Tester på torktumlare

 

Torktumlare test 2016-2017

Torktumlare = En skramlande maskin som sliter på kläderna, drar ohyggligt mycket ström och förvandlar badrummet till en ångbastu? Nej, vänta nu! Det har hänt en hel del de senaste åren och idag är verkligheten en helt annan än för bara 10 år sedan! Läs vidare så förstår du snart varför!

 

Torktumlare är något för dig som snabbt behöver torka din tvätt. Kanske har du barn och därför mycket tvätt som snabbt samlas på hög. Kanske har du dåligt med utrymme för att hänga tvätt. Eller kanske vill du helt enkelt bara snabbt och smidigt kunna lägga tillbaka den rena tvätten i garderoben igen, utan att behöva bry dig om ifall det regnar ute. Då är en torktumlare helt rätt för dig och vi kommer här att avslöja vilken torktumlare som är bäst i test!

 

Jag vet redan allt jag vill veta, visa mig den bästa torktumlaren NU!

 

Vi ställer följande krav på torktumlaren:

 • Så tyst som möjligt - Alla torktumlare låter. Rätt mycket dessutom. Men en del låter mer än andra och vi ska ha en av de tystaste!

 • Energisnål - En torktumlare drar upp till 3 gånger så mycket energi som en tvättmaskin. Därför ska vår torktumlare tillhöra energiklass A eller bättre. Genom att köpa en energisnål torktumlare sparar du snabbt många 100-lappar per år.

 • Ingen ångbastu i badrummet, tack - Genom att köpa en modern kondenstumlare med värmepump blir upplevelsen en helt annan än du kanske är van vid från tvättstugan på 00-talet. Mer om detta snart!

 • Testvinnare och uppskattad av konsumenterna - Självklart ska du ha den bästa torktumlaren både när det gäller funktion och kvalité. Vi har läst alla tester och kollat vad användarna som redan köpt en torktumlare, tycker om sin maskin.

 • Lägsta möjliga pris - Varför betala mer om det ändå inte blir en bättre produkt? Vi ska ha ett bra pris och enkel hemtransport. En torktumlare väger runt 50 kg och därför är jobbig att frakta hem själv.

 

Vilken tillverkare gör den bästa torktumlaren?

Precis som på vår sida med tester av tvättmaskiner är det samma tillverkare som utmärker sig. Kanske är det inte så konstigt eftersom tekniken med tvätt och tork är rätt lika i flera avseenden.


De märken som ofta får positiva omdömen är: Miele, Siemens, Bosch och i viss mån även Cylinda och ASKO.

 

De tillverkare som inte lyckas lika bra med sina torktumlare enligt testpaneler och konsumenter är bl.a; Elektrolux, Whirlpool, LG och Samsung. Dessa märken kan därför vara bra att undvika om du vill köpa den bästa torktumlaren och veta att du kan få bra support och service, om detta skulle behövas i framtiden.

 

 

Kondenstumlare, frånlufttumlare, värmepumpstumlare - vad ska du välja?

Idag finns det olika tekniker för torktumlare och vi tittar närmare på de tre vanligaste:

 

 1. Frånluftstorktumlare - Har du en ventilationskanal (=hål i väggen) där du kan leda ut den fuktiga luften? Detta är inte så vanligt förutom i tvättstugor och småhus. Denna typ av torktumlare är minst energieffektiv eftersom den tar värmen från huset, suger in den i torktumlaren och blåser ut den utomhus. Mycket fukt försvinner ut på det sättet, vilket är bra. Men samtidigt försvinner också väldigt mycket värme från huset, vilket inte är bra.
  I lägenheter är det dessutom ofta förbjudet att koppla torktumlaren till befintligt utsug i badrummet eller på toaletten, eftersom det påverkar hela ventilationssystemet.

 2. Kondenstorktumlare - I en kondenstumlare, vilket är den vanligaste typen av tumlare idag, görs den fuktiga luften i torktumlaren om till vatten som samlas upp i en behållare eller leds direkt till avloppet via en slag. Den kräver ingen speciell ventilationskanal och kan därför installeras i de flesta miljöer, även i lägenheter.
  Nackdelen är att den behöver kall luft för att kunna utföra sitt arbete och ju varmare det är i rummet (och varmt blir det snabbt efter att torktumlaren jobbat ett tag) desto sämre torkar den din tvätt.

 3. Värmepumpstorktumlare - Är den senaste och därför tyvärr också dyraste tekniken. Denna tumlare avfuktar luften på ett smartare sätt med en kompressor och återanvänder sedan värmen. Detta gör att energiförbrukningen blir betydligt lägre än hos en vanlig kondenstorktumlare.

 

En stor fördel med torktumlare är dessutom att de räddar ditt hem från fukt motsvarande ca 400 liter vatten per år, om man jämför med att torka tvätten på en torkställning. Dessa 100-tals liter vatten kan göra stora skador i huset när det gäller mögel och fukt.

 

För att uppfylla våra önskemål (d.v.s. en tyst och energisnål torktumlare som inte släpper ut ånga) kommer vårt fokus vara att hitta den bästa värmepumpstumlaren.

 

Torktumlare - Bäst i test 2016-2017

Efter att ha tagit del av experttester och inte minst konsumenternas upplevelser av sina torktumlare, blir valet enkelt. Det handlar om en maskin från en av de tillverkare som är kända för att göra bra torktumlare; Bosch. Och modellen är WTW875M8SN.

 

Bästa torktumlaren - Bosch WTW875M8SN

Bästa torktumlare just nu - Bosch WTW875M8SN

 

Se dagens aktuella pris

 

Detta är en av de mest populära torktumlarna som du kan köpa idag. Det är en efterträdare till modellerna WTW84362SN och WTW86268SN som var synnerligen uppskattade, men som nu utgått. Den är dessutom utsedd till Bäst i test av Danska Tænk, som samarbetar med Råd&Rön, under hösten 2015.

 

Bosch WTW875M8SN rymmer 8 kg och har sensorstyrd fuktavkänning, vilket innebär att den stannar när tvätten är så torr som du önskar. Du behöver alltså inte slösa energi i onödan, om du t.ex. har en tvättmaskin som centrifugerar på högt varvtal.

 

Energieffektivitetsklassen är A++ vilket är riktigt bra. Den årliga energiförbrukningen är 233 kWh baserad på 160 omgångar tvätt som ska torkas. Ljudnivån är 64 dB vilket är bland de tystaste torktumlarna som säljs idag.

 

Den har också automatisk rengöring av kondensorn, vilket är smart. Denna spolas ren flera gånger under varje torkomgång och förhindrar på så vis att ludd fastnar i den. Om kondensorn inte rengörs, vilket är risken om man ska göra detta själv, ökar torktiden och energiförbrukningen markant.

 

Som alltid finns det förstås även negativa saker med alla produkter och dessa vill vi veta innan vårt inköp så att vi kan ta med dem i vårt beslut. När det gäller Bosch WTW875M8SN är det dock bara två saker som konsumenterna tar upp; Några saknar belysning i trumman och en del påpekar att det inte går att koppla en slang direkt till avloppet för att bli av med kondensvattnet. Anledningen till detta är att torktumlaren behöver vattnet under torkningen, för att göra rent kondensorn.

 

Rekommenderat pris för denna torktumlare är 11 199 kr som du kan se här på Bosch hemsida men när du köper den på internet, kan du hitta den betydligt billigare.

Många nätbutiker bjuder dessutom på hemtransport av din nya torktumlare, vilket är väldigt bekvämt eftersom den väger hela 56 kg. Med gratis frakt blir livet enklare och du sparar också tid.

 

Vitvarubutiken Tretti.se erbjuder denna torktumlare för bara 5 699 kronor när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris idag och transporten hem till dig kostar inget extra. Du kan välja att få din torktumlare installerad eller om du vill att de tar tillbaka din gamla torktumlare, när de lämnar den nya hos dig.

 

Hos eNemo kan du köpa torktumlaren för 6 190 kronor när du klickar här och dessutom ingår transport hem till dig utan extra kostnad!

 

Även hos WhiteAway kan du få denna torktumlare för 6 190 kronor när du klickar här och de bjuder på gratis frakt hem till dig. Vill du ha hjälp med installation av torktumlaren eller bortforsling av din gamla torktumlare, kan du enkelt beställa detta för ett par hundralappar i kassan.

 

Tips! Under helgen 28-30 april 2017 har WhiteAway 20 % rabatt på ALLA vitvaror! Ange rabattkoden GF20 i kassan, så dras rabatten av direkt. Klicka här för att komma till direkt rätt sida och se alla Bäst i test-vinnare!

 

Läs gärna mer om denna torktumlare på Bosch hemsida.

 

 

Vilka tester kan vi ta del av?

Det finns inte så många olika källor att ta del av när det gäller torktumlare. Många test är dessutom gamla men de som fortfarande är relevanta kan du läsa nedan, där de senaste testerna är högst upp i listan.

 

Råd & Rön, september 2016: Som traditionen bjuder, presenterar Råd & Rön sina tester av torktumlare varje höst. I år är det hela 70 torktumlare som återfinns på listan och vinnaren heter Siemens WT47W458DN som får 69 poäng. På andraplats hittar vi Siemens WT47W568DN med 68 poäng och tredjeplatsen går till Bosch WTW84362SN med 67 poäng. Dessa modeller har dock några år på nacken och är på väg att utgå, men tillverkaren har förstås nya modeller på gång, vilka kan vara intressanta att titta närmare på.

De sämsta torktumlarna tillverkas, enligt tidningen, av Cylinda, Candy, Whirlpool och Asko. Dessa märken ska du alltså undvika om du vill ha en bra torktumlare till ditt hem.

 

Danska Tænk, september 2015 – Det blev en delad förstaplats i detta test av torktumlare. Bosch WTW875M8SN och Siemens WT47W568DN fick dela på guldpokalen med 68 poäng vardera. Andraplatsen gick också till Bosch och Siemens, eftersom modellerna Bosch WTW84362SN och Siemens WT44W362DN kom hack i häl med 67 poäng var. Fortfarande är det alltså dessa två tillverkare som gör de bästa torktumlarna idag, enligt experterna.

 

Råd & Rön, augusti 2015 - Traditionsenligt uppdaterade Råd & Rön sin lista med torktumlartest under hösten. Av de 71 torktumlare på listan som säljs idag hittar vi Miele T8164WP överst med 70 poäng, följt av Siemens WT47W568DN med 68 poäng. Båda dessa kostar dock mellan 8 500 - 11 000 kronor. Men med 67 poäng, alltså bara 1 poäng mindre, hittar vi Bosch WTW84362SN som är den mest prisvärda torktumlaren just nu.

 

Råd & Rön, augusti 2014 – Råd & Rön har testat hela 43 torktumlare. Miele toppar listan med tre av sina torktumlare. Det handlar om modellerna: T 7950 WP, T 8164 och T 8861 som fick 70 poäng vardera. Priset ligger dock runt 11 000 vilket är relativt dyrt.

Bosch tar både silver och bronsplatsen. Silverplatsen med 68 poäng går till WTY88850SN. Och tredjeplatsen går till Bosch WTW84362SN med 67 poäng, som också är vår testvinnare här på Bäst i test Guiden sedan länge.

De sämsta torktumlarna tillverkas, enligt tidningen, av Whirlpool, Indesit, Gorenge och Electrolux.

 

Råd & Rön, hösten 2013 - I den sammanställande listan finns nu hela 15 torktumlare och tronen innehavs fortfarande av Miele T 7950 WP. På silverplatsen står Electrolux EDH3284 PDW. Längst ned på listan återfinns torktumlare från AEG, Hotpoint, Whirlpool och Indesit.
Värt att notera är att Råd & Rön inte har testat någon torktumlare från Bosch.

 

Råd & Rön, hösten 2012 - Bäst i test blev torktumlaren Miele T 7950WP med ett pris runt 12 000 kr. Detta belopp känns lite i mesta laget, även om Miele gör bra produkter.

 

Vad tycker konsumenterna om denna torktumlare?

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även del av vad konsumenterna tycker om sin produkt. Det är ju dem som har störst och längst erfarenhet av det vardagliga användandet av torktumlaren.

 

När det gäller Bosch WTW875M8SN (med föregångarna WTW84362SN samt WTW86268SN) är användarna mycket nöjda med sitt inköp. Det genomsnittliga betyget blir hela 4,8 av 5!

 

Det som konsumenterna gärna framhåller är att den är energisnål och inte värmer upp tvättstugan i onödan. Det underlättar att kondensorn rengörs automatiskt och hela torktumlaren är lätt att göra ren. Den är dessutom tyst och det är enkelt att ställa in programmen.

 

"Mitt första köp av en värmepumpstumlare. Mycket enkel att använda samt bra torkresultat. Har haft tre tumlare innan, men den här är överlägsen (dom tidigare var av ett dyrare märke). Ett bra köp tycker jag." Så skriver t.ex. Fredde i sin recension av denna torktumlare. Läs gärna fler recensioner här från andra konsumenter som köpt denna torktumlare.

 

 

Bonustips och myter om torktumling

* Kom ihåg att rengöra luddfiltret regelbundet. Vissa saker som t.ex. handdukar och luddiga filtar, avger mycket ludd och täpper snabbt igen filtret med ökad energiförbrukning som följd.

 

* För att hålla ned energiförbrukningen kan en tvättmaskin med ett högt centrifugeringsvarvtal vara en bra investering innan du tumlar tvätten. Läs därför om den bästa tvättmaskinen här. För hjälp med avfuktning och energibesparning hemma, kan den bästa luftvärmepumpen vara en klok investering. Läs vårt test av luftvärmepumpar här.

 

* Ta gärna del av våra tester på strykjärn också samt vår sammanställning som avslöjar den bästa diskmaskinen! För dig som behöver extrapengar inför ditt inköp har vi en sida med lån med låg ränta.

 

* Det finns en myt om att torktumlare sliter mycket på dina kläder. Det är inte sant eftersom det största slitaget uppstår när vi använder dem.

Men, kanske 'vän av ordning' säger, hur kommer det då sig att är så mycket ludd i torktumlaren efter varje torkomgång? Detta måste väl ändå vara från kläderna?

Ja, det är helt sant! Men när du hängtorkar kläder, så stannar fibrerna kvar i kläderna och trillar av vid användning istället. Man skulle kunna säga att torktumlaren ser till att dina textiler "dammar av sig" direkt istället för lite då och då. Därför dammar dukar, handdukar, lakan etc mindre om de är torktumlare. Så var det med det...! :-)

 

* Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående torktumlare! På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa torktumlaren till det bästa priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!


Om Bäst i test Guiden