q

 

Tester på bästa TV:n

 

Detta är bästa TVn 2017

Om du ska köpa ny TV och vill veta vilken som är bäst just nu, har du kommit helt rätt. Vi har gått igenom alla tidningar och tagit reda på experternas hemligheter. Men vi har också kollat med de svenska konsumenterna för att se vad de tycker om sina TV-apparater efter inköpet.

 

Allt detta har vi sammanställt till dig på denna sida, så att du snabbt och enkelt kan ta rätt beslut och undvika jobbiga felköp. Vi börjar dock med att kolla på några saker som är bra att känna till inför ditt TV-köp.

 

Jag vet redan allt jag behöver veta, visa mig den bästa TV:n NU

 

Vad ska du göra med din TV?

Ska du i första hand titta på TV med din nya TV? Kanske frågan känns löjlig och hade det varit för några år sedan, hade man blivit tagen för en galning om man ställde den. Men idag är den faktiskt relevant. Detta eftersom man numera kan göra väldigt mycket med sin TV. Utvecklingen går från att vara TV-tittare till TV-användare eftersom dagens apparater mer påminner om datorer med en väldigt stor skärm, än en "dumburk".

 

Med en Smart-TV kan du t.ex. surfa på internet, kolla på YouTube, använda appar och koppla upp TV:n mot din dator. Och nej, det är inte en smartphone eller surfplatta vi pratar om, det är en TV, även om elektronikprodukterna blir allt mer lika varandra för varje år. Tiden är faktiskt redan inne, att du kan ringa med din TV (via Skype).

 

Vill du läsa mer om vad en Smart-TV innebär, finns det en enkel genomgång här. Och vill du ta en rejäl djupdykning och veta vad Dvb-t, Mhl, Hdr, Nits och många andra saker betyder och hur de fungerar, har M3 en bra sammanställning här (från hösten 2016).

 

Men för dig som inte känner behov av att bli TV-expert, utan nöjer dig med att se och använda din nya TV, är det bara att fortsätta läsa här.

 

Plasma, LCD/LED eller OLED?

När det gäller bildteknik är det LED/LCD som dominerar helt idag. Under 2013 stod Plasma-TV för bara 10 procent av försäljningen, vilket inneburit att även den sista riktigt stora tillverkaren av Plasma-TV, Panasonic, upphörde med produktionen av plasma år 2014.

 

OLED är den teknik som kommer att dominera i framtiden. Här kan varje liten pixel (prick) på skärmen styras individuellt med tre färger; Röd, blå och grön. Detta gör att det går att få väldigt exakt bild och dessutom en svärta som är mycket bättre än LED. Skärmarna kan också göras mycket tunna - till och med böjbara och har en oslagbar betraktningsvinkel.

 

Eftersom detta är ny teknik finns det dock inte så många TV-apparater att välja på idag och dessa är relativt dyra. Vissa barnsjukdomar är också besvärande, som t.ex. att OLED ibland har svårt att hänga med i snabba bildrörelser då det är mycket bilddata att behandla.

 

Därför ska du ha 100 Hz i din nya TV

Nästan alla dagens TV-apparater klarar lugna bilder utan problem. Det är först när bilden är i rörelse som svagheterna börjar synas tydligare. Billigare TV-apparater är helt enkelt lite tröga och får problem när de ska bevara en bild skarp, när kameran rör sig snabbt. För att förbättra detta tar TV-tillverkarna fram apparater med 100 eller 200 Hz som gör att rörelserna blir mjukare.


Undvik helst TV-apparater som bara har 50 Hz. Visst är de billigare, men risken är att du kommer att ångra ditt köp efteråt, när rörelserna hackar fram i både filmer och sportevenemang. Var också på din vakt när du kollar uppdateringsfrekvensen. Ofta försöker tillverkarna "luras" med tekniska lösningar, att de har 100 Hz eller till och med 200 Hz , trots att TV:n egentligen bara har 50 Hz.

 

Så stor TV ska du köpa

Vad som än sägs, så spelar storleken en viktig roll. Och enkelt uttryckt kan man säga att; Ju bättre signalkvalité du har, desto större TV kan du köpa. Ser du bara på Blu Ray-filmer och har HD-kanaler i ditt hem, ja då kan du enkelt gå upp mot 65". Men om du tänker titta på gamla VHS-filmer eller kanske bara har basutbudet av TV-kanaler i din lägenhet (alltså ingen egen digitalbox) kan det vara bra att inte köpa alltför stor TV.

 

Under 2016 var 55" den mest efterfrågade storleken och trenden går mot allt större skärmar för varje år. Och har du bra signalkvalité finns det inget som hindrar att du väljer en stor TV, där 65" kommer att bli allt vanligare under 2017.

 

3D i din nya Smart TV?

Under 2011 kom 3D-tekniken tillbaka i bred skala. Gemensamt för alla 3D TV som säljas idag är dock att du fortfarande måste ha speciella glasögon för att se 3D-effekten. Det brukar inte vara några problem att få plats med "vanliga" glasögon under 3D-glasögonen.

 

Av de två tekniker som används idag, aktiv 3D och passiv 3D, är de flesta överens om att den passiva varianten (som bl.a. används av LG) är mer vilsam för ögonen och skönare att titta på. Färre upplever problem med illamående eller huvudvärk.

 

Aktiv 3D är dock den vanligaste tekniken idag. Dessa glasögon drivs av batterier. Samsung är t.ex. anhängare av aktiv 3D och använder därför denna teknik i sina TV-apparater.

 

Med 3D blir TV-bilden mer levande

 

3D har dock inte blivit någon succé. Konsumenterna använder det i väldigt liten omfattning och under början av 2016 kunde vi läsa att Samsung och LG nu inte längre satsar på 3D, utan kommer att ta bort denna funktion i flera av de kommande modellerna.

 

Visste du detta om 4K Ultra HD?

Under 2014 gjorde de första TV-apparaterna med Ultra HD entré på den svenska marknaden. Kortfattat kan man säga att 4K UHD är en förkortning av Ultra High Definition och är ett skärmformat som ska ha minst 3840 x 2160 pixlars upplösning.

 

En Ultra-HD-TV kan alltså visa skarpare och mer detaljerade bilder eftersom den har fyra gånger fler bildpunkter än en TV med Full-HD (1920 x 1080). Därav beteckningen 4K och denna teknik kommer främst till sin rätt med stora skärmar.

 

Frågan är om du måste köpa en Ultra HD redan idag? Med stor sannolikhet är svaret 'nej'. Några TV-sändningar i Ultra HD kommer vi inte att få se de närmaste åren och äkta Ultra HD-material är sällsynt än så länge. Dock faller priserna snabbt på Ultra HD och det är förstås ingen nackdel att köpa en sån TV redan idag, om plånboken tillåter det. Mer om Ultra HD kan du läsa här.

 

Här är bästa TV-tillverkaren

När vi började våra genomgångar för några år, var det bara ett märke som gällde; Samsung. Experter, butiker och konsumenter talade samma tydliga språk - om du ville ha den bästa tillverkaren av LCD/LED-paneler var det bara Samsung som gällde. Så är det inte riktigt idag. Både Sony och LG försöker ta in på den tidigare härskaren som dock fortfarande är relativt ohotad på tronen.

 

Ser vi till vad experterna anser är de bästa tillverkarna idag, så delar de åsikter med konsumenterna; De bästa TV-apparaterna just nu görs av Samsung, LG och Sony. De placerar sig ofta överst i testerna och uppskattas även av konsumenterna. Därför vänder vi i första hand blicken mot dessa inför våra val.

 

Bäst i test - Smart TV 2017

Väger vi samman aktuella TV-test och tar hänsyn till konsumenternas åsikter, får vi fram den Smart TV som får guldpokalen just nu. Det handlar om Samsung och deras modell UE55KS7005.

 

Bästa smart TV 2017 - Samsung UE55KS7005

Den smart-TV som är bäst just nu: Samsung UE55KS7005

 

Se dagens aktuella pris

 

Vi har tidigare haft föregångaren Samsung UE55JU7005 som testvinnare, men eftersom den utgått och fått en mycket värdig ersättare så tar nu UE55KS7005 över förstaplatsen.

 

Detta är en testvinnande 4K Ultra HD TV (3840x2160) till ett riktigt bra pris. Uppdateringsfrekvensen är "äkta" 200 Hz vilket gör att rörelserna blir så mjuka som möjligt. Den har WiFi, Ethernetanslutning och inbyggd webbläsare. Trots att den är 55 tum är den energiklassad som A+ och drar bara 85 Watt vid drift.

 

Du kan även använda TV:n för att spela in program, om du ansluter en USB-hårddisk. Det finns också 4 stycken HDMI-portar. Panelen (TV:n) är platt och alltså inte kurvig/välvd som vi sett på andra av Samsungs modeller de senaste åren. Den har även HDR vilket kommer till sin fulla rätt när du kopplar den till den bästa Ultra HD Blurayspelaren.

 

Det som är utmärkande för denna TV är att den också har röststyrning som komplement till fjärrkontrollen. Detta innebär att du kan prata med TV:n för att t.ex. höja ljudet eller byta kanal.

 

Söker du en enklare TV utan Smart-funktion ska du klicka här!

 

Samsung UE55KS7005 lanserades våren 2016 och är en Ultra HD TV, vilket är positivt inför framtiden. Givetvis kan den även visa vanlig Full HD och lägre upplösningar. Den har fått riktigt bra kritik av experterna. Norska TEK gav den t.ex. högsta möjliga betyg, 10 av 10, och skriver: "Med Samsung UE55KS7005 har företaget en stark kandidat till Årets bästa TV. Just nu kan vi inte komma på någon annan modell som är i närheten av att ge dig så mycket TV för pengarna."

 

Råd & Rön tilldelar Samsung UE55KS7005 hela 76 poäng vilket innebär en delad silverplats av de 290 (!) testade TV-apparaterna, hösten 2016. Det är för övrigt bara 1 poäng från de betydligt dyrare vinnarmodellerna, som fick 77 poäng.

 

Även konsumenterna som köpt denna TV är nöjda med sitt val. Väldigt nöjda! Några omdömen är; "Superfin bild och snabb växling mellan funktionerna." , "Låg inputlag på ca 20ms i spelläget, sport flyter på bra." , "Nya Tizen är kraftigt förbättrat från förra året. Fjärrkontrollen känns dyrare och håller en avsevärt högre kvalitet." , "Notera att årets 7-serie inte är lika mycket 'budget' som tidigare 7-serie varit. De flesta bildrelaterade testerna som finns, pekar på näst intill oförändrad bildkvalitet mellan 7, 8 och 9-serien."

 

Detta är nackdelarna med TV:n

Nackdelarna med denna TV då? Dessa finns ju nästan alltid och vi vill känna till dem innan köpet så att vi kan väga in dem i vårt beslut. Men på denna TV är det svårt att hitta några direkta svagheter. Som vanligt är ljudet inte mer än OK, men det gäller i princip alla platt tv, eftersom det fysiskt inte får plats ordentliga högtalare.

 

Några påpekar också att detta tyvärr inte är en OLED-TV, medan andra menar att OLED fortfarande har problem med rörelsehanteringen vid 24p material och att detta är något som först måste förbättras innan man köper en OLED TV. Trots att svärtan är bättre på dessa TV-apparater. För övrigt är konsumenterna mycket nöjda.


Läs gärna om funktioner och finesser i denna Smart-TV på Samsungs hemsida.

 

Här köper du TV:n till bästa pris

Du köper denna TV billigast idag på internet.

 

Nöjer du dig med storleken 49 tum kan du få den för bara 9 990 kronor när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris idag och transporten hem till dig ingår dessutom i priset, som alltid hos NetOnNet.

 

Hos NetOnNet kan du även hitta den som 60 tum för bara 13 990 kronor när du klickar här! Även det är Sveriges lägsta pris och frakten hem till dig ingår dessutom! Skönt, eftersom kartongen är stor och väger över 23 kg.

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de stora kedjorna har REA på ovanstående TV. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa smart TV:n till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 

Bara en vanlig TV, tack!

Men om man inte är intresserad av en Smart-TV då? Om man inte har behov av att surfa med TV:n eller kunna styra den genom att prata med den. Utan främst vill ha en bra TV där man styr med en vanlig fjärrkontroll och - just det - tittar på TV! Vad ska man köpa då?

 

Jo, även här är Samsung just nu värdig tronen enligt experterna, men då med en betydligt billigare modell. För här handlar det om bästa bild och ljud för ett fyrsiffrigt belopp, inget annat!

 

Bra TV till ett lågt pris - Samsung UE49K5515

Bra TV för dig som vill ha bästa bild och ljud, men inte så mycket annat; Samsung UE49K5515

 

Se dagens aktuella pris

 

Vinnaren heter Samsung UE49K5515 och även om denna Full-HD TV (1920x1080) också har "smarta funktioner" som t.ex. Webbläsare, YouTube och Netflix är det inte detta vi värderar just nu. Vi ser det som en bra bonus, men riktar fokus mot bild och ljud och dessa är riktigt bra.

 

Denna TV fick nämligen 68-70 poäng i Råd & Röns test från hösten 2016 (poängen varierar något med storleken på TV:n) men om man främst bryr sig om delbetygen på bild och ljud är de nästan lika höga toppmodellerna. När det gäller bilden är nackdelen främst att denna TV inte har lika bra rörelseskärpa de dyrare modellerna och den får därför 1 poäng mindre. När det gäller ljudet är denna TV lika bra som de dyraste modellerna.

 

Vi har tidigare haft den uppskattade Samsung UE48J5515 här på Bäst i test Guiden, men eftersom denna utgått tar vi in efterföljaren.

 

Modellen K5515 finns i olika storlekar (40", 49", 55") och vi väljer att peka ut 49 tummaren eftersom det är en lagom storlek för många. Du kan spela in TV-program eller pausa i direktsändning om du köper en extern USB-hårddisk för några hundralappar. Givetvis har den också HDMI-ingångar (3 st), USB-kontakter och energiklassen är A+.

 

Nackdelarna med denna TV då? Dessa vill vi ju också känna till innan vårt inköp, för att kunna väga in dem i vårt beslut. Ja, det som framkommer är att den inte har "äkta" 100 Hz, vilket innebär att snabba rörelser kan upplevas lite hackiga. 3D-funktion får du också klara dig utan, för det finns inte på denna TV. Men när priset ska vara lågt, handlar det om kompromisser.

 

De flesta är dock överens om att det inte går att få en bättre TV idag för denna summa pengar. Läs gärna mer här på Samsungs hemsida.

 

Du kan köpa TV:n idag hos CDON som har den här för bara 5 690 kronor! Det är Sveriges lägsta pris just nu och transporten hem till ditt hus är gratis!

 

Dustin Home har denna TV för 5 945 kronor här! Frakt tillkommer, vilket gör att priset landar på 6 344 kronor.

 

Du som är med i vår Facebookgrupp får information när någon av de stora kedjorna har REA på denna TV. På så vis kan du köpa den bästa tv:n till det lägsta priset. Klicka på Gilla nu, så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.

 

Läs mer: Så högt ska du montera din nya TV!

 

 

Dessa TV-tester kan du ta del av

Det är populärt att testa TV-apparater då efterfrågan från konsumenterna är stor. Vi har därför valt att bara redovisa tester från 2014 framåt. Vi fyller löpande på med alla nya tester som kommer ut och du ser de senaste testerna högst upp i listan.

 

Råd & Rön har nu 215 testade TV-apparater i sin lista och överst hittar vi två riktigt dyra apparater med den senaste tekniken; LG OLED 55B7V samt LG OLED 55C7V. De får 80 respektive 78 poäng.

Fortfarande är det dock Samsung som har flest testvinnare och innehar 17 av de 20 översta platserna genom sin genomgående höga kvalité på TV-apparaterna.

Värt att nämna är Samsungs KS7005 och KS8005-serie som får höga betyg (74-77 poäng) till rimliga priser.

Mest prisvärda TV i detta stora test är Samsung UE49KU6405 / UE49KU6475 som med en prislapp på bara drygt 6 000 kronor, ändå får hela 73 poäng.

 

Tidningen M3 ställde 5 TV-apparater mot varandra i juni 2017 för att hitta den bästa 55-tummaren under 15 000 kronor. Bildkvalitet, smart-tv-gränssnitt och extrafunktioner (t ex mediaspelare, PVR och skärmspegling) var de viktigaste delarna i detta test. Vinnare och bäst i test blev LG OLED55B6 som fick betyget 9 av 10 och tidningen konstaterar att detta är "en riktigt prisvärd tv".

 

Tidningen M3 testade LG:s dyra OLED-TV med namnet LG OLED55B7V i maj 2017. Denna TV fick betyget 8 av 10 och tidningen konstaterar att den har mycket bra svärta och kontrast, ett snabbt och lättjobbat gränssnitt samt snygg design. Priset är dock väldigt högt och den har en fjärrkontroll som inte passar alla.

 

Tidningen M3 testade OLED-TV:n Philips 55POS901F i februari 2017 och tilldelade den betyget 8 av 10. De konstaterar att detta är "den bästa oled-tv:n du kan köpa just nu... men LG och Sony har nya apparater på gång inom bara några månader...med helt nya paneler".

Priset runt 30 000 kronor är avskräckande och även om TV:n kan rekommenderas, är det bättre att vänta på konkurrenternas OLED-TV som kommer under 2017.

 

Aftonbladet testade de bästa 55-plussarna med nya 4K-tekniken i december 2016 för att utse den bästa TV inför 2017. Bäst i test blev Samsung UE65KS7005 som fick 4 av 5 poäng och omdömet; "7000-serien är den billigaste i Samsungs tv-lineup 2016. Men det innebär inte att den är dålig. Tvärtom. Det är en mycket bra 65-tummare med bra ljud och bra bild och gott om anslutningsmöjligheter."

Lika många poäng, 4 av 5, fick även den betydligt dyrare Panasonic Viera TX-58DX800E som därmed fick dela förstaplatsen med Samsung.

 

Råd & Rön har 234 TV-apparater i sin sammanställning från december 2016 och överst i denna lista hittar vi Samsung UE49KS9005 och Samsung UE65KS8005 som båda får 78 poäng. Men toppstriden är hård och även andraplatsen är delad mellan tre bra tv-apparater, nämligen Samsung UE55KS8005, Samsung UE55KS9005 och LG 55UF950V som alla får 77 poäng. Av de 30 översta TV-modellerna är hela 26 stycken från Samsung och 4 tillverkade av LG.

Längst ned på listan hittar vi apparater från bl.a. Philips, TCL, Panasonic och även billigare modeller från LG. Dessa ska du alltså undvika om du vill ha en bra TV, enligt tidningen.

 

EISA har delat ut priser och utmärkelser inom kategorin "Bästa TV 2016-2017". Vinnarna inom de olika områdena blev:

* Bästa TV-köp blev Samsung UE55KS9000 med omdömet; "Denna 55 tums TV kombinerar fantastisk design med en överlägsen prestanda. Det är en perfekt partner för HDR, 4K och HD-källor."

* Bästa Smart-TV blev LG UH770V med orden: "En omdesignad fjärrkontroll gör användarupplevelsen bättre än någonsin... handhavandet är intuitivt och roligt...och med stöd för både HDR 10 och Dolby Vision videoformat matchar LG smarta färdigheter med bra bild".

* Bästa High End-TV blev LG OLED65G6V och denna TV får motiveringen: "För bildkvalitet i referensklass behöver man inte leta längre än denna 65-tums OLED-TV. Bildkvaliteten är exemplariskt, med ett enormt kontrastomfång som möjliggjorts genom panelens oöverträffade svartnivå plus naturliga, ljusa färger och silkeslena rörelser."

 

Tidningen M3 ställde i oktober 2016 frågan; Vilken är den bästa smart-tv:n 2016? Efter tester av fyra av bästa TV-apparaterna just nu, kom de fram till att Samsung UE65KS9005 är värd denna viktiga titel. Den fick 9 av 10 poäng, utsågs till bäst i test och blev vinnare med omdömet; "Det här är en riktigt grym tv för dig som uppskattar bra bildkvalitet och som vill vara framtidssäker med HDR och en bra plattform för smart-tv-appar. Tv:n är blixtsnabb, bra på uppskalning, erbjuder massor av bra finesser och är superenkel att använda."

 

Tidningen M3 letade i oktober 2016 efter den bästa smart-tv:n under 6 000 kronor. Det handlade om TV-apparater i storleksklassen 42-50 tum av de 5 testade apparaterna utsågs Philips 43PUT6401 till bäst i test med 8 av 10 poäng. Den blev vinnare bl.a. för att den har 4k med bra bildkvalitet, överraskande bra ljud och gott om anslutningar.

Lika många poäng, 8 av 10, fick även Samsung UE49K5605 som därmed tar andraplatsen. Det mest positiva med denna TV är att den är större än testvinnaren, har bra bildkvalité samt ett enkelt och smidigt smart-system.

 

Tidningen M3 gjorde ett test av Samsung UE65KS9005 under augusti 2016. Omdömet lyder; "Färgerna och ljusstyrkan imponerar liksom djupet i bilden. Svärtan är näst intill perfekt och menysystemet övertygar." Nackdelarna var att den kostar närmare 30 000 kronor och liksom många andra platt-tv, bara har ett mediokert ljud.

Betyget blev ändå 9 av 10 och TV:n fick också utmärkelsen "M3 rekommenderar".

 

Norska TEK testade Samsung UE55KS7005 i juli 2016, blev lyriska över vad de fick se och gav TV:n högsta möjliga betyg; 10 av 10. Fördelarna är bl.a. att den har mycket fina och exakta färger, bra svärta, snygg design och att den skalar upp till UHD väldigt bra. Slutsatsen lyder; "Med Samsung UE55KS7005 har företaget en stark kandidat till Årets bästa TV 2016. Just nu kan vi inte komma på någon annan modell som är i närheten av ge dig så mycket TV för pengarna."

 

Aftonbladet riggade upp 15 tv-apparater i ett tredelat test under juli 2016, för att se vilken TV som är bäst just nu. Tidningen konstaterar att "Den höga upplösningen från 4K/Ultra HD och den avancerade bildtekniken har gjort att bildkvaliteten blivit extremt bra [...] Men det är bara LG av de stora tillverkarna som fortfarande stoppar in 3D. Efterfrågan på 3D och tillgången på 3D-filmer är för låg helt enkelt."

Bästa 4K-TV är LG 55UH770V och Panasonic Viera TX-58DX800E som båda får högsta betyg, 5 av 5.

Bästa stora TV (60-75") är LG 60UF695V och Philips 65PFT6520 som båda är prisvärda och bra TV-apparater och därför tilldelas 4 av 5 poäng.

Bästa billiga TV-apparat är Hitachi 50HZT66 och Sony Bravia KDL-55W808C som båda får 4 av 5 i betyg av Aftonbladet.

 

EISA har som vanligt delat ut flera priser och utmärkelser inom kategorin "Bästa TV". Vinnarna 2015-2016 blev som följer:

* Priset som Bästa TV-köp går till Philips 55PUS7600 med motiveringen "Att lyckas kombinera utmärkt bildkvalitet, trevliga ljudprestanda och ett modernt smart-TV-OS i ett attraktivt skal är en bedrift, särskilt om priset är lågt. Och ändå är det precis vad Philips har uppnått med 55PUS7600."

* Priset Bästa Smart-TV går till LG 65UF950V tillsammans med orden: "Som smart TV-paket är det värt det högsta av beröm."

* Priset Bästa High End-TV går till Samsung UE65JS9500 och denna TV får motiveringen "Med en maximal ljusstyrka på närmare 1 000 nits och stöd för HDR-material (High Dynamic Range) sätter Samsungs flaggskepp anno 2015 en ny standard för TV-teknik, vilket ger en bild med revolutionerande ljusstyrka."

 

Tidningen M3 testade Panasonic TX-65DX780E i maj 2016 och konstaterade att det är en lyxig smart-tv med superbra bild och läcker design. Trots att prislappen avskräcker får den betyget 9 av 10 och utmärkelsen "M3 rekommenderar".

 

Råd & Rön har i mars 2016 hela 225 testade TV-apparater i sin sammanställning. Det är dock inte mycket som ändrat sig sedan hösten 2015. Av de 32 bästa TV-apparaterna är 25 (!) från Samsung och 7 från LG.

Av de TV-apparater som säljs idag hittar vi Samsung UE55JS9005 överst med 77 poäng. Därefter kommer de mer prisvärda Samsung UE55JU7005 och Samsung UE55JU7505 med 76 respektive 75 poäng.

LG:s 30 000 kronors TV 55EF950V kommer precis utanför prispallen och får 74 poäng i detta test.

 

Tidningen M3 testade LG:s Oled-tv LG 55EG920V i december 2015 och rekommenderar den, inte minst med tanke på prislappen som är riktigt attraktiv. Förutom det låga priset är fördelarna en imponerande bild (framför allt i svarta partier), en makalös bra skärpa samt läcker design. Betyget blir 9 av 10.

 

Tidningen M3 ställde sig frågan vilken TV man ska köpa om pengar inte är ett problem (utan bara en möjlighet). Efter att ha testat toppmodellerna i oktober 2015, utsågs Panasonic Viera TX-65CX800E som bästa TV-köp 2015. Den fick 9 av 10 poäng och omdömet; "...extremt bra bildkvalitet kombinerat med schysst design till ett inte alltför högt pris...en imponerande tv med massor av funktioner, HDR-stöd och bild som inte kommer att göra någon besviken." Prislappen ligger runt 40 000 kronor.

 

Råd & Rön fortsätter att erbjuda den mest kompletta sammanställningen av tester på TV-apparater. De har 203 apparater i storlekarna 32 till 55 tum i sin lista och av dem som säljs idag, hittar vi Samsung UE55JS9005 överst med 77 poäng. Därefter kommer Samsung UE55JU7005 och Samsung UE55JU7505 med 76 respektive 75 poäng.

Samsung har för övrigt 25 av de 30 (!) översta platserna på listan.

 

PC för Alla testade tre tv-apparater med 4K i augusti 2015, för att se vilken som ger mest TV för pengarna. Bäst i test blev Panasonic TX-55CX670 som fick 8 av 10 poäng och omdömet; "Fantastisk bildkvalité. Bra funktioner och prislapp."

 

Råd & Rön / Danske Tænk har 155 aktuella TV-apparater i sin sammanställning från juli 2015 och det är Samsung som dominerar på topp 25. De innehar nämligen hela 23 av de 25 översta placeringarna och högst upp hittar vi Samsungs modeller UE55H7005, UE55HU8505, UE55JS9005 och UE55H8005.

De tillverkare som gör de sämsta TV-apparaterna är Panasonic och Philips. Dessa märken bör du alltså undvika enligt tidningen.

 

Tidningen M3 testade tre stycken 55" 4K TV-apparater i juni 2015 och utsåg Panasonic TX-55CX670 som "Bästa köp". Omdömet blev "En mycket bra tv om bildkvalitet är det viktigaste för dig och prislappen är helt rätt. Designen är ganska anonym och gränssnittet kan till en början vara något förvirrande, men de viktiga apparna och funktionerna finns här och fungerar mycket bra." Betyget blev 8 av 10, vilket var samma betyg som LG 55UF772V fick.

 

ICA-Kuriren gjorde ett test av åtta TV-apparater i mars 2015 och fann att alla hade riktigt bra bildkvalitet. Testet, som gjordes tillsammans med Pricerunner, kom slutligen fram till att bästa tv är Panasonic Viera TX-55AX630E. Den har mycket bra bildskärpa, vilket beror 4k-upplösningen. Men samma totalbetyg, 4 av 5, fick även fem andra TV-modeller.

 

Aftonbladet betygsatte 12 stycken 55" TV i januari 2015 och delade ut högsta betyg, 5 av 5 PLUS-tecken, till Philips 58PUS6809. Omdömet blev; "Topp-tv för dem som vill han en tv med allt." De sämsta betygen i Aftonbladets test gick till TV-apparaterna från Thomson, LG och JVC.

 

Ljud & Bild gjorde i december 2014 ett test av 6 TV-apparater med 4K-upplösning i storleken 55". Bästa 4K TV med betyget 6 av 6 och omdömet "Suverän bildkvalitet" blev LG 55UB850V.

 

Aftonbladet gick i november 2014 på jakt efter den bästa TV:n under 3 000 kronor. För det priset får förstås de flesta finesser stryka på foten och skärmen blir som högst 42 tum. I detta test var det tre TV-apparater som utmärkte sig positivt och var värda 4 av 5 PLUS. Detta var Samsung UE32H4515, Samsung UE32EH4004 och LG 42LB550V. Den sistnämnda är den enda TV:n med 42 tum, då Samsungs modeller bara är 32 tum.

 

Sydsvenskan utsåg Årets bästa TV-apparater i november 2014 och kom fram till att Panasonic Viera TX-65AX800E var den TV som förtjänade titeln bäst och den fick även högsta betyg, 6 av 6. Prislappen är runt 30 000 kronor.

 

Tidningen M3 testade 5 Smart TV-apparater med Full-HD i november 2014 och konstaterade att de är bättre och mer prisvärda än någonsin. Här handlade det om att hitta bästa TV under 7 000 kronor där varken 3D eller 100 Hz fanns på apparaterna. Betygen blev höga och jämna men bäst i test blev till slut Samsung UE48H5505 som tilldelades 9 av 10 poäng, framför allt för bra bild och mycket bra ljudkvalitet.

 

EISA utsåg fyra TV-vinnare under hösten 2014;

Bästa Full HD-TV 2014-2015 blev Samsung UE55H7000. Se mer här.

Bästa Smart-TV 2014-2015 blev LG 55LB870V. Se mer här.

Bästa High-end TV 2014-2015 blev LG 77EC980V. Se mer här.

Bästa 4K Ultra HD TV 2014-2015 blev Sony KD-65X9005B. Se mer här.

 

Aftonbladet testade och rekommenderade TV-apparater under september 2014. I kategorin "Bästa LED TV över 40 tum" blev LG 42LB570V och Panasonic Viera TX-50ASX603 vinnare. De fick 4 av 5 i betyg och goda omdömen av experterna.

 

Råd & Rön med hela 176 testade TV-apparater, uppdaterade sin lista i juni 2014. Bästa TV 2014 blev Samsung UE55HU8505 med 79 poäng och en hög prislapp. På andraplats, med bara 1 poäng mindre, kom Samsung UE55H7005 som har en lite mer human prisnivå.
Fortfarande är Samsung herre på täppan enligt Råd & Rön, då de har 12 av de 13 översta placeringarna på topplistan. Största hotet mot Samsung idag är LG.

 

Tidningen Ljud & Bild testade 11 TV-apparater i storleken 50 tum eller mer i juni 2014 och här blev Sony storvinnare. Bäst i test blev Sony Bravia KDL-60W855B medan Sony Bravia KDL-50W805BBN blev "Bästa köp" på grund av det lägre priset.

Sony Bravia KD-65X9005B fick högsta totalpoäng (29 av 30) och omdömet "4K Kungen" men prislappen runt 40 000 kr är avskräckande för de flesta.

 

Norska Hardware.no testade Samsungs nyheter i maj 2014. Det handlade om de välvda skärmarna Samsung UE55H8005 och värstingmodellen Samsung UE55HU8505 med Ultra HD 4K. Betygen blev 9 av 10 för H8005 samt full pott, 10 av 10, för storebror HU8505.

 

Aftonbladet letade efter "billiga och bra TV-apparater" i maj 2014 och i storleksklassen 40-49 tum blev det delad förstaplats för Samsung UE40F6345 och Samsung UE46F6515 som fick 4 av 5 i betyg. I de större storlekarna, 50 tum och uppåt, kom Thomson 50FW5564 och LG 50PN650T bäst till med 4 Plus av 5.

 

Ljud och Bild undersökte Samsungs kurviga skärm Samsung UE55H8005 i maj 2014 och tilldelade den 27 av 30 poäng. Omdömet blev: "Samsungs H8005-serie är efterträdaren till förra årets stora testvinnare och en av Samsungs största bästsäljare här i Norden, F8005...den har en bildkvalitet som imponerar, framför allt i ljusa omgivningar, med en grym skärpa och färgåtergivning."

 

Tidningen M3 testade Samsung UE55H8005 i april 2014 och gav den omdömet "Grym bild och alla tänkbara smarta funktioner och anslutningsmöjligheter. Nöjer du dig med full hd-upplösning är det här en av de allra häftigaste tv-apparaterna som finns ute just nu."

 

Råd & Rön har över 100 platt-tv i sin lista "Sveriges största tv-test". I uppdateringen från januari 2014 dominerar Samsungs TV-modeller stort. 14 av de översta utnämningarna går till denna tillverkare och överst på prispallen står UE40F8005 med 73 poäng. På delad andraplats med 72 poäng återfinns UE46F6755 och UE55F9005.

För dig som vill ha en enklare TV är Samsung UE46F6105 och Samsung UE46F5505 två av de mest prisvärda TV-modellerna. De fick 63 respektive 62 poäng. De har nästan lika bra bild och ljud som toppmodellerna, men saknar finesser som t.ex. 3D, Smart-TV och inspelningsfunktion.

 

 

Så högt ska du placera din TV på väggen

Med de nya platta, och relativt lätta, TV-apparaterna finns också möjligheten att montera sin nya TV på väggen. Men på vilken höjd ska man hänga upp sin TV? Visserligen är det en smaksak, men det finns några värdefulla tips att tänka på:

 

* För det första är det en TV du ska sätta upp, inte en tavla! Tänk i vilken höjd din tidigare TV stod på och att det fanns en anledning till att den var i just den höjden.

 

* Rätt monteringshöjd får du enligt de flesta experter genom att sätta TV:n i ögonhöjd. Sätt dig alltså i soffan och kontrollera att du har mitten på din TV-ruta "mitt framför dig". Det brukar innebära att nederkanten på TV:n är ca 60-80 cm ovanför golvet.

 

* Prova gärna att höja TV:n en aning när du hittat mitten, så att du har en tredjedel av TV:n under ögonhöjd och två tredjedelar över ögonhöjd. Känns detta bättre för dig, så välj denna höjd istället - men helst inte högre än så.

 

Det kan se lite lustigt ut till en början att hänga sin TV "så lågt", men dina ögon kommer att tacka dig. Hänger du för högt ökar risken både för huvudvärk och ögonvärk efter ett par timmars TV-tittande.

 

Och du - Du behöver inte köpa väggfäste till din hos TV-handlaren när du ska hänga tv:n på väggen. De har ofta låga marginaler på sina dyra produkter och vill därför sälja tillbehör och inte minst onödiga försäkringar till dig, när du väl beslutat dig för ett inköp. Gå inte på det! Köp ett väggfäste hos någon annan istället, som t.ex. Kjell & Co eller Clas Ohlson.

 

För att få mer tid att titta på TV under sommaren, kan det vara intressant att läsa om den bästa robotgräsklipparen här. Med den bästa Blu-ray spelaren kan du dessutom dra nytta fullt ut av denna TV. Du kan förstås också koppa in en bärbar dator till denna TV, för att t.ex. spela upp filmer.

 

Eftersom det blir en del pengar att lägga ut, kanske du vill ha förslag på lån som du kan få? Läs här om banklån trots betalningsanmärkning.

 

Se också till att du får tid över att njuta av allt detta, genom att studera våra tester på diskmaskiner. Och med den bästa tvättmaskinen, får du kläderna rena på kort tid efter en svettig match på TV!

 

Oj! Tog bläcket slut när du skrev ut sidan? Ingen fara, du kan få en ny bläckpatron för 1 kr! Beställer du innan 19:00 skickas den redan idag!

 


Om Bäst i test Guiden