stycken kolgrillar, blev GrillChef Grilltunna bäst i test, tätt följd av Landmann Black Pearl och Weber One-Touch som fick en delad andraplats.

 

Aftonbladet / Smartson, 2010: Årets tester av kolgrillar slutade med en förstaplacering för Landmann Black Pearl som fick högsta betyg; 5 plustecken.

 

Aftonbladet, 2009: När det gäller Gasolgrillarna i detta test, kammade Grand Hall 325 hem högsta betyg och blev bäst i test med fyra PLUS.
Lika många PLUS fick Weber Performer som tar hem förstapris i kategorin kolgrillar.

 

Smartson, 2009: I ett test av gasolgrillar hos Smartson blev Sunwind Opal Master bäst i test med 21 av 25 poäng. Lite avskräckande kan dock prislappen vara för dig som ska köpa grill, eftersom det handlar om runt 10 000 kr för denna grill.

 

Expressen, 2009: I ett heltäckande test av grillar i Expressen delades flest getingar ut till Weber Summit och Teja Smoker 1628 som båda fick betyget 5. Prislappen runt 25.000-35.000 kr innebär dock att dessa inte är tänkta för vem som helst, och därför kan det även vara intressant att nämna Grand Hall 325 och Scandy Garden Nordic som fick 4 getingar och har ett betydligt behagligare pris.

 

Norska 'Vi Menn' 2009: Våra vänner i Norge har också gjort ett intressant grilltest. Det handlar om gasolgrillar runt 5 000 kr och bäst i test blev Weber Performer och Landmann Avalon som båda fick högsta poäng, 6 av 6.

 

Smartson, 2008: I ett test av 10 grillar blev Weber Performer testvinnare med hela 22 av 25 poäng. På en delad andraplats kom Primus Trio och Grand Hall 325 som båda fick 21 poäng.

 

Vilken tycker konsumenterna är den bästa grillen?

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi veta vad konsumenterna tycker. Experttester i all ära, men det är ju ändå användarna som oftast har mest erfarenhet av grillarna. De kan också upptäcka saker som kanske först dyker upp efter en längre tid.

 

När vi ser till användarna är det Webers grillar som ofta toppar listorna. Modeller som One-Touch, Performer och även Q-serien är mycket uppskattade. De flesta är överens om att en Webergrill är en god investering, oberoende av prisklass. Lovorden från svenska konsumenter haglar tätt.

 

När det gäller Landmanns grillar Black Pearl och Grilltunna är konsumenterna inte lika positiva, utan klagar på obegripliga monteringsanvisningar, dålig passform på delarna och att grillen rostar och färgen flagnar redan efter ett par grillningar. Helt enkelt - dålig byggkvalité.

Denna kritik gäller dock de billiga produkterna. Modellen Flatbed Avalon har inte fått den kritik som de enklare varianterna fått.

 

 

Bonus - Bästa grillkolet och tändarna

Kanske vill du även veta vilket som är det bästa grillkolet till din grill. Ett kol som ger dig lång grilltid, lite bös (små kolbitar) och så lite koldamm som möjligt. Då ska du läsa dessa tre test av grillkol och briketter:

 

1. Sommaren 2012 gjorde ICA-Kuriren ett test och resultatet överraskar. Du kan läsa hela testet här.

 

2. TV-programmet Plus gjorde ett test av grillbriketter under våren 2014. Bäst i test blev även denna gång ett grillkol som säljs i Plantagens butiker. Denna gång blev Webers grillbriketter vinnare som du kan se här.

 

3. Testfakta undersökte också briketter under sommaren 2014 och som bästa grillbriketter utsågs även denna gång Weber grillbriketter med betyget 3,3. Precis som i Plus test alltså (nummer 2 ovanför). Det är inte alltid som dyrast är bäst, men i detta fall verkar det alltså vara så.

 

Vill du även köpa en bra tändare, den typ som brukar kallas gaständare, braständare eller grilltändare? Då får du hjälp av detta test som är utfört av Hyresgästföreningen. Det visar att det går lika bra att köpa en tändare för 10 kr som för 400 kr! Men - det gäller att välja rätt!

 

Ska du inte köpa grill just nu, men vill hålla koll på vad som är bäst i framtiden? Fyll i rutan under den röda pilen! Då skickar vi ett mail när det sker uppdateringar på sajten! Smidigt och förstås helt gratis!

 

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående grill. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa grillen till det lägsta priset! Klicka på GRILLA, förlåt GILLA, så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen! 

 

Missa inte våra andra sammanställningar! Vi har bl.a. tagit reda på vilken som är den bästa kaffebryggaren, när du vill bjuda gästerna på gott kaffe efter grillningen. Eller varför inte föreviga kvällen med några bra kort. Vi har tester på systemkameror och även test på digitalkameror.

 

För att du ska få mer tid att grilla i sommar, rekommenderar vi dig att läsa våra tester av robotgräsklippare. Och ska du köpa värmepump, läs då här om den bästa luftvärmepumpen.

 


Om Bäst i test Guiden