Läs om bästa induktionshällen inför ditt köp

 

Den bästa induktionshällen 2017

Har du tröttnat på att vänta på att vattnet ska börja koka? Eller att smöret ska smälta så du kan steka? Visst skulle det vara skönt att slippa vänta på att få börja med maten. Att bara lägga smöret i stekpannan, hämta det du ska ha i kylskåpet och voilà (!) smöret är smält!

 

Det som låter som en dröm för många är verklighet för dem som köpt en induktionshäll. Men då kommer förstås frågorna: Vilken induktionshäll ska jag välja? Vilken passar mig bäst? Och vart kan jag köpa denna till bästa pris? Det är här vår hjälp kommer in i bilden.

 

Vi har läst alla aktuella tester, pratat med vitvaruhandlare och sist, men inte minst, tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sina induktionshällar. Allt för att du ska ha så mycket information som möjligt, innan du bestämmer dig.

 

Jag vet redan allt jag vill veta, visa mig den bästa induktionshällen NU!

 

Så fungerar en induktionshäll

En vanlig, traditionell värmeplatta värms först upp och överför sedan värmen till kastrullen. En induktionshäll jobbar på ett annat sätt. Induktionshällen är magnetisk, så här är det inte själva plattan som blir varm. Via magnetism överförs istället värmen direkt till kastrullen.

 

På så vis är det bara själva kastrullen som blir varm och det är därför väldigt lätt att reglera värmen på en induktionshäll. Skruvar du ner värmen när vattnet kokar, så reagerar den direkt.

 

Vill du lära dig mer om tekniken och läsa om den energibesparing du kan göra, har Energimyndigheten en bra sammanställning här (Under knappen ' Bra att veta').

 

Måste jag använda speciella kastruller?

Ja, men idag är de flesta kastruller anpassade till induktionshällar. På bilden nedanför ser du vilka kastruller som kan användas och vilka som inte kommer att fungera.

 

Dessa kastruller och stekpannor fungerar på en induktionshäll
Här ser du vad som fungerar på en induktionshäll, och vad som inte gör det.


 

Därför väljer många att köpa induktionshäll idag

Den största anledningen är tiden. Idag vill vi gärna att saker ska gå så fort som möjligt, i alla fall de mer tråkiga. I de flesta familjer är det mycket som ska hinnas med, även efter en lång dag på jobbet eller i skolan. Då är det skönt att slippa att spendera onödig tid på matlagning.

 

En annan anledning är säkerheten. Plattarna blir inte varma som på vanliga spisar. Här är det bara själva kastrullen som värms upp, så när du tar bort den är inte plattan så varm, vilket är en stor fördel när man har småbarn.

Dessutom - när du tar bort kastrullen från plattan, stänger värmen av sig direkt. Därför behöver du inte vara orolig på samma sätt som tidigare och fundera; ”Stängde jag av spisen innan jag gick hemifrån?

 

En tredje anledning är ekonomi. Genom att inte behöva värma upp en platta och halva spisen först, sparar du el och får en effektivare användning av din elförbrukning.

 

Det är viktigt att du har behörighet om du ska montera induktionshällen själv. Du får utföra installationen själv om du följer föreskrifter och regler kring detta. På Elsäkerhetsverkets hemsida kan du läsa vad du som privatperson får göra när det gäller el hemma.

 

 

Induktionshällar – Bäst i test 2017

Efter att ha läst alla aktuella tester (du hittar dessa lägst ned på sidan), pratat med vitvaruhandlare och inte minst lyssnat på konsumenternas upplevelser av sina induktionshällar blir valet enkelt.


Det handlar om en häll från Siemens, som är kända för att göra bra induktionshällar, och modellen är EH651FEB1E.

 

Bästa induktionshällen just nu - Siemens EH651FEB1E
Bästa induktionshäll just nu – Siemens EH651FEB1E

 

Se dagens aktuella pris

 

Vi har tidigare haft testvinnaren Siemens EH651FE17E här, men eftersom denna utgått och fått en fullvärdig efterföljare i form av EH651FEB1E under 2016, plockar vi in den istället.

 

Den har 4 kokplattor/zoner med kastrullsensor, vilket betyder att den startar när det står en kastrull på zonen. Skulle det vara så att det ligger något objekt på plattan så värms inte dessa upp. Alla värmezoner har även en "powerboost" så att kokfältet värms upp mycket snabbt samt en display som visar energiförbrukning.


Den har också timer med stoppfunktion, äggklocka och 17 effektlägen. Även barnspärr finns för att skydda unga kockar i köket och restvärmeindikering för varje zon så att du vet hur länge plattan är varm.

 

Experterna som testat denna induktionshäll tycker att den är lätt att rengöra, vilket är värdefullt för att spara din tid.

 

Siemens hemsida kan du läsa mer om denna induktionshäll.

 

Här köper du testvinnaren

Rekommenderat pris för Siemens EH651FEB1E är 10 099 kronor som du kan se här. Men när du köper den på internet får du samma induktionshäll mycket billigare. Många internetbutiker har dessutom gratis frakt idag, vilket är skönt så att du slipper besväret med transporten.

 

Hos vitvarubutiken Tretti får du just nu induktionshällen för bara 3 990 kronor när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris av de butiker som har den på lager idag och frakten hem till dig är gratis! Du kan även välja om du vill ha hjälp med installation eller om du vill att de tar med din gamla häll för återvinning.

 

Även WhiteAway erbjuder denna testvinnare för bara 3 990 kronor när du klickar här och transporten hem till dig är gratis. Vill du ha hjälp med installation av induktionshällen eller bortforsling av din gamla, kan du enkelt beställa detta för ett par hundralappar i kassan.

 

Enemo säljer denna induktionshäll på REA för 4 309 kronor när du klickar här och då ingår även hemtransport till ditt hus. REA:n pågår till den 15 december 2017 eller så länge lagret räcker.

 

Hos ByggMax kan du köpa den för 6 295 kronor och frakten hem till dig ingår i detta pris.

 

30 % rabattkoder hos Tretti, eNemo och WhiteAway

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder 30 % rabatt mot rabattkod! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.
De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

Kom ihåg att skriva in rabattkoden i kassan innan du betalar och lycka till med dina inköp!

 

Så tycker konsumenterna om denna häll

Som alltid här på Bäst i test Guiden vill vi veta vad konsumenterna tycker om en produkt. Det är ju trots allt de som sitter med den viktigaste erfarenheten; hur induktionshällen fungerar i vardagen. Och glädjande nog är även konsumenterna nöjda.

 

Ett omdöme är t.ex; ”Kocken i huset säger att det är en enkel och användarvänlig induktionshäll som är lätt att hantera. Läcker design och allt i allt väldigt nöjd med produkten". En annan konsument skriver ”Denna induktionshäll är mycket bra och lättanvänd. Tänk dock på ifall du aldrig haft induktionshäll att den låter lite när du sätter på den. Dock är det inget som stör, men bra att känna till. Viktigt att notera att alla induktionshällar låter.

 

Nackdelarna då? Dessa vill vi också få reda på innan vi bestämmer oss så att vi kan väga in dem i vårt beslut. Men faktiskt har vi inte hört något direkt negativt om denna induktionshäll. Konsumenterna är på det stora hela mycket nöjda.

 

 

Dessa tester har vi utgått ifrån

Det finns tyvärr inte så många aktuella experttester att ta del av idag. Det är främst Testfakta, Råd & Rön och danska Tänk som har utfört tester på induktionshällar.

 

Lyckligtvis är det dock generellt hög kvalité på dagens induktionshällar (Samsung undantaget, mer om det nedan). Det som skiljer mest är deras reptålighet och hur lätt det är att göra rent dem, vilket förstås också är viktigt.

 

Råd & Rön testade 8 standardhällar under 5 000 kronor i maj 2017. Tidningen undersökte bland annat hur snabba de är, hur bra de fungerar vid matlagning, hur mycket de låter samt hur mycket energi de förbrukar. Bäst i test blev Whirlpool ACM 802/NE som fick 69 poäng. På silverplats, med bara 1 poäng mindre, kom IKEA Otrolig.

 

I Testfaktas test från oktober 2013 var det Siemens EH651FE17E som blir utnämnd till Bäst i test. Direkt efter kommer Bosch PIE645F17E.

 

Råd & Rön / Danska Tänk gjorde ett test i maj 2012 där de testade 16 olika induktionshällar. Det var ett jämnt resultat bland de olika hällarna. Förstaplatsen, med 78 poäng vardera, fick delas på tre och gick till AEG HK654200FB, Electrolux EHH6540FOK och Husqvarna QHI6504P.

 

Jumboplatsen var den som utmärkte sig mest. Med bara 45 poäng hamnade Samsung CTN464KC01/XEE nämligen längst ned på listan. Anledningen var bland annat att den håller temperaturen dåligt.

 


I och med att det inte finns så många tester på induktionshällar, har vi även lagt ner tid och arbete på att prata med flera vitvaruhandlare för att få reda på vad de säljer mest av och anser vara den bästa induktionshällen.
Även här är det Siemens, Bosch och Electrolux som framstår som vinnare, vilket stärker vår rekommendation.


Om Bäst i test Guiden