Bästa värmepumpen för luftluft

 

Test värmepumpar 2017-2018

Du ska köpa luftvärmepump och vill snabbt få reda på vilken som är den bästa värmepumpen idag. Och du har kommit helt rätt! På denna sida kommer vi nämligen att titta närmare på vilka luftvärmepumpar som vunnit i testerna den senaste tiden. Men du kommer också att få veta vilka saker som är viktiga att tänka på inför ditt val och vad konsumenterna som redan köpt en värmepump, säger om den. Men låt oss börja från början!

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig bästa värmepumpen NU!

 

Detta är en luftvärmepump

Egentligen har du redan en värmepump hemma. Luftvärmepumpar fungerar på samma sätt som ditt kylskåp - fast tvärtom. I kylskåpet tas värme inifrån skåpet för att avge den på baksidan. En luftvärmepump utvinner istället sin energi från soluppvärmd utomhusluft och överför värmen till din inomhusluft via ett köldmedium. Och trots att det är flera minusgrader ute går det att ta tillvara på energin i utomhusluften och använda den för att värma upp ditt hus.

 

Luftvärmepumpar går också under namnet 'komfortvärmepumpar' eftersom de kan användas både för att värma din hus under den kalla årstiden och kyla ned dina rum under varma sommardagar. Du har alltså nytta av din nya värmepump året om, även om den kan vara olika effektiv på de två uppgifterna. Majoriteten av de värmepumpar som säljs idag, är därför just så kallade luft-luftvärmepumpar som vi nu ska granska.

 

Vill du läsa mer om luftvärmepumpar finns det en bra sida hos Vi i Villa och även Testfakta har en läsvärd sida i detta ämne. Och ska du köpa värmepump till din sommarstuga ska du absolut läsa detta först.

 

Så mycket pengar kan du spara

Det har hänt mycket på utvecklingen av värmepumpar de senaste åren. De som idag byter ut sina 10-15 år gamla pumpar, märker en stor skillnad - både när det gäller effektiviteten, priset och ljudnivån.

 

Sverige har halva den europeiska värmepumpsmarknaden och 2 av 3 väljer värmepump när de byter värmesystem, enligt statistik från Energimyndigheten. Det är också så många som 90% av värmepumpsägarna, som skulle rekommendera en vän eller granne att skaffa en luftvärmepump. En mycket uppskattad anordning med andra ord, som idag dessutom har ett rimligt inköpspris - även med installation.

 

Hur mycket energi du kan spara med en luftluftvärmepump beror bland annat på vart i landet du bor, husets planlösning och hur stort behovet av uppvärmning är. Har du direktverkande el för din uppvärmning hemma idag, innebär en värmepump ofta en energibesparing på 25-30%.

 

En luftvärmepump kan därför bli ett viktigt komplement för din uppvärmning, eller till och med bli din huvudsakliga uppvärmningsmetod under vissa årstider. Med rätt förutsättningar och installation är luftvärmepumpen intjänad redan efter tre år. Men kom ihåg att ha ett kompletterande värmesystem, när kylan blir som värst på vintern.

 

Viktigt när du ska köpa luftvärmepump

En viktig fråga som du ska ställa dig först är vilken storlek du behöver på din nya luftvärmepump. Detta hänger an på hur stor yta som ska värmas upp och vilken elförbrukning du har idag. Det generella rådet är att aldrig underdimensionera. Är du osäker, välj hellre den större modellen eftersom det handlar om en långsiktig investering.

 

Dagens moderna värmepumpar har ofta tillräckligt bra verkningsgrad för att kunna värma upp en villa på ca 100-150 m², men detta förutsätter optimala förutsättningar: Att huset har en öppen planlösning så att den varma luften kan cirkulera fritt samt att utetemperaturen aldrig faller under -15 grader.

 

Sedan år 2009 är det krav på att installationer av värmepumpar ska göras av en certifierad installatör. Det är därför viktigt att se till totalkostnaden redan vid inköpet, så att du även räknar in vad det kostar att installera din luftvärmepump.

 

I detta videoklipp på 2 minuter från Di.se får du i rask takt veta "7 viktiga saker att tänka på, innan du köper din nya värmepump".

 

Krav du bör ställa på din nya luftvärmepump

  • Ska vara anpassad för svenska/nordiska förhållanden
  • Högsta möjliga verkningsgrad. Läs om SCOP och COP-värde här.
  • Låg bullernivå, både på inomhus- och utomhusdelen
  • Energieffektiv - för att snabbt få tillbaka investeringskostnaden
  • Ska kunnas användas som aircondition under sommaren
  • Och givetvis - en testvinnare till lägsta möjliga pris!

 

 

Detta är testerna du bör ta del av

De senaste åren har det dessvärre genomförts relativt få tester, men vi presenterar här nedan de som kan vara intressanta att ta del av:

 

Teknikmagasinet, Finland: Testade luftvärmepumpar från Mitsubishi, IVT, LG, Samsung, Toshiba, Panasonic, Ultimate och Fujitsu under 2010. Bäst i test blev Toshiba RAS-10 PKVP/PAVP med betyget 8,5. På andraplats, med 8,4 i betyg, placerade sig Panasonic HE9.

LG och Samsung kom sist i detta test.

 

Energimyndigheten testade 30 luftvärmepumpar under åren 2004 - 2008 och redovisade testvärden på sin hemsida, både när det gällde energibesparing, värmeeffekt och ljudnivåer.

 

Energimyndigheten testade dessutom ytterligare 17 luftvärmepumpar mellan år 2009 - 2013 och det är dessa tester som är intressanta att ta del av idag.

 

Det norska Forbrukerrådet sammanställde Energimyndighetens lite "myndiga" tabeller till en mer överskådig och färgglad tabell som du ser här. Detta är testet från vintern 2012/2013 där det framkommer att Mitsubishi FH35 är en testvinnare på många sätt. Även IVT Nordic Inverter 12 KHR-N utmärker sig med positiva värden i flera deltester.

 

Under hösten 2013 presenterade norska Forbrukerrådet en utökad tabell, med ännu fler värmepumpar. Du kan se hela den nya tabellen här men vi kan konstatera att Mitsubishi FH35 fortfarande är bästa värmepump av de 16 testade pumparna. Dock är nu även LG Nordic Prestige NP09 uppe och slåss om förstaplatsen.


Danska Sparenergi är Danmarks teststation och fungerar lite som Svenska Energimyndigheten. De har en lista som löpande uppdateras med alla nya tester på värmepumpar som de gör och du kan se den dagsaktuella sammanställningen här!

Som du kan konstatera är det värmepumparna från Panasonic som fått bäst testvärden fram till 2018 och därför är placerade högst upp på listan över de 30 testade luft-luftvärmepumparna.

 

 

Bästa värmepumpen - och sämsta!

Som vanligt här på Bäst i test Guiden, vill vi ha reda på vad experterna och konsumenterna tycker om en produkt. Experterna har möjlighet till noggrann mätning av energiförbrukning och andra testvärden medan konsumenterna kan bidra med viktig information om användarupplevelsen och hur det är att umgås med luftvärmepumpen i vardagen.

 

Låt oss börja med att konstatera att många konsumenter är mycket nöjda med sin Mitsubishi värmepump. De upplever dessa som både tysta och effektiva. De som tidigare haft andra märken att jämföra med, är extra nöjda.

 

Intressant är också att ta del av den 10-åriga problemstatistik som Folksam tog fram för ett tag sedan. Den avslöjar att det är mycket reklamationer av luftvärmepumpar, vilket ytterligare visar hur viktigt det är att köpa rätt luftvärmepump redan från början för att undvika problem, extraarbete och merkostnader.

 

Du kan själv läsa tabellen på denna länk men sammanfattningsvis kan vi konstatera att IVT Nordic Inverter haft mycket problem med fläktarna genom åren. Panasonic utmärker sig med kompressorproblem med sina tidigare modeller i E-serien och CU-serien.

Toshiba med RAS10-serien har råkat illa ut när det gäller kretskort som ofta gått sönder.

 

När det gäller reparationer av värmepumpar visar även en rapport från Folksam under vintern 2015/2016 att det finns många oseriösa värmepumpsreparatörer. För att undvika onödigt dyra reparationer rekommenderar Folksam därför att du kontrollerar att reparatören har de certifieringar som krävs och att du kontaktar ditt försäkringsbolag direkt när du upptäcker, eller misstänker, en skada på din värmepump.

 

Vilken tillverkare gör de bästa värmepumparna?

Mitsubishi, LG och Panasonic. Där har du de tre största aktörerna på den Svenska marknaden idag. Det är dessa som utvecklat modeller av värmepumpar för vårt nordiska klimat, vilket bör vara en viktig parameter inför ditt val.

 

De som främst genomför tester av luftvärmepumpar är Statens Energimyndighet. De ger dock ofta uppdraget vidare till SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). Energimyndigheten utser inte heller en (1) vinnare, utan redovisar istället resultaten så att du själv kan se och väga in de saker som du tycker är viktigast. Det är olika testresultat beroende på vart du bor i Sverige och därför redovisas uppmätta värden från både Malmö, Borås och Luleå.

 

Detta gör att tillverkarna av luftvärmepumpar kan välja ut det som är mest fördelaktigt för just dem och sedan utse sig själva som 'Bäst i test'. Under ett och samma år kan vi därför ta del av följande pressmeddelanden:

 

Mitsubishi refererar till Energimyndighetens tester från vintern 2012/2013 och kom fram till att modellen; "Kirgamine FH uppnår genomgående mycket starka resultat, både när det gäller värmeeffekt och årsvärmefaktor. Värmepumpen har den största energibesparingen i sin klass för hus med större värmebehov av de som testats hos Energimyndigheten."

 

Under våren 2013 gick LG ut med en pressrelease och meddelade att deras modell Nordic Prestige 9kBTU blev Bäst i test; "På uppdrag av Energimyndigheten fastslog SP att LG Nordic Prestige är som bäst när det är som kallast ute. Vi fick bästa samlade betyget som en luftvärmepump någonsin fått. Dessutom visade testet att den gav bästa energibesparing, oavsett var du bor i landet."

 

Panasonic skickade, under hösten 2013, ett pressmeddelande om att deras värmepump HE9PKE blev Bäst i test; "[... det] inte finns några modeller på marknaden som är lika energieffektiva eller har större potential för att sänka elräkningen"


Eftersom utvecklingen dessutom går snabbt har alla dessa rätt - på sitt sätt. Men det bästa, och mest rättvisande för dig, är att gå in på Energimyndighetens testsidor på länkarna ovanför och se på testvärden för den ort som ligger närmast den breddgrad som du bor på.

 

 

Bäst i test - luftvärmepumpar 2017-2018

Eftersom det inte går att peka ut en enda luftvärmepump som passar i alla situationer, kommer vi att ge två förslag på de pumpar som utmärkt sig lite extra i testerna.

 

För lägger vi samman allt du tagit del av här ovanför, börjar en bild framkomma. Det är en av de kända tillverkarna som inte förekommer lika ofta i skaderapporterna. Den uppskattas av konsumenterna som redan köpt värmepump innan dig och dessutom brukar den få bra testvärden hos experterna.

 

Vi pekar ut Mitsubishi Electric FH35 som det första förslaget till bästa luftvärmepump just nu.

Bäst i test - luftluftvärmepumpar

Bästa luftvärmepumpen - Mitsubishi Electric FH35

(Klicka på värmepumpen för mer information på Mitsubishis hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Denna värmepump är givetvis utvecklad för våra svenska förhållanden och den fortsätter därför att ge värme ned till -15 grader. Den har en energimärkning som är A++ och vid +7°C har den en värmeeffekt på 6,7 kW (4,3kW vid -15°C) och ett COP-värde på 3,1.

 

Ljudnivån på inomhusenheten är acceptabla 32-56 dB(A) och på utomhusdelen är ljudnivån 62 dB(A) enligt Energimyndighetens tester.

 

Du kan styra luftvärmepumpen med din smartphone om du vill och du får hela 5 års garanti på din pump när den installeras av en certifierad kylinstallatör.

 

Du kan läsa mer om denna värmepump här på Mitsubishis hemsida.


Fri frakt i hela Sverige och bara 1 veckas leveranstid på denna värmepump. Ja, det utlovar den uppskattade värmepumpspecialisten Zave som bara tar 10 940 kronor när du klickar här! Det är faktiskt Sveriges lägsta pris idag! Zave kan också hjälpa till med installation av din nya värmepump till fast pris, vilket du enkelt beställer i samband med ditt köp. Klicka här för att se erbjudandet och få mer information om värmepumpen.

 

Du kan också köpa den hos WhiteAway för 12 800 kronor när du klickar här! Frakt hem till dig ingår i priset.

 

Även CitCop är redo att skicka den till dig för 14 375 kronor när du klickar här! Också då ingår transport av värmepumpen hem till dig.

 

 

Utmanare - Bästa luftvärmepump

Vi lyfter också in en testvinnare från Energimyndigheten och denna värmepump är idag (2018) minst lika bra som ovanstående pump från Mitsubishi. Du kan läsa testet här eller ladda ner rapporten direkt från Energimyndigheten. Det handlar denna gång om Panasonic och deras vinnande flaggskepp där den senaste modellen heter HZ25TKE.

Bäst i test luftvärmepump

Bäst i Energimyndighetens test - Panasonic HZ25TKE

(Klicka på värmepumpen för mer information på Panasonics hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Vi har tidigare haft föregångarna till denna modell här på Bäst i test Guiden. Det har handlat om modellerna HE9PKE, HZ9RKE och HZ9RKE-1. Denna värmepump har nämligen funnits länge på marknaden men utvecklingen pågår ständigt för att göra den ännu bättre. Framför allt när det gäller bättre energiklass, högre SCOP-värde och lägre ljudnivå.

 

Den senaste versionen, som kom vintern 2017/2018, heter alltså Panasonic HZ25TKE och det är den som vi i första hand vänder blickarna mot idag.

 

SCOP-värdet ligger på höga 5,2 SEER på 7,8 och värmeeffekten på 6,65 kW. Du har värmedrift ända ner till -35 grader och pumpen är märkt med A+++.

 

Ljudnivån inomhus är låga 18-44 dB(A) vilket får ses som mycket bra. Även ljudnivån utomhus på 47 dB(A) är angenäm, inte minst för grannarna under varma sommardagar. Du får dessutom en 5 års full garanti från Panasonic.

 

Värmepumpen renar inomhusluften från 99 % av alla bakterier, virus och mögel vilket innebär att luften som du och familjen ska andas blir renare och bättre vilket är värdefullt, inte minst för allergiker.

 

Denna värmepump finns i två versioner; Panasonic HZ25TKE (6,65 kW) för dig med ett mindre hus och Panasonic HZ35TKE för dig som behöver en starkare värmepump på 7,75 kW.

 

Båda modellerna kan kompletteras med AirPatrol som gör att du enkelt kan fjärrstyra din värmepump från mobilen, datorn eller via SMS, vart i världen du än befinner dig.

 

Konsumenterna som redan köpt Panasonics vinnande flaggskepp är mycket positiva till sin värmepump. De skriver bland annat; "Vår nya Panasonic går betydligt tystare än den vi hade tidigare, helt nöjd" , "Köpte två stycken, en till huset vi hyr ut och en till garaget. Fungerar förträffligt" , "Fick mycket bättre klimat jämfört med min gamla av märket Sanyo" och "Det är en effektiv och tyst pump". Genomsnittsbetyget är hela 5,0 av 5,0 och du kan läsa detta här.

 

Läs gärna mer om värmepumpen på Panasonics hemsida.

 

Här köper du pumpen till bästa pris

Du köper denna luftvärmepump billigast på internet. Värmepumpspecialisten Zave tar bara 12 500 kronor när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris idag eftersom även frakt ingår! Vill du ha hjälp att installera ditt flaggskepp bokar du detta enkelt, till fast pris, direkt när du köper värmepumpen. Denna länk tar dig direkt till rätt pump.

 

Samma låga pris finns även i andra butiker. Du som är intresserad av en helhetslösning kan därför titta in hos CitCop där priset också bara är 12 500 kronor just nu. Och transport hem till ditt hus ingår i priset.

 

Hos Citcop kan du också, direkt på deras hemsida, se pris för installation samt välja de tillbehör som du önskar och på så vis tydligt se ditt slutpris (inkl. ROT-avdrag) innan du klickar på Köp.

 

 

Behöver du låna pengar inför ditt värmepumpköp har vi en sammanställning över bra internetlån med låg ränta här. Missa inte heller våra tester av torktumlare och sidan där vi avslöjar bästa tvättmaskinen just nu.

 

TIPS: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående luftvärmepump. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa värmepumpen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Om Bäst i test Guiden