Bästa sängen ger bästa sömnen

 

Tester - Sängar / madrasser

De flesta håller med om att det viktigaste med en säng, är att sova gott, vakna utvilad och känna att kroppen fått den vila och återhämtning som är så viktig för att orka med dagens alla utmaningar.

 

Vi i Norden är det folk som är redo att lägga ned mest pengar på våra sängar, just för att vi värdesätter dessa saker så högt. Kanske är det därför lyxmärken som Hästens, Dux och Tempur lyckats så bra som de gjort. Men får man verkligen mycket för pengarna om man köper något av dessa märken? Enligt tillverkarna - ja. Enligt många av kunderna som haft dessa sängar ett tag - nej.

Hästen - inte värd pengarna

Mycket rutor - men inte bäst i någon test

 

Sanningen är istället den att de mest otrogna kunderna i sängen, är just Hästens-ägare! Och då pratar vi förstås lojalitet mot märket 'Hästens' och inte andra saker som kan ske i sovrummet. Har man en gång haft en Hästens, är det mindre än hälften som vill köpa en ny sådan, när det är dags för byte. Det om något, borde ju säga lite om hur kunderna upplever sin vistelse under dygnets mörka timmar.

 

 

Vilka sängtester finns att tillgå?

Vi kommer här främst att sammanställa de tester på resårmadrasser som finns att tillgå. Framför allt är det TestFakta samt Råd & Rön som gör återkommande tester på sängar och dessa refereras sedan i dagstidningar som om det vore deras egna tester. Lätt att lura sig med andra ord, men vi tar här testerna direkt från källan.

 

Även om utvecklingen förstås går framåt när det gäller madrasser och sängar, är det inte samma förändringstakt som när man t.ex. ska köpa tv. Det gör att vi även lyfter in ett par tester som har några år på nacken i förvissning om att de tillverkare som var bra för ett par år sedan, fortfarande har tekniken och kunskapen att producera bra sängar.

 

Testfakta, 2007 - Bäst i test här blev Ekornes Svane Hilton som i Sverige säljs av MIO.

 

Testfakta, 2008 - Bäst i test blev Ekens Zonata, tätt följd av Ekornes Svane Zefir.

 

Testfakta, 2009 - Konstaterade att sängarna blir allt bättre och placerade återigen Ekornes Svane Zefir som vinnare. Intressant att notera är dock att IKEAs Sultan kommer in på 2:a och 3:dje plats och bara kostar en tredjedel av vad Ekornes säng kostar. Hästens säng kom sist i testet.

 

Testfakta, 2011 - Konstaterar att betygen för komfort höjts rejält sedan deras tidigare test. Vinnare denna gång blev IKEA Sultan Stamnes, men med nästa samma poäng hittar vi också bl.a. Ekornes Svane Zefir och Jysk Gold B30.

 

Råd & Rön, 2012 - Testade skummadrasser och det visade sig att tjockleken på madrassen inte har någon större betydelse för hur bra den är. Inte heller priset var den avgörande faktorn. Bäst i test blev Jysk Plus F60 med 73 poäng följt av IKEA Fonnes med 72 poäng.

 

Testfakta, 2012 - I ett beställningstest från MIO placerade sig sängen Koster från Carpe Diem på förstaplats. På plats 2 och 3 kom sängarna från MIO med nästan lika många poäng, men till halva priset! I särklass sämst var Hästens resårbotten.

 

Råd & Rön, 2013 - Bäst i test i början av 2013 blev Hilding Original med betyget 72 (av 100). Utmärkelsen 'Bra köp' tilldelades dock den 2 500 kronor billigare Ikea Sultan Stamnes med 67 i betyg. Detta var dessutom den billigaste madrassen av de åtta i testet.

 

Testfakta, 2013 - I ytterligare ett beställningstest, denna gång av Ekornes, vann Ekornes säng Svane Zefir, det vill säga den beställande tillverkarens madrass. Betyget blev 4,22 vilket dock bara var 0,03 (!) poäng mer än Jensen Sign J3 Limited som kostar hälften så mycket.

 

Testfakta, 2014 - Har börjat med kvalitetsmärkning av sängar. De madrasser som fått bra betyg i testerna, kan få utmärkelsen "Verified Quality & Performanc". Eftersom MIO var beställare av detta Uppdragstest, får företaget 5 av sina sängar i MIO Cape Farewell-serien stämplade med detta emblem.

 

Testfakta, 2015 - Återförsäljaren 'Sova' har beställt ett Uppdragstest av kontinentalsängar. Här handlar det om riktigt dyra sängar, de flesta med en prislapp runt 35 000 kronor. Jensen Base Natural 14 blev bäst i test, följt av Kungsängen Lindenäs CB.

Skillnaderna mellan de fem översta madrasserna är dock synnerligen små; Betygen blev 4,23 4,22 4,21 4,19 och 4,18. Se en sammanfattande tabell här.

 

Testfakta, 2016 - I ett uppdragstest från MIO ingick 8 kontinentalsängar till ett pris av max 36 000 kronor. Testfakta börjar med att konstatera att sängarnas kvalitet och komfort har blivit avsevärt mycket bättre under de senaste 10 åren. Alla sängar i testet håller en hög nivå när det gäller kvalitet och uthållighet. Däremot är det skillnader på sängarnas komfortegenskaper.

Bäst i test blev Cape Farewell Comfort & Fiord Soft som fick totalbetyget 4,26 av 5,0. Denna säng säljs av sponsorn till detta test; MIO. På andraplats kom Jensen Signature J4 & Softline II som fick betyget 4,15.

Se en sammanfattande tabell av hela testet här!

 

 

Bäst i test sängar 2017

Eftersom det är få testlabb som utför sängtester, har vi inte lika stort beslutsunderlag som med andra produkter. Dessutom är det förstås viktigast att du själv känner in vad som är rätt för dig. Detta är mer sant än någonsin när det gäller just sängar! Det är ju trots allt du som ska sova och trivas i din säng.

 

Provligg därför många olika sängar. Och inte bara med ytterkläderna på i 30 sekunder (om du inte tänkt använda din säng på det sättet hemma sen). Ett tips inför ditt sängköp är också att inte välja en alltför mjuk resårbotten. En hård säng kan förbättras med en mjuk bäddmadrass, men inte tvärt om - en hård bäddmadrass kan inte väga upp en alltför mjuk resårmadrass.

 

Kampen står främst mellan två märken idag; Det är IKEA och MIO som slåss om tronplatsen i testerna. Ibland är det dessutom så kallade "Uppdragstest" från någon av dessa jättar och då redovisar tillverkarna förstås bara testresultaten om det är till deras fördel.


MIO med sin Bedtime-serie har fått bra betyg de senaste åren. Ta gärna del av testerna här ovan för att se delresultat och betyg på de olika testmomenten. Bedtime-serien har dock ersatts nu av Sense och Dream madrasserna. Här handlar det ofta om en prislapp mellan 4 500-10 000 kr inklusive en passande bäddmadrass.

 

Vi väljer dock IKEAs sängar som Bäst i test just nu. Varför? Givetvis i första hand för att deras resårmadrasser vunnit i många tester. Men också för att det är en bra balans mellan uthållighet/kvalité och liggkomfort. Och med en prislapp som är riktigt attraktiv.

 

Bäst i test Resårbotten - IKEA Skotterud resårmadrass

IKEA Skotterud (klicka på madrassen för att läsa mer på IKEAs hemsida).

 

 

I tidigare tester är det ofta IKEAs Sultan-serie som placerat sig bra, med särskilt fokus på madrassen Stamnes. Denna utgick dock under 2015 och därför får vi rikta uppmärksamheten mot uppföljaren som heter Skotterud. Detta är alltså en vidareutveckling och ersättare till den tidigare testvinnaren.

 

4 000-6 500 kr inklusive bäddmadrass är ett riktigt bra pris och det gör att hela familjen kan sova gott på natten. Både med tanke på att de flesta har råd att köpa denna madrass till alla i familjen, men också för att det finns pengar kvar i plånboken efter inköpet.

 

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av kedjorna har REA på ovanstående sängar. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa sängen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 

Kanske är du även intresserad av tester på bäddmadrasser (Testfakta, 2010)? Även ett nyare test från 2016 finns att läsa här, där billigast faktiskt är bäst! Behöver du finansiera ditt inköp, kan det vara idé att titta närmare på vår sida med de bästa banklånen!

 

Och självklart ska du även ha den bästa kudden att vila huvudet på. Testfakta har under 2015 gjort ett test på syntetkuddar och utsett en vinnare. IKEA, Jysk eller Åhléns? Läs resultatet här!

   • Köp billigast på nätet
  •  

     
Om Bäst i test Guiden