Bäst i test surfplattor

 

Surfplattor test 2019

Ska du köpa surfplatta och vill veta vilken som experterna anser är den bästa surfplattan 2019? Då har du kommit helt rätt! Vi har gått igenom alla tidningstester och dessutom kollat vad de svenska konsumenterna tycker om sina surfplattor. Allt detta har vi sammanställt på denna sida, så att du snabbt ska kunna se vinnaren och undvika jobbiga felköp.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa surfplattan NU!

 

Tänk på dessa två saker först

Surfplattan fick sitt stora genombrott i och med att Apple iPad presenterades år 2010, men idag är utbudet stort och modellerna många. För att välja rätt, är det några saker som är bra att du tänker igenom innan ditt köp.

 

Ditt första beslut bör vara om du vill ha en surfplatta med eller utan 4G-stöd. Med 4G-stöd menas att du, med ett surfabonnemang från valfri operatör, kan surfa vart du än befinner dig. Du är med andra ord inte beroende av ett trådlöst nätverk som med de billigare modellerna, som bara har WiFi-stöd.

 

Dock är de flesta surfplattor som säljs idag utan 4G-stöd och används främst hemma där det redan finns ett trådlöst nätverk.

 

Ett alternativ till att köpa en surfplatta med 4G-stöd kan också vara att dela internetuppkopplingen genom t.ex. din smartphone. Det gör att du inte behöver ha ytterligare ett abonnemang till din surfplatta som kostar pengar, utan kan använda det som du redan har i din telefon.

 

För dig som tänker använda surfplattan mycket på resor, kan det dock vara en fördel att ha inbyggt 4G.

 

Ditt nästa val är vilken storlek du vill ha på skärmen. Den vanligaste storleken på surfplattor idag är 10 tum, vilket är praktiskt om du främst tänkt att använda surfplattan hemma, kanske som ersättning eller komplement till en vanlig dator. En större skärm gör det lättare att läsa, se på video och se mer av webbsidorna när du surfar.

 

8 tum, som är den andra vanliga storleken idag, är ett smidigt format när det gäller att bära med sig surfplattan eller förvara den i en väska.

 

Den bästa surfplattan 2019

Längre ner på denna sida kan du se och läsa de tester som är gjorda på surfplattor de senaste åren, men låt oss direkt konstatera att de som slåss om tronen just nu är Apple iPad Pro och Samsung Galaxy Tab S2.

 

Även Sony Xperia Z4 väldigt uppskattad av både experter och användare så vilken du än väljer av dessa, kommer du att få en omtyckt testvinnare.

 

Det är med andra ord jämnt i toppen, men eftersom vi även tar hänsyn till priset här på Bäst i test Guiden, går guldmedaljen till Samsung Galaxy Tab S2.

 

Bästa surfplattan - Samsung Galaxy Tab S2

Bäst i test av surfplattor - Samsung Galaxy Tab S2 (SM-T813)

(Klicka på surfplattan för mer information på Samsungs hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

 

 

Denna supertunna surfplatta har väldigt många bra egenskaper och den hamnar därför i topp i många experttester. Den är bara 5,6 mm tunn och väger endast 389 gram vilket gör att den är lätt att bära med sig och hålla i.

 

Samsung Galaxy Tab S2 har dessutom en så kallad Super AMOLED-skärm som gör att du får utmärkt bildkvalité och skärpa när du ska titta på film, surfa på nätet eller ta del av vad dina vänner delat på facebook.

 

Surfplattan har en 8 megapixel kamera som tar bra och skarpa bilder, även i dålig belysning. Också filmer blir riktigt bra enligt experterna. Det finns dessutom en 2,1 megapixelkamera på framsidan, vilket är praktiskt för t.ex. videosamtal på Skype.

 

Den har också en fingertrycksavläsare, som gör att du enkelt kan låsa upp enheten utan att behöva komma ihåg lösenord. För dig som har behov av att lagra riktigt mycket på surfplattan, finns det en minneskortsplats (MicroSD) så att du kan ha upp till 128 GB extra minne.

 

Tidningen M3 är mycket imponerade av denna surfplatta. De har testat den både i vardagsbruk, underhållning och arbete och summerar med orden; "Med sin fantastiska skärm blir Galaxy Tab S2 både en behaglig platta för surf och mejl. Den har dessutom fantastiska färger för bildvisning och filmklipp. Trots låg vikt och relativt litet batteri har den också bra batteritid."

 

Norska TEK ger Samsung Galaxy Tab S2 9 av 10 poäng i sitt test och summerar med orden; "enastående display, tunnare och lättare än någon annan surfplatta med så stor skärm, bra byggkvalité och ett riktigt kraftfullt innehåll."


Men vilka nackdelar har då denna surfplatta? Dessa vill vi ju också gärna veta innan vårt inköp, så att vi kan väga in det i vårt beslut.

Jo, en del påpekar att det är ganska klent ljud i plattan, att den saknar IR-port och att designen inte är lika snygg som tidigare modeller. Men förutom detta är både experter och konsumenter väldigt nöjda med vad de får uppleva.

 

Läs gärna mer om denna surfplatta på Samsungs hemsida.

 

Så köper du surfplattan till bästa pris

Billigast är att köpa din nya Samsung Galaxy Tab S2 på nätet. Innan du gör ditt inköp, se dock till att du får den senaste versionen som heter New Edition. Modellbeteckningarna på dessa är SM-T713 (8") respektive SM-T813 (9.7"). Den mest efterfrågade modellen är 9.7" med enbart WiFi (SM-T813).

 

 

Proshop säljer den för bara 3190 kronor när du klickar här. Då ingår även frakten hem till dig!

3 190 kronor är det lägsta priset bland butikerna just nu!

 

Dustin säljer den för bara 3559 kronor när du klickar här. Då ingår även frakten hem till dig!

 

Hos CDON finns den för bara 4590 kronor just nu och frakten hem till dig ingår i detta pris.

 

Föredrar du att köpa den hos Netonnet finns den för bara 3490 kronor just nu och frakten hem till dig ingår i detta pris.

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på denna surfplatta. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa surfplattan till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.

 

 

Dessa tester grundar vi vårt beslut på

Det finns många tester på surfplattor att ta del av idag. Vi städar dock bort alla gamla och fokuserar på tester från 2014 och framåt. Om du klickar på namnet i listan nedan, kan du läsa testerna i detalj.

 

Tidningen Råd & Rön / Tænk, maj 2018: Testet med 30 surfplattor toppas av Samsung Galaxy Tab S3 som får 82 poäng. Inte långt därefter kommer dock föregångaren och den mer prisvärda Samsung Galaxy Tab S2 med 80 poäng. Samsung blir vinnare för att de både har riktigt bra skärmar och bra batteritid.

På den nedre halvan av listan hittar vi surfplattor tillverkade av bl.a. Huawei, Acer, Asus och Lenovo. Dessa ska du alltså undvika att köpa enligt tidningen, om du vill ha den bästa surfplattan 2018.

 

Mobil, juli 2017: Testade Apple iPad Pro (2017) och tilldelade den 78 av 100 poäng. På den positiva sidan var bland annat den höga prestandan och en bra översikt i gränssnittet, medan priset var en tydlig nackdel. Slutomdömet blev; "Bra i väntan på bättre".

 

Aftonbladet, juni 2017: Testade 4 surfplattor i flera ronder och vinnare, med minsta möjliga marginal, blev Apple iPad Pro. Den fick 1 poäng mer än Samsung Galaxy Tab S3. Summeringen från tidningen lyder; "Om du vill ha det bästa just nu och inte bryr dig om vilket operativsystem plattan använder vinner Ipad Pro med en hårsmån. Men om du gillar Android bättre än IOS får du samma funktionalitet med Samsungs Galaxy Tab S3 som avgjort är den bästa Androidplattan i dagsläget."

 

PC för alla, april 2017: Undersökte 9 surfplattor med tangentbord och Windows, för att se vilken av dessa som bäst skulle kunna ersätta din bärbara dator. Bäst i test blev Acer Switch Alpha 12 SA5 som har god prestanda, greppvänlig utformning, tyst drift samt en skarp och ljusstark skärm. Den får 8 av 10 poäng.

Lika många poäng, 8 av 10, får även Microsoft Surface Pro 4 i5 och HP Elite X2 1012 som blir "Bra val!" och får dela på andraplatsen i detta test.

 

TEK (Norge), april 2017: Testade årets Apple iPad (2017, femte generationen) och skriver: "Detta är surfplattan ingen bett om, men som alla egentligen behöver". Den får 7,5 av 10 poäng och det positiva är enligt tidningen att den har bra skärm, hög byggkvalité, lång batteritid samt att den är snabbare än föregångarna. Slutsatsen blir: "Absolut inget nytt, men priset är bra".

 

MacWorld, april 2017: Testade Apple iPad (femte generationen) och tilldelade den betyget 8 av 10. Omdömet efter testet blev dock rätt svalt: "Skärmen är inte så bra som vi önskat, och den är knappast spännande på något sätt, men den är tillräckligt bra för de flesta behov och för 4 000 kronor är det synd att klaga."

 

EISA, juli 2016: Årets vinnare i kategorin Bästa surfplatta blev Lenovo Yoga Tablet 2 Pro. Motiveringen löd: "Den perfekta kombinationen av prestanda, design och praktisk användning gjorde Lenovos YOGA tablett till en klar vinnare i denna kategori."

 

Tidningen M3, juni 2016: Gjorde ett test av 12 stycken 10 tums surfplattor för att få reda på vilken som är den bästa surfplattan just nu. Bäst i test blev Sony Xperia Tablet Z4 som fick 9 av 10 poäng. Positiva egenskaper för denna surfplatta är bland annat att den är tunn och lätt, att den har en utmärkt bildskärm och riktigt bra prestanda.

Även Apple iPad Pro 9.7" fick 9 av 10 poäng, men denna surfplatta har en betydligt högre prislapp än vinnaren.

 

Tidningen M3, april 2016: Ställde Apple iPad Pro 9.7" mot Ipad Air 2 (och flera andra surfplattor) och konstaterade att även om de är fysiskt lika, är iPad Pro 9,7" bättre på de flesta punkter. Dock är priset så högt idag, att det är tveksamt om den är värd den högre kostnaden.

 

Tidningen M3, november 2015: Bjöd under hösten in samtliga större tillverkare av surfplattor som hade 10" modeller i sitt sortiment. Av de sex testade surfplattorna blev Sony Xperia Tablet Z4 utsedd till bäst i test med 9 av 10 poäng. Den vann på sin höga prestanda, den utmärkta bildskärmen samt att den är både tunn, lätt och vattentålig.

 

PC för alla, oktober 2015: För att hitta den bästa surfplattan med Windows 10 testade tidningen sex av de hetaste modellerna just nu. Vinnare blev Asus Transformer Book T100CH som fick 8 av 10 poäng och blev bäst i test. De mest positiva egenskaperna var att den är snygg, tunn och lätt, att den har en utmärkt bildskärm och förvånansvärt bra prestanda.

 

PC för alla, maj 2015: Testade 5 små surfplattor med riktigt Windows för att se om en surfplatta kan ersätta en laptop. Vinnaren blev Asus Vivotab Note 8 som var både störst, snabbast och bäst i test. Betyget blev 8 av 10 och en av fördelarna med mjukvaran är att du får med Office Hem & Student utan tidsbegränsning (värde 1 200 kr).

 

Mobil, maj 2015: I ett stort test av 9 surfplattor mellan 8-12 tum, blev Microsoft Surface Pro 3 bäst i test med 22 poäng. På en silverplats, med 21 poäng, kom Apple iPad Air 2.

De sämsta surfplattorna tillverkar LG och Asus, enligt tidningen.

 

PC för alla, december 2014: Gjorde en stor sammanställning av årets 39 nya surfplattor. Bäst i test, ensam med 10 poäng (av 10) blev Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700). På silverplats, med 9 poäng, placerade sig Apple Ipad Air 2.

Eftersom det var en stor genomgång av utbudet är det också intressant att ta del av vilka tillverkare som gör de sämsta surfplattorna. Och i botten hittar vi bl.a. Huawei, Trekstor, Wexler, Toshiba, LG och flera modeller från Asus. Dessa bör man alltså undvika, enligt PC för alla.

 

Tidningen M3, oktober 2014: Testade Apple Ipad Air 2 och gav den betyget 9 av 10. Omdömet blev: "Det här är Apples bästa Ipad någonsin, inget snack om det." Bland fördelarna lyfte tidningen bl.a. fram den höga prestandan, den slimmade formen och den utmärkta kameran.

 

Aftonbladet, oktober 2014: "Ipad Air 2 är just nu den vassaste surfplattan som går att få tag i" konstaterar tidningen och tilldelar denna platta högsta möjliga betyg; 5 av 5 PLUS.

 

Tidningen M3, oktober 2014: Gav högsta möjliga poäng, 10 av 10, till Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700). Omdömet blev; "...tack vare skärmen överräcker vi segrartiteln till Samsung och förärar dessutom Galaxy Tab S 8.4 med en ytterst sällsynt tiopoängare. [] Suverän balans mellan funktionalitet och enkelhet, prestanda, stil och komfort. I vårt tycke är det här den absolut bästa plattan just nu."

(Vi kan dock tillägga att vissa konsumenter upplever överhettningsproblem med denna surfplatta)

 

EISA, september 2014: Utsåg Sony Xperia Z2 Tablet till Bästa surfplatta 2014-2015. EISA skriver bland annat lyriskt; "Så tunn, så stilren och så smidig -  Sony Xperia Z2 Tablet är utan tvivel en värdig EISA-vinnare."

 

PC för alla, september 2014: Testade 6 surfplattor för att se om det går att hitta en värdig ersättare för din bärbara dator. Fokuset denna gång låg alltså på hur bra plattorna passar dig som vill lämna din laptop hemma vid nästa resa. Bäst i test blev Sony Xperia Z2 Tablet med 9 av 10 poäng. Den kombinerar utmärkt prestanda, en lyxig design och riktigt bra bildskärm.

 

Ljud & Bild, augusti 2014: Undersökte Samsung Galaxy Tab S 10.5 och blev mycket nöjda med vad de fick se, inte minst den perfekta skärmen med vackra färger och hög upplösning. Betyget blev 27 av 30, där den enda svagheten var ljudstyrkan.

 

PC för Alla, augusti 2014 (även tidningen M3): Testade Samsung Galaxy Tab S 10.5 (SM-T800) och gav den näst högsta betyg, 9 av 10, med omdömet: "Detta är utan tvekan en av de bästa surfplattorna på marknaden just nu."

 

Aftonbladet, april 2014: I ett test av vårens surfplattor blev det två vinnare som båda fick full pott; Sony Xperia Tablet Z2 och Apple Ipad Air. Sonys platta är enligt tidningen snygg, smal och lätt medan Apple vinner poäng på att ha bästa prestanda.

 

M3 / PC för Alla, april 2014: Tidningen testade Sony Xperia Z2 och tilldelade den högsta möjliga betyg; 10 av 10. Omdömet lyder: "Sony Xperia Z2 Tablet är den bästa Androidplattan på marknaden. Snabb, stabil, lätt, fin och gott om lagring tack vare kortläsare. Frågan är inte om du ska köpa den. Frågan är hur många du ska ha."

 

SVT Plus, mars 2014: I TV-programmet Plus testades 4 surfplattor på ett lite annorlunda sätt. Allt ifrån ljud och batteritid till bildkvalité och stöttålighet undersöktes och testet slutade med att samtliga surfplattor blev mer eller mindre sönderslagna. Vinnaren blev Apple iPad Air som blev utsedd till Bäst i test 2014.

 

Testfakta / ICA-Kuriren, mars 2014: I ett test av 9 surfplattor med 10" skärm utsågs Apple iPad Air till bästa surfplatta 2014. Den fick 13 av 15 poäng och omdömet "...bra skärm, prestanda och den laddar hem hemsidor snabbt. iPad Air har också den längsta uppmätta batteritiden och är enkel att använda."

 

Mobil, februari 2014: På jakten efter bästa 10" surfplatta just nu kom 7 startande. Bäst i test bland dessa surfplattor blev Sony Xperia Tablet Z med 19 poäng och den vann därmed över Apple iPad Air med 1 poäng. Det betydligt lägre priset för Sonys surfplatta, var det som fällde avgörandet.

 

 

Ta med din surfplatta vart du vill och njut av livet.

 

Vad skiljer en surfplatta från en laptop eller en mobiltelefon?

Det finns flera skillnader mellan en surfplatta och en bärbar dator. Lite förenklat skulle man kunna säga att en surfplatta är en laptop, men utan tangentbord. Men det är rätt mycket förenklat. Mer rättvist kanske det skulle vara att jämföra surfplattan med en Smartphone men med större skärm.

 

Den större skärmen är en stor fördel t.ex. när det gäller att titta på film, bilder eller YouTube-klipp. Självklart är det också trevligare att surfa med en större skärm än vad som finns på en mobiltelefon. Men det är också mer att bära med sig.

 

Med din surfplatta kan du surfa, kolla mailen och göra mycket annat precis som med en laptop. Men om du planerar att skriva mycket, är det fortfarande en fördel med en bärbar dator och ett vanligt tangentbord.

 

En surfplatta idag väger ofta runt 400 gram och är mindre än 1 cm tjock. Jämför det med en bärbar dator, som har betydligt större vikt och mått. Drifttiden är också längre på en surfplatta än på en laptop. Tiden varierar förstås, men de flesta surfplattor kan du använda en hel dag utan att den behöver laddas.

 

 

Vi har tester på alla mobila enheter här på Bäst i test Guiden. En sida med tester på bärbara datorer. En sida med test av smartphones. Och en sida för den Ultrabook som är bäst i test. Och så den sida som du läser på just nu, med tester på surfplattor.

 

Om du tar fotografier med din surfplatta, kanske du också vill veta vilken färgskrivare som är bäst i test. Och visst kan du även videofilma med din surfplatta - precis som med en smartphone, även om en bra digitalkamera är att föredra.Om Bäst i test Guiden
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen med vår webb. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen, godkänner du detta.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få information om marknadens bästa produkter.