Bästa robotgräsklipparen - Vi har sammanställt alla tester

 

Robotgräsklippare test 2016-2017

Ska du köpa robotgräsklippare 2017 och vill veta vilken som är bäst? Då har du hittat rätt! Vi har sammanställt alla experttester från tidningarna och kollat vad de svenska konsumenterna tycker sin gräsklippare. På så vis kan du köpa den bästa robotgräsklipparen direkt. Du slipper jobbiga felköp som kostar både tid och pengar!

 

Visa mig den bästa robotgräsklipparen nu!

 

Bakgrund och nuläge

Varje år säljs runt 120 000 motorgräsklippare i Sverige och under sommaren 2013 kom det stora genombrottet; Var fjärde gräsklippare som såldes var en robotgräsklippare. Både Husqvarna och Stiga, som är stora aktörer när det gäller gräsklipparrobotar i Sverige blev förvånade över den stora efterfrågan. Och efterfrågan fortsätter att stiga; Mellan år 2011 och 2015 ökade köplusten för robotgräsklippare med hela 737 procent.

 

Men utvecklingen startade egentligen redan i mitten av 90-talet och med tiden har installationsproblemen minskat och driftsäkerheten ökat. Gräsklipparna blir också allt mer tekniskt begåvade. Med t.ex. GPS-styrning och internetuppkoppling för väderprognoser, kan framtidens gräsklippare passa på att klippa mellan skurarna.

 

Vi ställer följande krav på gräsklipparroboten

Det kan vara smart att investera i en lite dyrare robotgräsklippare och lägga ned tid på att installera den ordentligt. När du väl satt upp laddstationen, spänt upp kabeln (som trycks ner i gräsmattan med små ”tältpinnar”) och laddat roboten, har du en pålitlig hjälpreda som sköter gräsklippningen åt dig - resten av sommaren.

 

Vad har vi då för anställningskrav på den nya trädgårdsmästaren? Jo, följande egenskaper värderar vi extra högt:

 

  • Enkel att installera - Både användarvänligheten och installationsförfarandet är en viktig del.
  • Driftsäker - Återkommande stopp och problem gör att tjusningen med en robot snabbt förtas. Därför ska den klara av saker som vått gräs, ojämnheter i gräsmattan och lutande slänter utan att behöva din hjälp.
  • Klippning minst 500 m2 - Se till att du väljer en gräsklippare som är rätt dimensionerad för din gräsmatta. Vi riktar fokus på dem som klarar 500 m2 eller mer.
  • Pålitlig byggkvalité - Regn, stark sol, stenar och annat på gräsmattan gör att en "billig" gräsklippare i längden kan bli dyrköpt, om den inte klarar utmaningarna som väntar.
  • Låg ljudnivå - Så att både du, din familj och omgivningen störs så lite som möjligt under gräsklippningen.
  • Och så lägsta möjliga pris - förstås!

 

Förbud att sälja vissa robotgräsklippare

Under våren 2016 beslutade Elsäkerhetsverket att robotgräsklipparen Gardena R50 från Husqvarna bör sluta säljas. Dessutom har ytterligare två märken fått försäljningsförbud, då både robotgräsklipparen Meec 721-296 och Worx Landroid visat sig kunna orsaka störningar och påverka funktionen hos annan elektrisk utrustning i närheten där gräsklipparen används.

 

 

 

Robotgräsklipparen som är Bäst i test

Längre ned på denna sida kan du se detaljer i de gräsklippartester som finns att ta del av och du kan också läsa vad konsumenterna tycker om sin robotgräsklippare. Men för dig som vill veta svaret nu, avslöjar vi vinnaren direkt!

 

Bäst i test av robotgräsklippare - Bosch Indego 1000 Connect

Bäst hjälp på gräsmattan - Bosch Indego 1000 Connect (klicka på bilden för att komma till Bosch hemsida och läsa mer)

 

Se dagens aktuella pris

 

Bosch Indego 1000 Connect lanserades år 2015 och blev mycket uppskattad av de experter som fått testa den. Ibland har guldpokalen gått till någon betydligt dyrare robotgräsklippare, men eftersom vi även väger in priset i våra rekommendationer, är Indego 1000 Connect mycket intressant då den har en attraktiv prislapp.

 

Med 26 cm klippbredd klarar denna gräsklippare att sköta upp till 1000 m2 av din gräsmatta i sommar, medan du ägnar dig åt roligare saker. Den kör tillbaka och laddar sig automatiskt vid basstationen på 50 minuter när den inte används. När det är dags att jobba lämnar den basstationen, klipper gräset åt dig och återvänder sedan för laddning igen.

 

Den klarar att klippa i lutningar upp till 30 procent, vilket gör att den fixar de flesta backar i en vanlig trädgård utan att stanna. Du kan själv välja klipphöjd mellan 2-6 cm och ljudnivån är acceptabla 72 dB.

 

Skulle någon tycka om din robotgräsklippare alltför mycket och försöka stjäla den, kan du inaktivera den med en app och gräsklipparen blir därför obrukbar tills du aktiverar den igen. På så vis säkrar du att din nya 11 kilos hjälpreda finns kvar även på morgonen när du vaknar.

 

Tidningarna ger som sagt ofta positiva omdömen och menar att den klipper mycket bra och klarar hinder på ett bra sätt. Till exempel fick den högsta betyg hos Norska DinSide förra året.

 

Den har även fått 4 av 5 poäng i Hus & Hems test 2015. 4,2 av 5 poäng hos Testfakta sommaren 2015 och dessutom blev den bäst i test i Aftonbladets test samma år, där fem robotgräsklippare rullade ut på gräsmattorna för att granskas.

 

Tidningen M3 testade denna klippare grundligt sommaren 2015 och då även den app som gör att du kan styra gräsklipparen med din smartphone eller surfplatta. Deras omdöme blev: "Även om Bosch Indego 1000 inte är helt utan brister så gör den tveklöst din gräsmatta vackrare och ditt liv lite enklare". Betyget blev 7 av 10.

 

Indego 1000 Connect är försedd med ett eSIM-kort (integrerat SIM-kort) som via GSM-nätet har kontakt med en server hos Bosch. Det är på det sättet som du kan nå den med din smartphone. Robotgräsklipparen söker själv upp den mobiloperatör som har bäst täckning och GSM-trafiken kostar inget för dig, utan betalas av Bosch. På så vis kan gräsklipparen också göra mjukvaruuppdateringar automatiskt vid behov.

 

Nackdelarna, som ju finns med alla produkter och som vi gärna vill känna till innan vårt köp, är bland annat att den saknar regnsensor och att appen misslyckas med att få kontakt med gräsklipparen ibland. Några menar också att den, precis som många andra gräsklippare, låter lite för mycket.

 

Här kan du se en reklamfilm för denna gräsklippare på 2 minuter, där en del av egenskaperna och appen visas. Föredrar du att läsa istället är denna broschyr ett fullgott alternativ för att få veta mer innan ditt köp.

 

Här köper du robotgräsklipparen billigast

Billigast och enklast är att köpa denna gräsklippare på internet så att du snabbt får den hemskickad till dig och din gräsmatta.

 

CDON erbjuder Sveriges lägsta pris! Här kan du nämligen få robotgräsklipparen för bara 11 990 kronor och transporten hem till dig ingår i priset.

 

Hos Proshop får du den för 12 519 kronor här och frakten hem till dig ingår i priset!

 

 

Vilka experttester kan vi ta del av?

Det finns en handfull tester att läsa när det gäller robotgräsklippare och här nedan listar vi de som fortfarande är relevanta och aktuella. Genom att klicka på tidningens namn, kan du ta del av detaljerna. Du ser de senaste testerna, högst upp i listan.

 

Råd & Rön, mars 2017: Har testat 22 robotgräsklippare avsedda för vanliga villatomter och konstaterar att gräsmattorna faktiskt ofta blir snyggare än med en vanlig gräsklippare. Bäst i test blev Robomow RS615 som är tung och dyr men ger ett utmärkt resultat och den tilldelas därför 78 poäng. På andraplats kommer Viking Garden MI 632 som får 76 poäng i detta gräsklippartest. Utmärkelsen Bra köp går till den gamla prisvärda trotjänaren Robomow MS1000 som får 75 poäng och därmed en bronsplats.

 

Tidningen M3, oktober 2016: Testade Viking Garden MI 632 C och tilldelade den hela 9 av 10 poäng samt utmärkelsen "M3 rekommenderar". Sammanfattningen lyder: "Vikings nya maskin är en mycket genomtänkt produkt som gör ett fantastiskt jobb när den väl är installerad och klar."

 

Tidningen M3, oktober 2016: Har testat Robomow RS615 och summerar med orden: "Prisvärd klippare! Maskinen klippte under 5 veckor med endast 1 avbrott. Riktigt imponerande! Driftsmässigt är den en av de bästa maskinerna vi testat. Endast Husqvarnas betydligt dyrare klippare matchar Robomows RS615 och då snackar vi en helt annan prisklass." Betyget blev 7 av 10 poäng.

 

Tidningen M3, juni 2016: Testade den exklusiva (=dyra) robotgräsklipparen Husqvarna Automower 450X och gav den 9 av 10 poäng. Tidningen konstaterar att den ger ett mycket bra klippresultat och skriver; "Efter ett antal veckor med Husqvarnas Automower 450X är vi riktigt imponerade. När du väl vant dig vid själva konceptet och dragit avgränsarkabel i trädgården, finns det ingen väg tillbaka." Robotgräsklipparen får omdömet "M3 rekommenderar!"

 

Aftonbladet, juni 2016: Husqvarna Automower 430X utsågs till bästa robotgräsklippare och tilldelades 5 av 5 poäng. Omdömet blev; "Utan tvekan den bästa och mest avancerade klipparen", men en prislapp runt 24 000 kronor avskräcker.

På delad andraplats, med betyget 4 av 5, hittar vi tre gräsklippare. Det är Gardena Sileno, Stiga Autoclip 225 S och Viking Garden iMow MI 422 P som alla är riktigt bra robotgräsklippare, men som bara kostar häften av bäst i test-vinnaren från Husqvarna.

 

DinSide Norge, sommaren 2015: Testade 4 robotgräsklippare runt 10 000 kronor för att se vilken som var mest prisvärd. De kom fram till att det är stora skillnader, så det gäller att välja rätt. Av de testade gräsklipparna var det bara en som fick full pott, 6 av 6 poäng. Vinnaren heter Bosch Indego 1000.

 

Göteborgs-Posten / Expressen / Testfakta, våren 2015: Husqvarna Automower 320 är bästa robotgräsklipparen 2015 enligt tidningen. Den får 4,5 poäng av 5 möjliga och placerar sig därmed strax före Honda Miimo 520 som får 4,3 poäng.

De sämsta robotgräsklipparna tillverkas, enligt tidningen, av Al-Ko och Stiga. Se en sammanfattande tabell här.

 

Aftonbladet / WiseGuide, våren 2015: Hade i år fem robotgräsklippare på startfältet. Som bäst i test utsågs Bosch Indego 1000 Connect som tog hem årets seger eftersom den ger ett mycket bra klippresultat och har en lättnavigerad app som du kan styra gräsklipparen med.

 

Hus & Hem, våren 2015: Testade sex robotgräsklippare på en plan gräsyta samt trädgårdstomt under två veckor. Bäst i test blev den prisvärda Worx 2.0 som enligt tidningen är den enda gräsklipparen som förtjänar högsta betyg, 5 av 5.
Andraplatsen fick delas av Husqvarna Automower 320, Indream Cadero 1500 och Bosch Indego 1300 som alla fick 4 poäng vardera.

 

Allt om bostad, våren 2015: I ett test av fem robotgräsklippare konstaterade tidningen att alla klipper gräs på ett tillfredsställande sätt. Bästa robotgräsklipparen 2015 blev Husqvarna Automower 330X och det är guidekabeln som gör att den slår konkurrenterna. Honda och Viking är dock riktigt allvarliga utmanare. Stiga och Gardena var inte med i detta test.

 

Aftonbladet, våren 2014: Testade sex robotgräsklippare under två veckor och la särskild vikt vid användarvänlighet, drift/säkerhet och klippresultat. Bäst i test blev Worx Landroid 2.0 som fick 5 plus. Andraplatsen klippte Husqvarna Automower 320 med 4 plus. Stiga var sämst och kom sist.
Värt att notera är att Robomow och Viking inte var med i detta test.

 

Råd & Rön, våren 2014: Har testat 14 robotgräsklippare och denna gång fick platsen som bästa robotgräsklippare delas av två tillverkare. Både Robomow MS1000 och Viking MI 632 fick nämligen 82 poäng. Biltemas LMR24 fick tredjeplatsen med 71 poäng och utmärkelsen "Bra köp" (denna gräsklippare är dock på väg ut ur Biltemas sortiment).

Jumboplatserna i detta test gick till gräsklipparna från Husqvarna, Bosch och Gardena. Dessa märken anser alltså tidningen att man ska undvika om du vill ha det bästa.

 

Expressen / Bäst i test, våren 2014: Utsåg Gardena R160 till bästa gräsklippare med betyget 10 av 10 och orden "Prisvärd, effektiv, tillförlitlig och lättprogrammerad". På silverplats kom Husqvarna Automower 330X med 9 av 10 poäng.

 

Aftonbladet / Härligt hemma / Wiseguide, sommaren 2013: I detta test startade sju robotgräsklippare på en villagräsmatta för att göra upp om titeln "Bästa robotgräsklippare". Husqvarna Automower 220AC fick utmärkelsen Bäst i test med betyget 4 av 5. Lika många poäng fick även Robomow RL 2000 och Viking MI 555C.

 

Smartson, sommaren 2012: Med 20 av 25 poäng tog Husqvarna Automover 220AC hem förstaplatsen och blev Bäst i test. Straxt därefter kommer Robomow RL 2000 och Viking MI 555C som fick 19 av 20 poäng.

 

Råd & Rön, våren 2011: För "länge sedan" när det inte fanns så många modeller att välja på, testade tidningen 5 robotgräsklippare. Bäst i test blev Husqvarna Automower 220 AC med 73 poäng. På andraplats kom Lizard S1 med 68 poäng. (Italienska Zucchetti som har varumärket Lizard blev uppköpta av Stiga under 2012). Du kan se en film från testet här (missa inte varningen på slutet).

 

Vad tycker konsumenterna om sin robotgräsklippare?

Eftersom detta är en förhållandevis "ung marknad" är åsikterna många. Och starka!

 

Det vi dock kan se är att ägarna till Husqvarna och Robomow generellt är mycket nöjda. Även Gardena uppskattas av många konsumenter. Här hittar vi alltså många glada husägare som fått mer fritid efter att robotgräsklipparen gjort entré på gräsmattan.

 

När det handlar om missnöjda kunder, har de ofta köpt Bosch tidigare modeller eller gräsklippare från Stiga.

 

 

Tips: Håll huvudet kallt i sommar, läs vår sida med tester av kyl och frysskåp. Vi har också utsett bästa grillen, så att du har något att göra när du inte längre behöver klippa gräset. Och missa inte sidan där vi sammanställer tester på värmepumpar, så att du kan spara energi när vintern och kylan kommer.

 

Tips 2: Gå med i vår Facebook-grupp nu så får du information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående gräsklippare. På så vis kan du göra ett riktigt klipp = den bästa robotgräsklipparen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 


Om Bäst i test Guiden