Bästa laserskrivaren till hemmet eller det lilla kontoret

 

Test av laserskrivare

Ska du köpa en snabb och prisvärd laserskrivare? Då har du kommit helt rätt. Efter sju år på fältet som datatekniker, där även service av skrivare ingått, har vi lärt oss ett och annat. Vi vet vad som fungerar - och vad som inte fungerar!

 

Men vi nöjer oss förstås inte bara med våra egna erfarenheter, utan lyssnar också på experterna för att få veta vilka skrivare som vunnit i testerna den senaste tiden. Och, som vanligt här på Bäst i test Guiden, lägger vi också stor vikt vid vad användarna tycker om sina skrivare, eftersom de oftast har längst erfarenhet av hur printern fungerar i vardagen.

 

Allt detta har vi sammanställt på denna sida, så att du enkelt kan se vilken som är den bästa svartvita laserskrivaren idag.

 

Jag vet redan allt jag vill veta, visa mig bästa laserskrivaren NU!

 

Viktigt att veta innan ditt köp av skrivare

Laserskrivarna har utvecklats mycket det senaste decenniet och kännetecknas idag av både lågt pris och snabba utskrifter. De kostar ofta lite mer i inköp än bläckstråleskrivare, men är sedan billigare vid varje utskrift. Dessutom är de traditionellt sätt mer driftsäkra och stabila och därför vanliga på kontor.


En stor fördel är också att de inte torkar in som bläckpatroner ofta gör. Det spelar ingen roll om du låter din laserskrivare stå oanvänd i en månad eller två - när du startar den ger den lika fina utskrifter igen. Allt detta är stora fördelar med laserskrivare jämfört med bläckstråleskrivare.

 

De stora märkena inom detta område är HP, Canon, Samsung och Brother som alla gjort skrivare under många år. HP är den största tillverkaren på mindre skrivare, medan Canon (och Xerox) är vanliga på större kontor.

Samsung är en lite mindre spelare i dessa sammanhang och många användare upplever att de inte riktigt har samma höga kvalité som de andra aktörerna. Detsamma gäller även Brothers laserskrivare, som ofta får lägre betyg och poäng i testerna än sina konkurrenter.

 

Ska du köpa laserskrivare, färglaserskrivare eller bläckstråleskrivare?

Vet du inte riktigt vad du önskar för skrivare? Då hjälper vi dig med det första beslutet som handlar om vilken teknik din skrivare ska ha. Är det bästa en laserskrivare eller en bläckstråleskrivare? Och om du ska ha en laserskrivare, vill du då kunna skriva ut i färg ibland eller bara i svart?

 

Priset och hastigheten på utskrifterna skiljer ofta mycket mellan de olika skrivarna, så här gäller det att köpa rätt skrivare. Vår guide nedan hjälper dig att hitta den skrivare som passar just dig bäst, beroende på hur du vill använda din nya skrivare.

 

Jag vill kunna:
 • Skriva ut i färg
 • Få mycket bra kvalité, även när jag skriver ut färgfotografier
 • Jag har inte så bråttom med utskrifterna
 • Jag skriver inte ut så många sidor vid varje tillfälle
 • Jag skriver ut ofta (i alla fall en gång i veckan)
Se då vår sida med Bäckstråleskrivare här

 

Jag vill kunna skriva ut:
 • Så billigt som möjligt
 • Bara svartvita utskrifter
 • Många sidor
 • Snabba utskrifter
 • Långa perioder kan skrivaren stå, utan att användas
Läs vidare nedan om Laserskrivare

 

Jag vill kunna skriva ut:
 • Utskrifter i färg (men kanske inte fotografier i första hand)
 • Många sidor
 • Snabba utskrifter
 • Långa perioder kan skrivaren stå, utan att användas
Se då vår sida med bästa färglaserskrivaren

 

 

Bästa laserskrivaren 2017

Vi erkänner - att peka ut den bästa mono laserskrivaren 2017 är inte lätt. Det finns få tester att utgå ifrån, även internationellt, och resultatet spretar åt olika håll. Dessutom är det vanligt att skrivarna i testerna med några år på nacken, har hunnit utgå utan någon jämförbar ersättare.

 

Det spontana skulle vara att lyfta in Samsung Xpress M2835DW som vinnare och det är absolut en prisrätt och uppskattad skrivare för hemanvändare. Kolla gärna in skrivaren här på Samsungs hemsida.

Men rapporter om instabilt WiFi och "billighetskänsla" gör att vi måste gå en annan väg för att hitta en vinnare. Vi vill ju att skrivaren även ska fungera på ett litet kontor med högre krav på hastighet och pålitlighet. Det gör att vi blickar mot en lite mer påkostad skrivare.

 

Vi väger in historik och erfarenhet och vänder blickarna mot den tillverkare som är känd för att göra stabila skrivare; HP. Tar vi sedan del av experternas tester och väger in vad användarna sagt om sin skrivare, kommer vi fram till att den bästa skrivaren just nu heter HP LaserJet Pro M402dne.

 

Bästa laserskrivare för Svartvita utskrifter
Bästa laserskrivare för utskrifter i gråskalor - HP LaserJet Pro M402dne

(klicka på skrivaren för mer information på HP:s hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Detta är efterföljaren till den uppskattade LaserJet Pro M401 som under lång tid var testvinnare här, men som inte längre tillverkas. Hela HP LaserJet Pro 400-serien är känd för hög utskriftskvalité och utskriftshastighet.

 

HP LaserJet Pro 402dne är en skrivare för det lilla kontoret eller för dig som har behov av att skriva ut många sidor varje månad.

 

Upplösningen är 1200x1200 dpi, vilket är fullt tillräckligt för vanliga svarta/gråskale utskrifter och den kan spotta ut 38 sidor per minut om det skulle behövas. Från viloläge kommer första utskriften redan efter 8 sekunder.

 

Den kan skriva ut dubbelsidigt (för att spara papper och porto) och är konstruerad för att printa upp till 4 000 sidor per månad. De två pappersmagasinen rymmer 250 respektive 100 ark. Du har två inkopplingsmöjligheter; USB 2.0 och Gigabit Ethernet. Storleken är 38x36x22 cm.

 

Experterna framhäver att det är riktigt bra kvalité på utskrifterna, att den skriver ut snabbt och är energisnål. Den är även relativt liten och lätt att använda. Computer Shopper har gjort en grundlig test och tilldelar skrivaren betyget 7 av 10. Råd & Rön testade denna skrivare under hösten 2016 och tilldelade den 75 poäng, vilket gjorde den näst bäst i test.

 

Konsumenterna menar att LaserJet Pro M402dne är en kompakt och lättplacerad skrivare som skriver ut både snabbt och snyggt - helt i jämförelse med betydligt dyrare laserskrivare. Den är lätt att installera och man får mycket för pengarna.

 

Nackdelarna med denna skrivare, för det finns ju nackdelar med alla saker, är att den inte har WiFi (trådlös anslutning). Några tycker också att det är för små pappersmagasin, då de rymmer 250 pappersark.

 

Så köper du skrivaren till bästa pris

Du köper denna skrivare enklast på internet. Då får du den också direkt hemskickad, vilket är praktiskt.

 

Det billigaste priset idag får du faktiskt hos tillverkaren själv. Här i HP Store finns den nämligen för 2 390 kronor och då ingår dessutom frakt hem till dig. Men inte nog med det!

 

När du skriver in rabattkoden HPLJ402DNEBIT i kassan, får du 16 % i rabatt! Det här innebär att du sparar 400 kronor och alltså får skrivaren för bara 1 990 kronor inklusive frakt! Det är Sveriges lägsta pris idag!

 

Erbjudande 1 - Till dig som fortfarande är tveksam

Just nu erbjuder HP dig att testa denna skrivare under 30 dagar. Är du inte helt nöjd, får du alla pengarna tillbaka! HP kallar detta för "Pengar-tillbaka-garanti" och det innebär att du kan testa laserskrivaren hemma hos dig i lugn och ro, utan att ta några ekonomiska risker. Erbjudandet gäller till den 31 januari 2018 och du kan läsa allt om detta här.

 

Erbjudande 2 - 3 års garanti

HP bjuder dig just nu dessutom på förlängd garanti när du köper skrivaren hos dem. När du beställer innan den 31 januari 2018 så ingår nämligen hela 3 års garanti som du kan läsa om här.

 

Billigast toner till denna laserskrivare

När du behöver ny toner är originaltoner billigast och enklast att köpa direkt från HP. Med koden BITINK20 får du nämligen 20 % rabatt på alla toner. På så vis betalar du bara 1 879 kr för den stora tonerkassetten HP 26X (för 9 000 sidor).

 

Du kan också välja standardkassetten HP 26A för bara 959 kr (efter din 20 % rabatt) som klarar av att skriva ut 3 100 sidor. Vilken du än väljer, är frakten gratis! Läs mer och beställ direkt här!


Det finns även pirat-toner (även kallad "miljötoner" eftersom det låter bättre) att köpa hos t.ex. NordicInk. Men denna kostar ungefär lika mycket som originaltoner om du använder rabattkoden ovanför. Dessutom tillkommer porto.

 

Därför finns det ingen anledning att snåla. Vi har varit med på många skrivarreparationer där billiga tonerkassetter läckt toner och förstört hela skrivaren. Och det kan bli dyrt...

 

Aktuella experttester av laserskrivare

Eftersom det är så liten efterfrågan idag på laserskrivare som bara skriver ut i svart, finns det inte så många aktuella tester att tillgå. Nedan listar vi dock de relevanta test som du kan ta del av.

 

Råd & Rön, hösten 2017: Tidningen har nu hela 23 gråskalelaser i sin sammanställning och högst upp på listan hittar vi Samsung Xpress M2885FW som får 83 poäng. På andraplats kommer Brother HL-L6300DW med 78 poäng och den delade tredjeplatsen går till Canon i-Sensys LBP151/MF232/MF247/MF249 som får 73 poäng.

 

Råd & Rön, hösten 2016: Det är nu 11 aktuella tester av laserskrivare i tidningens lista och bäst i test är Samsung Xpress M2885FW med 82 poäng. På andraplats kommer HP Laserjet Pro M402dn som får 75 poäng av Råd & Rön.

 

Råd & Rön, vintern 2015/2016: I den senaste listan hos tidningen, är det 28 laserskrivare som testats i kategorin "gråskalelaser" alltså en laserskrivare som bara skriver ut i svart.

Överst på listan av de skrivare som säljs fortfarande, hittar vi Samsung Xpress M2835DW med 79 poäng. Därefter kommer Canon i-Sensys LBP6230dw och Samsung Xpress M2070FW (som är bästa multiskrivare) med 76 poäng.

 

PC för alla, våren 2015: Sammanställe tre tidigare laserskrivartest. Två av dessa skrivare var från Samsung som också fick högsta betyg, 8 av 10. Det handlar om lågprismodellerna Samsung Xpress SL-M2022W och Samsung Xpress SL-M2070FW.

 

Råd & Rön, hösten 2014: I en sammanställning med 14 svartvita laserskrivare (gråskalelaser) med ett pris under 1 900 kronor, placerar sig Samsung Xpress M2835DW på förstaplatsen med 79 poäng. Silvermedaljen tilldelas Samsung Xpress M2825ND som får 78 poäng.

 

Råd och Rön, våren 2014: I ett uppdaterat test blev Samsung Xpress M2825ND bästa gråskalelaser med 78 poäng. På andraplats placerar sig Samsung Xpress M2825DW med 77 poäng.

 

ICA-Kuriren, hösten 2013: Testade 5 svartvita laserskrivare under 1 000 kronor och Bäst i test blev HP Laserjet Pro P1102W. Denna skrivare fick betyget 5 av 5 och omdömet; "Förutom att den är busenkel att installera – trots att den är trådlös – stödjer den också mobil utskrift. Den har också ett nätt format."

 

Råd & Rön, hösten 2012: I ett stort test med 91 skrivare, placerade sig LaserJet Pro 400 M401dw överst på prispallen som bästa laserskrivaren med 77 poäng. Därefter kom Samsung SCX-3405FW (som även har kopiator och scannerfunktion) med 76 poäng.

 

 

Om du sitter på ett litet företag kan det också vara intressant att se på vilket sätt du kan skicka Nyhetsbrev billigt till dina kunder. Du kanske också vill veta vilket som är det bästa webbhotellet just nu - och det har vi tagit reda på!

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående skrivare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa laserskrivaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig! • Köp billigast på nätet
 • 2390 kr 1990 kr*

   

  * Ange rabattkoden HPLJ402DNEBIT i kassan för att spara 400 kronor!

   

   

  2410 kr

   

   

   

  3009 kr

   

  Köp din nya monolaserskrivare härOm Bäst i test Guiden