Bäst i test surfplattor

 

Surfplattor test 2016-2017

Under 2013 började surfplattor sälja bättre än både stationära och bärbara datorer i Sverige. Totalt under 2013 såldes över 1 miljon surfplattor i Sverige. Det är en intressant utveckling av en produkt som inte ens fanns på marknaden innan år 2010, då Apple presenterade den första "paddan".

 

En surfplatta är med andra ord rätt i tiden att köpa, men vilken är den bästa surfplattan 2017? Det ska vi ta reda på nu!

 

 

Tänk på detta först!

Ditt första beslut bör vara om du vill ha en surfplatta med eller utan 4G-stöd. Med 4G-stöd menas att du, med ett surfabonnemang från valfri operatör, kan surfa vart du än befinner dig. Du är med andra ord inte beroende av ett trådlöst nätverk som med de billigare modellerna, som bara har WiFi-stöd.

 

Faktum är dock att de flesta surfplattor som säljs idag är utan 4G-stöd och främst används hemma, t.ex. i soffan där det redan finns ett trådlöst nätverk.

 

Ett alternativ till att köpa en surfplatta med 4G-stöd, är att dela internetuppkopplingen genom t.ex. din smartphone. Det gör att du inte behöver ha ytterligare ett abonnemang till din surfplatta som kostar pengar, utan kan använda det som du redan har till din telefon.

 

För dig som tänker använda surfplattan mycket på resor, kan det dock vara en fördel att ha inbyggt 4G.

 

Ditt nästa val är vilken storlek du vill ha på skärmen. Den vanligaste storleken på surfplattor idag är 8 tum. Det är ett smidigt format när det gäller att bära med sig surfplattan eller stoppa den i en väska.

En skärm på 10 tum, som är den andra vanliga storleken idag, är praktisk om du främst tänkt att använda surfplattan hemma, kanske som ersättning eller komplement till en vanlig dator. En större skärm gör det lättare att läsa och du ser mer av webbsidorna.

 

 

Bästa surfplattan 2016-2017

Längre ner på denna sida kan du se och läsa de tester som är gjorda på surfplattor de senaste åren, men låt oss direkt konstatera att de som slåss om tronen just nu är Apple iPad Pro och Samsung Galaxy Tab S2.

Även Sony Xperia Z4 väldigt uppskattad av både experter och användare så vilken du än väljer av dessa, kommer du att få en omtyckt testvinnare.

 

Det är med andra ord otroligt jämnt i toppen, men eftersom vi även tar hänsyn till priset här på Bäst i test Guiden, går guldmedaljen till Samsung Galaxy Tab S2.

 

Bästa surfplattan - Samsung Galaxy Tab S2

Bäst i test av surfplattor - Samsung Galaxy Tab S2 (SM-T813)

 

Se dagens aktuella pris

 

Denna supertunna surfplatta har väldigt många bra egenskaper och den hamnar därför i topp i många experttester. Den är bara 5,6 mm tunn och väger bara 389 gram vilket gör att den är lätt att bära med sig och hålla i.

 

Samsung Galaxy Tab S2 har dessutom en så kallad Super AMOLED-skärm som gör att du får utmärkt bildkvalité och skärpa när du ska titta på film, surfa på nätet eller ta del av vad dina vänner delat på facebook.

 

Surfplattan har en 8 megapixel kamera som tar bra och skarpa bilder, även i dålig belysning. Också filmer blir riktigt bra enligt experterna. Det finns dessutom en 2,1 megapixelkamera på framsidan, vilket är praktiskt för t.ex. videosamtal på Skype.

 

Den har också en fingertrycksavläsare, som gör att du enkelt kan låsa upp enheten utan att behöva komma ihåg lösenord. För dig som har behov av att lagra riktigt mycket på surfplattan, finns det en minneskortsplats (MicroSD) så att du kan ha upp till 128 GB extra minne.

 

Råd & Rön har under lång tid haft Samsung Galaxy Tab S2 som bästa surfplatta. Fram till hösten 2016 har de testat 87 (!) surfplattor och i toppen på denna långa lista hittar vi Samsung Galaxy Tab S2. Denna surfplatta är därmed bäst i test, enligt Råd & Rön.

 

Också Tidningen M3 är mycket imponerade av denna surfplatta. De har testat den både i vardagsbruk, underhållning och arbete och summerar med orden; "Med sin fantastiska skärm blir Galaxy Tab S2 både en behaglig platta för surf och mejl. Den har dessutom fantastiska färger för bildvisning och filmklipp. Trots låg vikt och relativt litet batteri har den också bra batteritid."

 

Norska TEK ger Samsung Galaxy Tab S2 9 av 10 poäng i sitt test och summerar med orden; "enastående display, tunnare och lättare än någon annan surfplatta med så stor skärm, bra byggkvalité och ett riktigt kraftfullt innehåll."


Men vilka nackdelar har då denna surfplatta? Dessa vill vi ju också gärna veta innan vårt inköp, så att vi kan väga in det i vårt beslut.

Jo, det som några menar är att det är ganska klent ljud i plattan, att den saknar IR-port och att designen inte är lika bra som tidigare modeller. Men förutom detta är både experter och konsumenter väldigt nöjda med vad de får uppleva.

 

Läs gärna mer om denna surfplatta på Samsungs hemsida.

 

Så köper du din surfplatta till lägsta pris

Billigast är att köpa din nya Samsung Galaxy Tab S2 på nätet. Innan du gör ditt inköp, se dock till att du får den senaste version som heter New Edition. Modellbeteckningarna på dessa är SM-T713 (8") respektive SM-T813 (9.7"). Den mest efterfrågade modellen är 9.7" med enbart WiFi (SM-T813).

 

Hos NetOnNet får du den för bara 4 490 kronor när du klickar här och som vanligt är frakten gratis hos NetOnNet.

 

Även Webhallen har denna surfplatta för bara 4 490 kronor när du klickar här! Frakt tillkommer på priset.

 

Du kan också köpa denna här hos Dustin Home för 4 498 kronor just nu! Frakten kostar inget extra!

 

Och Misco har denna surfplatta för 4 770 kronor när du klickar här. Frakt tillkommer på priset.

 

 

Om du tar fotografier med din surfplatta, kanske du också vill veta vilken färgskrivare som är bäst i test!

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på denna surfplatta. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa surfplattan till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.

 

Vilka tester grundar vi vårt beslut på?

Det finns många tester på surfplattor att ta del av idag. Vi städar dock bort alla gamla och fokuserar på tester från 2013 och framåt. Om du klickar på namnet i listan nedan, kan du läsa testerna i detalj.

 

2016 - 6 tester

Råd & Rön, september 2016: Av de nu 87 surfplattorna på listan, är fortfarande Samsung Galaxy Tab S2 bäst i test. Både modellerna med 8" och 10" skärmar får höga betyg på 85 respektive 84 poäng och blir vinnare för att de har riktigt bra skärmar och batteritid. Apple iPad Pro 9.7 kommer därefter med 83 poäng.

På de 30 översta platserna finns bara surfplattor från Apple och Samsung, som enligt tidningen dominerar marknaden när det handlar om att tillverka de bästa surfplattorna.

Här kan du se en film hur testerna utförs hos Råd & Rön.

 

EISA, juli 2016: Årets vinnare i kategorin Bästa surfplatta blev Lenovo Yoga Tablet 2 Pro. Motiveringen löd: "Den perfekta kombinationen av prestanda, design och praktisk användning gjorde Lenovos YOGA tablett till en klar vinnare i denna kategori."

 

Tidningen M3, juni 2016: Gjorde ett test av 12 stycken 10 tums surfplattor för att få reda på vilken som är den bästa surfplattan just nu. Bäst i test blev Sony Xperia Tablet Z4 som fick 9 av 10 poäng. Positiva egenskaper för denna surfplatta är bland annat att den är tunn och lätt, att den har en utmärkt bildskärm och riktigt bra prestanda.

Även Apple iPad Pro 9.7" fick 9 av 10 poäng, men denna surfplatta har en betydligt högre prislapp än vinnaren.

 

Råd & Rön, maj 2016: Ytterligare några surfplattor har blivit testade sedan mars, men de tidigare vinnarna kvarstår. Samsung Galaxy Tab S2 är kvar överst i listan och både modellerna med 8 och 10 tums skärmar får höga poäng; 85 respektive 84.

Apple iPad Pro 9.7 tar sig in på en ny topplacering och får 83 poäng.

 

Tidningen M3, april 2016: Ställde Apple iPad Pro 9.7" mot Ipad Air 2 (och flera andra surfplattor) och konstaterade att även om de är fysiskt lika, är iPad Pro 9,7" bättre på de flesta punkter. Dock är priset så högt idag, att det är tveksamt om den är värd den högre kostnaden.

 

Råd & Rön, mars 2016: I den uppdaterade listan på 85 testade surfplattor är det fortfarande Samsung Galaxy Tab S2 som är överst. Både modellerna med 8 och 10 tums skärmar får exceptionellt höga samlade poäng; 85 respektive 84. Apple iPad Mini 4 kommer därefter med 80 poäng.

På de 28 översta platserna i listan finns surfplattor från Apple eller Samsung, som enligt tidningen fortfarande dominerar marknaden när det handlar om att göra de bästa surfplattorna 2016.


 

2015 - 5 tester

Råd & Rön, december 2015 (även Danska Tænk): I listan med 88 testade surfplattor tar Samsung Galaxy Tab S2 tronen som bästa surfplatta. Både 8 tums och 10 tums varianten av Samsungs surfplatta får 85 poäng och tar därmed guldmedaljerna. Därefter kommer Apple iPad Mini 4 som plockar hem 80 av 100 poäng.

På de 28 (!) översta platserna i listan återfinns surfplattor från Apple eller Samsung, som enligt tidningen helt dominerar marknaden när det handlar om att göra testvinnare.

 

Tidningen M3, november 2015: Bjöd under hösten in samtliga större tillverkare av surfplattor som hade 10" modeller i sitt sortiment. Av de sex testade surfplattorna blev Sony Xperia Tablet Z4 utsedd till bäst i test med 9 av 10 poäng. Den vann på sin höga prestanda, den utmärkta bildskärmen samt att den är både tunn, lätt och vattentålig.

 

PC för alla, oktober 2015: För att hitta den bästa surfplattan med Windows 10 testade tidningen sex av de hetaste modellerna just nu. Vinnare blev Asus Transformer Book T100CH som fick 8 av 10 poäng och blev bäst i test. De mest positiva egenskaperna var att den är snygg, tunn och lätt, att den har en utmärkt bildskärm och förvånansvärt bra prestanda.

 

PC för alla, maj 2015: Testade 5 små surfplattor med riktigt Windows för att se om en surfplatta kan ersätta en laptop. Vinnaren blev Asus Vivotab Note 8 som var både störst, snabbast och bäst i test. Betyget blev 8 av 10 och en av fördelarna med mjukvaran är att du får med Office Hem & Student utan tidsbegränsning (värde 1 200 kr).

 

Mobil, maj 2015: I ett stort test av 9 surfplattor mellan 8-12 tum, blev Microsoft Surface Pro 3 bäst i test med 22 poäng. På en silverplats, med 21 poäng, kom Apple iPad Air 2.

De sämsta surfplattorna tillverkar LG och Asus, enligt tidningen.

 

 

2014 - 16 tester

PC för alla, december 2014: Gjorde en stor sammanställning av årets 39 nya surfplattor. Bäst i test, ensam med 10 poäng (av 10) blev Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700). På silverplats, med 9 poäng, placerade sig Apple Ipad Air 2.

Eftersom det var en stor genomgång av utbudet är det också intressant att ta del av vilka tillverkare som gör de sämsta surfplattorna. Och i botten hittar vi bl.a. Huawei, Trekstor, Wexler, Toshiba, LG och flera modeller från Asus. Dessa bör man alltså undvika, enligt PC för alla.

 

Tidningen M3, oktober 2014: Testade Apple Ipad Air 2 och gav den betyget 9 av 10. Omdömet blev: "Det här är Apples bästa Ipad någonsin, inget snack om det." Bland fördelarna lyfte tidningen bl.a. fram den höga prestandan, den slimmade formen och den utmärkta kameran.

 

Aftonbladet, oktober 2014: "Ipad Air 2 är just nu den vassaste surfplattan som går att få tag i" konstaterar tidningen och tilldelar denna platta högsta möjliga betyg; 5 av 5 PLUS.

 

Tidningen M3, oktober 2014: Gav högsta möjliga poäng, 10 av 10, till Samsung Galaxy Tab S 8.4 (SM-T700). Omdömet blev; "...tack vare skärmen överräcker vi segrartiteln till Samsung och förärar dessutom Galaxy Tab S 8.4 med en ytterst sällsynt tiopoängare. [] Suverän balans mellan funktionalitet och enkelhet, prestanda, stil och komfort. I vårt tycke är det här den absolut bästa plattan just nu."

(Vi kan dock tillägga att vissa konsumenter upplever överhettningsproblem med denna surfplatta)

 

EISA, september 2014: Utsåg Sony Xperia Z2 Tablet till Bästa surfplatta 2014-2015. EISA skriver bland annat lyriskt; "Så tunn, så stilren och så smidig -  Sony Xperia Z2 Tablet är utan tvivel en värdig EISA-vinnare."

 

PC för alla, september 2014: Testade 6 surfplattor för att se om det går att hitta en värdig ersättare för din bärbara dator. Fokuset denna gång låg alltså på hur bra plattorna passar dig som vill lämna din laptop hemma vid nästa resa. Bäst i test blev Sony Xperia Z2 Tablet med 9 av 10 poäng. Den kombinerar utmärkt prestanda, en lyxig design och riktigt bra bildskärm.

 

Ljud & Bild, augusti 2014: Undersökte Samsung Galaxy Tab S 10.5 och blev mycket nöjda med vad de fick se, inte minst den perfekta skärmen med vackra färger och hög upplösning. Betyget blev 27 av 30, där den enda svagheten var ljudstyrkan.

 

PC för Alla, augusti 2014 (även tidningen M3): Testade Samsung Galaxy Tab S 10.5 (SM-T800) och gav den näst högsta betyg, 9 av 10, med omdömet: "Detta är utan tvekan en av de bästa surfplattorna på marknaden just nu."

 

Råd & Rön, juni 2014: I en uppdaterad test med 94 surfplattor är läget oförändrat sedan i vintras. Apple iPad Air tar alla medaljer och mer därtill, när de placerar sig överst med alla varianter av denna surfplatta. Bara Samsung är värd att nämna som utmanare. Samtidigt är betygen både höga och jämna på alla testade surfplattor, vilket är glädjande för oss konsumenter.

 

Aftonbladet, april 2014: I ett test av vårens surfplattor blev det två vinnare som båda fick full pott; Sony Xperia Tablet Z2 och Apple Ipad Air. Sonys platta är enligt tidningen snygg, smal och lätt medan Apple vinner poäng på att ha bästa prestanda.

 

M3 / PC för Alla, april 2014: Tidningen testade Sony Xperia Z2 och tilldelade den högsta möjliga betyg; 10 av 10. Omdömet lyder: "Sony Xperia Z2 Tablet är den bästa Androidplattan på marknaden. Snabb, stabil, lätt, fin och gott om lagring tack vare kortläsare. Frågan är inte om du ska köpa den. Frågan är hur många du ska ha."

 

SVT Plus, mars 2014: I TV-programmet Plus testades 4 surfplattor på ett lite annorlunda sätt. Allt ifrån ljud och batteritid till bildkvalité och stöttålighet undersöktes och testet slutade med att samtliga surfplattor blev mer ett mindre sönderslagna. Vinnaren blev Apple iPad Air som blev utsedd till Bäst i test 2014.

 

Testfakta / ICA-Kuriren, mars 2014: I ett test av 9 surfplattor med 10" skärm utsågs Apple iPad Air till bästa surfplatta 2014. Den fick 13 av 15 poäng och omdömet "...bra skärm, prestanda och den laddar hem hemsidor snabbt. iPad Air har också den längsta uppmätta batteritiden och är enkel att använda."

 

Mobil, februari 2014: På jakten efter bästa 10" surfplatta just nu kom 7 startande. Bäst i test bland dessa surfplattor blev Sony Xperia Tablet Z med 19 poäng och den vann därmed över Apple iPad Air med 1 poäng. Det betydligt lägre priset för Sonys surfplatta, var det som fällde avgörandet.

 

Råd & Rön, januari 2014: Råd & Rön har undersökt 105 surfplattor och tidningen utser Apple iPad Air till vinnare. Apple innehar faktiskt hela 18 av de 20 översta placeringarna i listan (!). Bara Samsung, med sin Galaxy Note, kan ge Apple en utmaning. Tidningen sammanfattar läget med: "Apple har dominerat alla våra tester av surfplattor hittills, men avståndet i betygspoäng gentemot konkurrenterna med Android och Windows har blivit mindre för var gång."

 

2013 - 11 tester

IDG, november 2013: Testade 6 surfplattor med 10 tums skärmar och titeln Bäst i test gick till Sony Xperia Tablet Z SGP321. Även HP SlateBook X2 10-H001 får högsta betyg, 5 av 5 i detta test.

 

PC för alla, november 2013: Testade nya Apple iPad Air och delade ut betyget 9 av 10. Omdömet i korthet lyder: "Den nya designen, den lätta vikten och Apples höga byggkvalitet kombinerat med prestanda och bra batteritid visade sig vara den vitamininjektion som Ipad behövde."
Tidningen jämförde också denna nyhet med övriga surfplattor på marknaden och utsåg iPad Air till den bästa surfplattan just nu!

 

Aftonbladet, november 2013: Hela 14 surfplattor ingick i detta test och som slutlig segrare stod Apple Ipad Air. Den blev bäst i test med omdömet; "Kungen av surfplattor i år. Inte bara lättast i sin klass och inte bara snabbast, utan mer än dubbelt så snabb som de snabbaste konkurrenterna. Enda plattan som på allvar kan ersätta en bärbar dator." Betyget blev högsta möjliga, 5 plustecken, vilket även Apple Ipad Mini fick.

 

Aftonbladet, oktober 2013: Testar 9 surfplattor och utser Ipad Air till Bäst i test med högsta betyg (5 av 5). Enda nackdelen var det höga priset. På delad andraplats med betyget 4 av 5 hittar vi bl.a. Xperia Tablet Z, Ipad Mini 2 och Nexus 7 4G.

 

Ljud & Bild, oktober 2013: Högsta möjliga poäng i samtliga kategorier. Det anser tidningen Ljud och Bild att Apple iPad Air är värd. 30 poäng av 30 möjliga och betyget 6 av 6. Rubriken på testet är "Bästa surfplattan" och det som gör den till en vinnare är, förutom skärmen, att den är tunnare, snabbare och lättare än föregångarna.

 

Aftonbladet / Ljud och Bild, september 2013: Testade 6 billiga surfplattor (högst 1 500 kr) och utsåg Archos 70B Titanium till Bäst i test. Även TrekStor Ventos 7.0 HD och HP Slate 7 fick betyget 4 av 5 i testet.

 

Mobil, augusti 2013: I ett test av "små surfplattor" blev Apple Ipad Mini bästa surfplatta med 7 tums skärm. Betyget blev 23 av 25 poäng och omdömet lyder: "Snabb och smidig". På andraplats, med 20 poäng, hittar vi Google Nexus 7.

 

PC för Alla, juli 2013: Gjorde ett stort test på surfplattor i storleken 7-8 tum och av de sju miniplattor som kom till startlinjen, utsågs Google Nexus 7 till bäst i test. Betyget blev 9 av 10, vilket var högst i detta test.

 

EISA utsåg Sony Xperia Tablet Z till Bästa surfplatta 2013-2014.

 

Helsingborgs Dagblad, våren 2013: Testade 8 surfplattor och samtliga fick ett högt betyg. Bäst i test blev Google Nexus 10 som vann med ett poäng över Apple iPad 4 p.g.a. sin fantastiska skärm och kamera. Se en översiktstabell här.

 

Aftonbladet, mars 2013: Testade hela 20 surfplattor och gav betyget 4 av 5 (vilket var det högsta i detta test) till sju av dessa: Apple Ipad 4, Apple Ipad Mini, Dell XPS 10, Google Nexus 7, Dmtech 7525B, Samsung Galaxy Tab 8.0 och Sony Xperia Tablet Z.

 

 

Vad skiljer en surfplatta från dator och mobil?

Det finns flera skillnader mellan en surfplatta och en bärbar dator. Lite förenklat skulle man kunna säga att en surfplatta är en laptop, men utan tangentbord. Men det är rätt mycket förenklat. Mer rättvist kanske det skulle vara att jämföra surfplattan med en Smartphone men med större skärm.

 

Den större skärmen är en stor fördel t.ex. när det gäller att titta på film, bilder eller YouTube-klipp. Självklart är det också trevligare att surfa med en större skärm än vad som finns på en mobiltelefon. Men det är också mer att bära med sig.

 

Med din surfplatta kan du surfa, kolla mailen och göra mycket annat precis som med en laptop. Men om du planerar att skriva mycket, är det fortfarande en fördel med en bärbar dator och vanligt tangentbord.

 

En surfplatta idag väger ofta runt 400 gram och är mindre än 1 cm tjock. Jämför det med en bärbar dator, som har betydligt större vikt och mått. Drifttiden är också längre på en surfplatta än på en laptop. Tiden varierar förstås, men de flesta surfplattor kan du använda en hel dag utan att den behöver laddas.

 

Och visst kan du även ta kort och videofilma med en surfplatta - precis som med en smartphone. Även om en bra digitalkamera är att föredra om du tänkt att ta många kort. Självklart kan du också lyssna på musik.

 

Vad ska du välja?

Om du ska ha en smartphone, bärbar dator eller surfplatta hänger i första hand på vad du vill göra med din "mobila enhet".

 

Vad prioriterar du högst? Är det:

 

Priserna på dessa enheter är ganska lika. Räkna med runt 4 000-6 000 kr, där prisspannet givetvis kan gå både upp och ned, beroende på vad du har för innehåll i "lådan". En Ultrabook är lite dyrare.

 

Vi har naturligtvis tester på alla mobila enheter här på Bäst i test Guiden. En sida med tester på bärbara datorer. En sida med test av smartphones. Och en sida för den Ultrabook som är bäst i test. Och så den sida som du läser på just nu, med tester på surfplattor.

 


Om Bäst i test Guiden