Tester för dig som ska köpa ny tvättmaskin

 

Test Tvättmaskiner 2017-2018

Ska du köpa ny tvättmaskin och vill veta vilken som vunnit bäst i test och är mest prisvärd just nu? Då har du kommit helt rätt!

 

Vi har läst alla aktuella tester, pratat med vitvaruhandlare och dessutom tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sina tvättmaskiner. Allt för att du ska få så mycket relevant information som möjligt och kunna undvika jobbiga och kostsamma felköp.

 

Vi kommer här att fokusera på frontmatade tvättmaskiner i storleken 60x60 cm, eftersom vi i Skandinavien har en förkärlek för denna typ av tvättmaskin och föredrar dem framför toppmatade. Kanske för att de har en högre tvättkapacitet, men också för att det är praktiskt att kunna ha tvättmaskinen som avlastningsyta.

 

Jag vet allt jag vill veta - visa mig den bästa tvättmaskinen NU!

 

Så säger experterna i sina tvättmaskinstest

Det finns få experttester på tvättmaskiner att ta del av, men produktexperterna och butikerna menar att en av de stora utmaningarna för tvättmaskiner idag är att helt skölja bort tvättmedlet från kläderna. Anledningen till detta är att tillverkarna försöker få ned vattenförbrukningen för att spara energi. Av samma anledning blir tvättiden ofta lång, då blötläggning av tvätten är mer energisnålt än att värma upp vattnet.

 

Även hög ljudnivå är ett problem för många tvättmaskiner idag. Detta gör att det kan vara en god idé att lägga lite extra pengar på att köpa en tvättmaskin som är så tyst som möjligt, så att du och familjen inte störs när maskinen jobbar.

 

Summerar vi de senaste årens experttester framkommer också vilka tillverkare som gör de bästa tvättmaskinerna och vilka som lyckas "mindre bra". De producenter som är bäst är Miele, Bosch och Siemens. Bosch har haft stora framgångar under åren, inte minst med sina WAS och WAQ-maskiner. Bosch har också historiskt tagit många av platserna på Topp10 med sina tvättmaskiner.

 

När vi tittar på det som för många är viktigast med en tvättmaskin, att tvätten blir ren, är Bosch och Miele lika bra, men maskinerna från Bosch kostar ofta bara hälften av Mieles tvättmaskiner. Även Siemens och LG försöker idag ta sig in på prispallen, där de tyska jättarna tidigare stått ohotade.

 

De tillverkare som gör de sämsta tvättmaskinerna enligt experterna, är bland annat Cylinda, Candy, Hotpoint och Zanussi. Dessa maskiner ska du alltså undvika att köpa om du vill ha en bra tvättmaskin.

 

I de aktuella test som finns att läsa för år 2018, är LG FH495BDS2/FH6F9BDS2 bäst. Sedan följer flera av Mieles relativt dyra modeller, men experterna betonar att "För drygt 4 000 kronor kan man få en tvättmaskin i toppklass, som till exempel Siemens WM14W447DN, Samsung WW80J5426EW eller Bosch WAT283L8SN."

 

Och så här tycker konsumenterna

Ytterligare en undersökning som är värd att ta del av, är en stor sammanställning gjord av våra vänner i Norge. Där har 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet kunnat rapportera in vad de tycker om sin tvättmaskin. De har bland annat avslöjat hur länge som deras tvättmaskin höll, de problem som de haft under åren och hur nöjda de varit med köpet.

 

Bästa tvättmaskinstillverkare i denna stora konsumentundersökning blev, inte helt oväntat, Miele med 95 av 100 poäng (460 tvättmaskiner från Miele utvärderades). På andraplats kom Bosch med 92 poäng och 1 890 undersökta tvättmaskiner.

 

 

Därför är detta den bästa tvättmaskinen

Bristen på experttester har gjort arbetet extra utmanande denna gång. Vi har fått åka till de stora vitvarubutikerna och pratat med både säljare och tekniker för att få tips och råd till denna sida. Bland annat har vi besökt ELON, Elgiganten och Hemmabutikerna för att höra oss för vad som gäller idag. Och svar har vi fått!

 

Precis som vi skriver på vår sida med tester av torktumlare, har vi hittills inte träffat på några som uttalar sig negativt om Miele. Konsumenterna är nöjda, testlabben placerar den högt och Miele själva går ut med information att "I våra testlaboratorium måste tvättmaskinerna klara att gå i minst 10.000 drifttimmar. Det motsvarar en genomsnittlig användning på cirka 20 år."

 

Efter allt detta ställer man sig förstås frågan; Varför ska jag inte köpa en Miele? Svaret kan stavas: P R I S E T. Det handlar ofta om 5-siffriga belopp för en tvättmaskin från Miele. Att denna tyska tillverkade gör de mest hållbara tvättmaskinerna, verkar ställt utom rimligt tvivel.

Dock ska man komma ihåg att Miele inte nödvändigtvis gör de bästa tvättmaskinerna när det gäller tvättresultat, sköljning och centrifugering. Det som Miele är helt outstanding på är driftsäkerheten! Det är inte en slump att du kommer att möta maskiner från Miele i många tvättstugor.

 

Men om plånboken inte är lika välfylld som tvättkorgen, får man vända blicken mot utmanarna; LG och Bosch. Här är de två tillverkare som jagar Miele och de har både för- och nackdelar. Vilket märke du än väljer av dessa tre, kommer du dock att få en bra tvättmaskin.

 

Vi har dock valt bort LG eftersom de tidvis haft problem med servicen av sina vitvaror, enligt konsumenter och butikspersonal. De har fått kritik för dåligt kundstöd och bristande lokal närvaro. Vissa konsumenter upplever också att framförallt centrifugeringen är väldigt högljudd. LG gör bra tvättmaskiner, med unik teknik som t.ex. direktdrivning av trumman och ånga. Så länge den funkar, är det jättebra. Men vi vill även veta att vi kan få smidig och bra service om det en dag skulle behövas.

 

 

Tvättmaskiner - Bäst i test

Ska du ha det bästa när det gäller driftsäkerheten; Välj Miele! Samtliga experter är överens om att detta är en maskin som är före alla andra, så är det bara.

 

Vi ger här exempel på en av deras tvättmaskiner; Miele WKB 120.

 

Bästa tvättmaskin för dig som prioriterar driftsäkerhet - Miele WKB120

 

Bäst i test när det gäller driftsäkerhet - Miele WKB120

(Klicka på tvättmaskinen för mer information på Mieles hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Det finns många olika modeller hos Miele. Miele WKB120 är ett bra alternativ för dig som söker en tvättmaskin på 8 kg. Den har energiklass A+++, kolborstfri motor och får högsta betyg (A) både när det gäller tvättresultat och centrifugering. Den är byggd för 20 års användning och därför gediget konstruerad. Det märks inte minst på vikten som är hela 94 kilo.

 

Priset är dock rätt högt för en "vanlig tvättmaskin". Visserligen kan du köpa den här på internet för 12 495 kronor men det är ändå en hel del pengar att lägga ut. Därför kan alternativet nedan vara intressant för de flesta konsumenterna.

 

Testvinnare 2 - för under halva priset

 

Bästa tvättmaskinen 2017-2018

 

Bästa tvättmaskinen 2017-2018 - Bosch WAT283L8SN

(Klicka på tvättmaskinen för mer information på Bosch hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Här ser du också en testvinnare när det gäller tvättmaskiner. Som vi redan berättat har Bosch med sin WAS- och WAQ-serie lyckats mycket bra i testerna de senaste åren. Dessa serier har dock utgått och ersatts av nyheter. "Nyheterna" är mycket design, medan innehållet på det stora hela är samma som tidigare. Tvättmaskiner utvecklas ju inte i samma takt som till exempel TV och mobiltelefoner.

 

Tvättmaskinen som du ser på bilden här ovanför är Bosch WAT283L8SN. Det är en 8 kilos maskin, energimärkt med A+++ -30% vilket innebär att den tvättar 30% mer effektivt än energiklass A+++! På så vis sparar du pengar genom en riktigt låg elförbrukning. Den har högsta betyg när det gäller tvätt och näst högsta på centrifugering, så att tvätten blir så ren och snabbt torr som möjligt.

 

Bosch WAT283L8SN har en centrifugeringshastighet på optimala 1400 varv och för att du ska känna dig extra trygg får du 10 års garanti på den tysta och kolborst-fria motorn. Att den har en låg ljudnivå på bara 49 dB vid tvätt är förstås skönt för hela familjen.

 

Mer information om denna tvättmaskin kan du läsa på Bosch hemsida.

 

Denna tvättmaskin kanske intet kommer att ha samma livslängd som ovanstående maskin från Miele, men den sköter tvätten minst lika bra. Och med handen på hjärtat - nog är den snyggare?!


De svenska konsumenterna är mycket nöjda med Bosch WAT283L8SN. Genomsnittsbetyget är hela 4,7 av 5,0 när över 220 konsumenter lämnat sina omdömen (januari 2018). De ord som ofta återkommer i recensionerna är att den tvättar mycket rent, är tyst, prisvärd och har många bra program för olika behov. Läs gärna fler konsumentomdömen här.

 

Så får du tvättmaskinen till bästa pris

Listpriset på denna tvättmaskin är 10 199 kronor. Med fördel kan du köpa den på nätet, eftersom du då inte behöver tänka på frakten hem. Den väger ändå 71 kilo. Lättast, smidigast och faktiskt också billigast är att välja en vitvaruhandlare på internet.

 

WhiteAway har denna tvättmaskin för bara 3 990 kronor när du klickar här! Det är Sveriges lägsta pris idag och och då ingår dessutom frakt. De erbjuder också installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla tvättmaskin om du önskar det. Du beställer detta enkelt i kassan för ett par hundralappar, innan du betalar.

 

Tretti erbjuder den för 4 089 kronor när du klickar här! Frakten hem till dig ingår dessutom i priset. De har också uppskattade tjänster för dig som vill ha installationshjälp eller önskar att de ska ta med din gamla tvättmaskin tillbaka. Och den stora fördelen med Tretti är att de erbjuder dessa tilläggstjänster i hela Sverige!

 

Hos eNemo kan du få Bäst i test-vinnaren för 4 289 kronor när du klickar här och transporten hem till dig ingår i priset. eNemo erbjuder även installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla vitvara, i stora delar av Sverige.

 

Hos Webhallen får du den för 4 309 kronor när du klickar här! Detta är priset inklusive frakt för att du ska kunna jämföra mot de andra butikerna på ett rättvist sätt.

 

Buildor säljer tvättmaskinen för 4 583 kronor när du klickar här och då ingår också transporten hem till ditt hus!

 

Till dig som fortfarande är tveksam

Bosch erbjuder dig som konsument att testa tvättmaskinen hemma hos dig under 100 dagar - utan att ta några risker. Är du inte nöjd efter tre månader får du pengarna tillbaka. Så enkelt är det! Läs om Bosch 100% nöjd garanti här!

 

Prova diskmaskinen hemma i 100 dagar

 

30 % rabattkoder hos Tretti, eNemo och WhiteAway

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder 30 % rabatt mot rabattkod! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.
De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

Kom ihåg att skriva in rabattkoden i kassan innan du betalar och lycka till med dina vitvaruköp.

 

Ska du välja 1400 eller 1600 varv per minut?

Vatteninnehållet i tvätten minskar med cirka 6 % när centrifugeringshastigheten ökar från 1400 till 1600 varv per minut (rpm). Det gör skillnad på hur torr tvätten blir, men har också sina nackdelar. Bland annat slits tvättmaskinen mer om den centrifugerar på 1600 rpm jämfört med 1400 rpm. Belastningen ökar med ca 30 % på trummans lagring och upphängning.

 

För att maskinerna med 1600 rpm skall få samma livslängd som de med 1400 rpm, krävs att lager och upphängningar dimensioneras för den ökade belastningen. Men - detta kostar förstås. Och det är inte alltid som tillverkarna tar denna extrakostnad.

 

Om du inte satsar på en dyr tvättmaskin, välj då 1400 rpm. Eller sänk hastigheten till detta på din maskin när du tvättar. Det gör att din tvättmaskin slits mindre och därmed förhoppningsvis håller längre.

 

Med en bra tvättmaskin blir din tvätt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt

Med en bra tvättmaskin blir din tvätt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt.

 

Bonustips och goda råd

Läs gärna vilket tvättmedel som är bäst, så att du drar full nytta av din nya tvättmaskin. Se dessa tester på flytande tvättmedel (2014), pulvertvättmedel för vittvätt (2012) och pulvertvättmedel för kulörtvätt (2013).

 

Efter tvättningen är det dags att stryka. Genom att läsa våra tester av strykjärn gör du arbetet enklare, eftersom du då får ett bra och lättanvänt strykjärn.

 

Har du en gammal torktumlare som kostar massor i drift och gör om ditt hus till en ångbastu? Se då till att köpa ny torktumlare samtidigt med tvättmaskinen. Det har hänt mycket med utvecklingen de senaste åren, som du kan läsa på vår sida med torktumlartest.


Enligt Konsumentverket förbrukar tvätt och tork cirka 20 procent av hushållets årliga elförbrukning. Detta gör att det är viktigt att ha lägsta möjliga elpris oavsett om du bor i villa eller i lägenhet.

 

Tips! Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående tvättmaskiner. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa tvättmaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Om Bäst i test Guiden
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen med vår webb. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen, godkänner du detta.