Vill du veta vilket som är det bästa kylskåpet just nu? Vi har sammanställt alla test!

 

Kylskåp test 2016-2017

Ska du köpa nytt kylskåp och vill veta vilket som vunnit i tidningarnas tester den senaste tiden? Då har du kommit helt rätt! På denna sida kommer vi att avslöja vad som är viktigt att tänka på när du ska köpa kylskåp. Vi har dessutom sammanställt experternas och svenska konsumenters åsikter om vilket som är det bästa kyl/frysskåpet just nu. Men inte nog med det...

 

Med hjälp av denna sida kommer du även att få bästa priset och fri frakt hem till dig utan kostnad! Du slipper jobbiga transporter som kostar tid, pengar och sliter på ryggen. Men låt oss börja från början...

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig det bästa kylskåpet NU!

 

Kylfrys, Side-by-side eller fullhöjds kylskåp - vad ska du välja?

Det första beslutet du behöver ta, är vilket typ av kylskåp som du önskar. Det beror på hur mycket utrymme du har och vilka dina behov är. Vi har sammanställt information om de tre vanligaste alternativen.

 

 

Kyl och frys skåp

Det vanligaste alternativet - Kylfrys

I lägenheter och i mindre kök är det vanligast att ha kylskåp och frys i samma enhet. Dessa tar liten plats och drar inte så mycket ström, eftersom de ofta bara har en (1) kompressor som sköter båda delarna.

Om du inte har stora fester, gärna sparar mat under lång tid eller storhandlar för en hel familj varje vecka, brukar en kylfrys fungera bra för en familj upp till 4 personer.

 

 

Side-by-side skåp

Side-by-side kylskåp

Om du väljer den amerikanska varianten, side-by-side, där kyl- och frysdelen är placerade sida vid sida, får du ofta lite "lyx" på köpet. Som en is- eller vattenmaskin direkt i dörren. Detta är praktiskt, men kräver en professionell installatör för att allt ska fungera på rätt sätt.

Frysdelen är ofta ganska liten och de tar upp större golvyta.

 

 

Helt kylskåp

Fristående kylskåp - för dig som önskar mycket plats för kylvaror

Om du köper ett helt/fullhöjds kylskåp får du komplettera med en valfri frys, när du vill. Det vanligaste är att man ställer en matchande frys bredvid kylskåpet, men detta är något som du kan köpa senare.

Vill du ha ett fullhöjds kylskåp och en frys vid sidan om denna, tar det förstås mycket plats på golvet. Därför är denna lösning vanligast i villor, småhus eller i stora kök. Den stora fördelen är självklar; Du får plats med väldigt mycket matvaror.

 

I denna guide kommer vi att inrikta oss på att hitta det bästa Kyl-frysskåpet (även kallat Kyl över frys) eftersom det är dessa som efterfrågas mest idag.

 

 

Viktigt! Tänk på detta när du köper kylfrysskåp

Stor volym: Det som främst säljs idag är alltså så kallade kyl- och frysskåp där du får en övre del som är kylskåp och den nedre delen som är frys. Nackdelen med detta är att det blir begränsat utrymme att förvara dina varor, och det är därför viktigt att ha största möjliga volym på skåpet så att du får in så mycket varor som möjligt.

 

Låg energiförbrukning: Gamla kylskåp drar mycket ström. Det är dyrt för din plånbok. Men utvecklingen går framåt och dagens kyl/frysskåp är betydligt mer strömsnåla än för bara några år sedan. Minimikravet för energimärkningen ska vara A+ eller bättre. Då sparar du både pengar och miljö.

 

Frostfritt: Vi vill helst att kyl och frysskåpet ska ha automatisk avfrostning. På så vis sparar du tid när du inte behöver tänka på att frosta av frysen. Men du sparar också pengar, eftersom isavlagringar i frysen kan vara mycket energikrävande. En avfrostad frys drar mindre el, är tystade och lever längre.

 

Låg ljudnivå: Kylskåp har, som du säkert vet, många ljud för sig. Allt ifrån gurglande och pipande till morrande och rena tjut. Detta är visserligen "naturliga ljud" (speciellt om du frågar tillverkarna) som uppstår när kompressorn pumpar upp ett högt tryck, men det kan vara nog så irriterande i alla fall.

För din nattsömn är det därför värdefullt att ditt nya kylskåp är så tyst som möjligt och befriat från så många störande ljud som det går.

 

Enkel rengöring: Eftersom det finns mat i kylskåpet är det viktigt att det ska gå snabbt och enkelt att ta bort spill och göra rent kylskåpet.

 

Justeringsmöjligheter: Det ska även gå att justera hyllorna i kylskåpet. Främst för att det ska vara lätt att ta bort och rengöra, men även för att du snabbt ska kunna få mer utrymme under juletider eller vid andra festligheter där mycket mat måste förvaras kallt.

 

Hur stort kylskåp behöver du?

För kylskåpsdelen kan du räkna med att:

 • 100-150 liter räcker till 1-2 personer
 • 150-200 liter räcker till 3-4 personer
 • 200 liter eller mer, räcker till mer än 4 personer

 

 

Bäst i test - Kylskåp

Efter att ha tagit del av de aktuella tester som finns och pratat med flera vitvaruhandlare blir valet ganska enkelt.

 

Det handlar om en kylfrys från en tillverkare som är känd för att göra bra vitvaror. Bosch tar förstaplatsen och modellen heter KGE36BW40. Längre ned på denna sida kan du själv se de experttester som finns att läsa och du kan även ta del av vad svenska konsumenter tycker om sitt kylskåp.

 

Bäst i test Kylskåp - Bosch KGE36BW40

Bosch KGE36BW40 - Bästa kylfrys 2016-2017

 

Se dagens aktuella pris

 

Detta är en kyl och frys med uppskattad design, bra LED-belysning och elektronisk temperaturstyrning. Det är energimärkt med A+++ vilket är mycket strömsnålt och innebär att energiförbrukningen bara blir 149 kWh/år.

 

Ljudnivån är mycket låga 38 dB och totalvolymen är på 302 liter. Kylskåpet rymmer 214 liter och frysen 88 liter. Den klarar att frysa in 14 kg per dygn.

 

KGE36BW40 fick höga poäng i Råd & Röns senaste test (från 2014) på bl.a. följande punkter:

 • Låg energiförbrukning (sparar dina pengar på lång sikt)
 • Mycket låg ljudnivå (skönt för alla i familjen, att slippa störande ljud)
 • Hög infrysningskapacitet (går snabbt att frysa ned stora mängder mat)
 • Hanterbarhet
 • Kvalitetsintryck

Skulle någon i din familj missa att stänga dörren, kommer ett larm att upplysa dig om det. Och skulle strömmen försvinna klarar kylskåpet att hålla kylan i hela 35 timmar, så att din mat inte blir förstörd.

 

Finns det då några nackdelar med detta kylskåp? Dessa vill vi ju i så fall känna till innan vårt inköp, så att vi kan väga in det i vårt beslut. Ja, det som en del påpekar är att frysen inte frostar av sig själv. Men detta är också den enda svaga punkten som framkommit.

 

Läs gärna mer detaljer om kylskåpet på Bosch hemsida.

 

Som du kan se är detta en testvinnare som förtjänar förstaplatsen. Och skulle du inte hålla med om det efter ditt inköp, är det bara att använda Bosch 100 dagars nöjd-kund-garanti. Detta innebär att du får testa kylskåpet hemma hos dig under 100 dagar. Är du inte nöjd, får du pengarna tillbaka! Så enkelt är det. Läs om Bosch 100% nöjd garanti här.

 

Här köper du kylskåpet billigast

Rekommenderat pris för detta kyl och frysskåp är 10 699 kr som du kan se på Bosch hemsida, men när du köper det på Internet kan du få det betydligt billigare. Dessutom är det då enkelt att beställa bortforsling av ditt gamla kylskåp eller få hjälp med installation om du önskar det.

 

Du kan köpa denna kylfrys hos WhiteAway för bara 5 990 kronor när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris idag och då bjuder de dessutom på transporten hem till dig, vilket är skönt med tanke på att kylskåpet väger 80 kg!

 

OBS! Under helgen 28-30 april 2017 har WhiteAway 20 % rabatt på ALLA vitvaror! Ange rabattkoden GF20 i kassan, så dras rabatten av direkt. Klicka här för att komma till direkt rätt sida och se alla Bäst i test-vinnare!

 

Också Enemo erbjuder denna kylfrys för bara 5 990 kronor när du klickar här! Frakten hem till dig ingår i priset!

 

Tretti säljer kylskåpet för 8 013 kronor när du klickar här och frakten hem till dig ingår dessutom i priset! Tänk på att beställa extratjänsterna Uppbärning (bärhjälp direkt in i ditt kök), Installation (av nya kylskåpet) eller Retur (bortforsling av ditt gamla kylskåp för återvinning) direkt vid köpet.

 

Och Buildor erbjuder detta kylskåp för 8 230 kronor när du klickar här och frakten hem till dig är gratis!

 

Dessa experttester kan du ta del av

Det finns dessvärre inte så många experttester på kylskåp, vilket bland annat beror på att det är en tidskrävande och kostsam produkt att undersöka i detalj. Här nedan listar vi de kylskåpstest som kan vara aktuella och relevanta inför ditt köp:

 

Råd & Rön, januari 2017: Hela 45 kylfrysar har Råd & Rön testat och överst på deras lista finner vi Siemens KG39EBI40 med 77 poäng som alltså är den bästa kylfrysen 2017. Den dyrare Smeg FC370X2PE tar andraplatsen med 76 poäng och en delad tredjeplats går till Asko RFN2284W och Samsung RB34J3515WW som får 75 poäng vardera.

Längst ned på listan hittar vi kylskåp som är tillverkare av bland annat Cylinda, Whirlpool och Gorenje. Om du vill ha en bra kylfrys ska du alltså undvika dessa märken, enligt tidningen.

 

Råd & Rön, september 2016: I tidningens uppdaterade lista över kylskåpstest finns nu 22 kylskåp. Det handlar om singelkylskåp som är mellan 152 och 190 centimeter höga.

Liebherr KBes4350 blev bäst i test med 80 poäng, men prislappen är avskräckande hög. På andraplats hittar vi Miele K 28202 D ws som fick 72 poäng och tredjeplatsen gick till den prisvärda Electrolux ERF4114AOW med 70 poäng. Den fick också utmärkelsen 'Bra köp'.

 

Råd & Rön, april 2016: 25 testade kylfrysar finns nu på Råd & Röns lista och högst upp, med 77 poäng, står Siemens KG39EBI40. En silvermedalj går till Smeg FC370X2PE som får 76 poäng.

I botten på listan hittar vi kylfrysar från Whirlpool, Cylinda, Gorenje och faktiskt även en av Smegs dyrare modeller. Det är alltså dessa tillverkare som, enligt tidningen, gör de sämsta kylfrysarna.

 

Råd & Rön, oktober 2015: Av de 10 testade singelkylskåpen går utmärkelsen Bäst i test till Electrolux ERF4114AOW som får 73 poäng. Bosch KSV36BW30 kommer tätt därefter med 71 poäng och tar därmed silvermedaljen. Tidningen konstaterar bland annat att kylskåpen överlag drar mycket mindre energi idag, än de gjorde för bara tio år sedan.

 

Råd & Rön, juni 2015: I uppdateringen av kylskåpstest från sommaren 2015 finns det 16 aktuella kylskåp och överst på listan hittar vi fortfarande Bosch KGE36BW40 med 72 poäng. Även på andraplatsen är det samma kylskåp; Siemens KG49EBI40 med 69 poäng.

Längst ned på listan hittar vi Cylinda, Smeg, Blomberg och Whirlpool som alltså gör de sämsta kylskåpen enligt Råd & Rön.

 

Råd & Rön, oktober 2014: I ett test av 12 fullstora kylfrysar konstaterar tidningen att Bosch KGE36BW40 klarade nedkylningen bäst och det kylskåpet blev också 'Bra köp' med 72 poäng. På silverplats, med 69 poäng, kom Siemens KG49EBI40 som också fick utnämningen 'Bra köp'.

De sämsta kylskåpen tillverkas av Cylinda, Whirlpool och Gorenje enligt Råd & Rön.

 

Kuluttaja, januari 2013: Finska Kuluttaja utsåg Bosch KGN36AW32 till bäst i test i januari 2013. Siemens deltog inte i detta test.

 

Råd & Rön / Tænk, november 2012: I detta test av 23 energisnåla kylfrysar fick hela tre kylskåp dela på förstaplatsen med 86 poäng vardera. Guldpokalen delas av Bosch KGN36AW32, Siemens KG36NAW32 och Liebherr CBNESF3733.
Längst ned på listan hittar vi kylskåp från Beko, Candy och Ikea. Dessa märken ska du alltså undvika, enligt experterna.

 

 

Det vi ser är att Bosch, Siemens och Liebherr är de som ofta får bra betyg. Oavsett vilken du väljer av dessa tre tillverkade, kommer du att få en bra och energieffektiv kylfrys. Vi riktar dock uppmärksamheten mot Bosch och Siemens i första hand eftersom Liebherr är ett rätt dyrt märke. Kan vi få en motsvarande produkt billigare, väljer vi i första hand detta, även om Liebherr gör riktigt bra kylskåp.


Enligt installatörer som vi pratat med, är det också svårt att hänga om dörrarna på Liebherrs kylskåp; "På Bosch och Siemens tar det bara några minuter att byta, medan det på Liebherr kan ta halva dagen!" Nu kanske det mer är en känsla än en uppmätt hastighet, men det är intressant att även ta del av sån information.

Välj det bästa kylskåpet för att förvara dina matvaror på ett bra och energisnålt sätt

Det bästa kylskåpet hjälper dig att förvara dina matvaror på ett bra och energisnålt sätt.

 

Vilken tillverkare gör det bästa kylskåpet?

Eftersom det är brist på aktuella och relevanta kylskåpstest, har vi kompletterat denna guide genom att prata med flera vitvaruhandlare. Dessa säger dock samma sak som experterna; Bosch och Siemens gör väldigt bra kylskåp. Oavsett vilka vi pratade med, var alla överens om att dessa tillverkare är de bästa just nu.

 

Bosch och Siemens har dessutom samma fabriker, så innehållet i produkterna och kvalitén blir närmast identiska. Därför kan du välja det utseende och de funktioner som är viktigast för dig.

 

Så säger konsumenterna om sin kylfrys

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi också ta reda på vad konsumenterna tycker om sina produkter. Det är ju trots allt de som har den största erfarenheten av hur det är att använda sitt kylskåp i vardagen.

 

När det handlar kylfrysar kan vi se att konsumenterna håller med experterna och vitvarubutikerna. Det är Bosch och Siemens tillsammans med Samsung som har de mest uppskattade produkter. De tillverkare som inte får positiva ord från konsumenterna är bl.a. Miele, Gorenje och Gram.

 

Våra vänner i Norge har ställt samman uppgifter från 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet. Där har alla kylskåpsägare kunnat rapportera in hur länge som deras kylskåp höll, eventuella problem som de haft och hur nöjda de varit med köpet.

Bästa tillverkare i denna stora konsumentundersökning blev Bosch med 96 poäng av 100 (428 kylskåp från Bosch utvärderades).

 

 

Bonus: Några energi och miljötips

 • Köp inte ett större kylskåp än du verkligen har behov av. En enda kylfrys sparar också energi, jämfört med två separata produkter.

 • Kom ihåg att lämna in ditt gamla kylskåp till återvinning, när det har gjort sitt. Köper du ny kylfrys online, får du ofta möjlighet att boka "Retur av gammal produkt" samtidigt som du beställer ditt nya kylskåp.

 • Se till att du har rätt temperatur i både kyl och frys. Idag är rekommendationen att det ska vara -18 grader i frysen och +5 grader i kylskåpet. På så vis sparar du så mycket pengar som möjligt, då t.ex. varje grad kallare i frysen ökar energiförbrukningen med 5 procent.

 • Det är viktigt att hålla baksidan av kylskåpet dammfritt så att luften kan cirkulera fritt. Damm på baksidan gör att kompressorn måste jobba hårdare för att hålla nere temperaturen, vilket innebär att det kommer att dra mer ström. Dammsug därför runt ditt kylskåp regelbundet.

 • Tina upp dina frysvaror i kylskåpet. Dels återvinner du då energin som gått åt för att frysa ned matvarorna, men de blir också ofta godare och mer saftiga om de får tina upp långsamt.

 • Låt middagen svalna innan du ställer in resterna i kylskåpet. Annars går det åt onödigt mycket energi för att kyla ned dem och du riskerar också att andra matvaror, som står i närheten, blir varma.

 

Ska du byta ut flera vitvaror i ditt hem, kan det vara intressant att också kolla in vår guide till bästa tvättmaskinen, läsa om den bästa diskmaskinen eller se vilken torktumlare som vunnit bäst i test. Det verkar som att Bosch och Siemens i många fall har bra produkter även här.

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående kylskåp. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kylfrysen till det lägsta priset.

Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!


Om Bäst i test Guiden