Se till att du får en bättre pension

 

Råd & Tips PPM förvaltare, pensionsförvaltare

Det finns en uppsjö med företag som vill hjälpa dig att förvalta dina pensionspengar på bästa sätt. I all välmening förstås. Och för att tjäna pengar, förstås.

 

Du tillhör troligtvis de 60 procent som uppskattar att själv kunna välja fonder till premiepensionen, eftersom du läser denna sida just nu. Och det är smart för det finns mycket pengar att tjäna för dig som är redo att lägga ned tid på att göra bra val.

 

 

Därför har vi ändrat fokus

Anledningen till att vi inte längre rankar de bästa PPM-rådgivarna, som vi gjorde förut på denna sida, är bland annat för att vi inte längre har tillgång till en pålitlig källa för utvecklingen hos alla dessa. Det är ju så att PPM-rådgivarna är rätt svåra att granska. Det finns ingen opartisk kontroll att den påstådda utvecklingen under åren, verkligen är den korrekta.

 

Visst är majoriteten ärliga och sanningsenliga, men erfarenhetsmässigt har flera konsumenter fått uppleva att siffrorna ibland "frisseras" på olika sätt.

 

Under åren har dessutom vissa PPM-rådgivare agerat väldigt tveksamt, då de sålt dyra rådgivningstjänster via telefon, till konsumenter som säger sig inte beställt detta.

 

Under 2011 förbjöds dessutom automatiska massbyten hos PPM-förvaltarna, vilket gör att även denna typ av tjänst ändrat karaktär. Bland annat till så kallade "fond-i-fond".

 

Och, som sista punkt, en undersökning från hösten 2013 visar att "soffliggarna", det vill säga de svenskar som inte gjort något aktivt val alls med sin pension, de senaste åren har lyckats bättre än många dyra PPM-rådgivare.

 

Med denna bakgrund har vi inte längre tillräckligt stort underlag för att kunna göra en tillförlitlig rekommendation. Därför avstår vi helt att ta med rådgivarna och byter strategi till att istället ge dig några värdefulla råd på hur du själv kan finna det som passar just dig bäst!

 

 

Värdefulla tips för din PPM-pension

Morningstar har nämligen en intressant lista som hela tiden uppdateras. Där kan du löpande se de PPM-fonder som gått bäst de senaste 3 åren. Historisk avkastning är visserligen ingen garanti för framtiden, som du säkert vet. Men chansen att en framgångsrik förvaltare kommer att göra bra resultat även i framtiden, är förstås större än att lägga sina pengar hos en förvaltare som misslyckas år efter år.

 

Du enkelt se hela listan här där du också själv kan välja hur du vill sortera fonderna, hur stor risk du är redo att ta och andra viktiga saker. Smidigt, pålitligt, aktuellt och - helt gratis!

 

Du kan också se Jonas Lindmarks egen PPM-portfölj här. Jonas är analyschef på Morningstar i Sverige och har stor och god erfarenhet av just fonder och fondhandel.

 

 

PS. Ett sista, viktigt råd till dig!

Kom ihåg att du kan göra en prognos över din framtida pension på MinPension. Det är helt gratis och fungerar utmärkt, eftersom det är samarbete mellan staten och pensionsbolagen.

 

Undvik med andra ord de företag som vill göra detta åt dig, men ta betalt för det! Det finns ingen anledning att betala för den typen av tjänst som du enkelt och kostnadsfritt kan göra själv.

   • Köp billigast på nätet
  •  

     
Om Bäst i test Guiden