Tester för dig som ska köpa ny tvättmaskin

 

Test Tvättmaskiner 2017

Dags att köpa ny tvättmaskin? Då är det förstås läge att ta reda på vad som blivit Bäst i test. Men inte bara hos testlabben och i butikerna, utan också höra sig för vad konsumenterna tycker!

 

Vi har valt att fokusera på frontmatade tvättmaskiner i storleken 60x60 cm. Varför? Tja, främst för att vi i Skandinavien har en förkärlek för dessa typer av tvättmaskiner och föredrar dem framför toppmatade. Kanske för att de har en högre tvättkapacitet, men också för att det är praktiskt att kunna ha tvättmaskinen som avlastningsyta.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa tvättmaskinen NU!

 

Vilka tester har vi att utgå ifrån?

Det är just nu brist på tester på tvättmaskiner eftersom det främst är Råd & Rön som gör dessa. Men vi börjar med att summera de senaste årens tester och ser då snabbt vilka tillverkare som gör de bästa tvättmaskinerna och vilka som lyckas "mindre bra".

 

I Råd och Rön hösten 2013 finner vi att guldpokalen innehavs av LG F1495BD och på silverplatsen står Miele W1954. Dock är detta tvättmaskiner som kostar över 10 000 kr och därför inte tillhör dem vi inriktar oss på i första hand. I toppen på denna lista, som nu består av hela 77 tvättmaskiner, hittar vi dessutom tillverkaren Bosch som har 4 av de 10 översta placeringarna med sina WAS och WAQ-maskiner. När vi tittar på det som känns mest relevant för en tvättmaskin, dvs att tvätten blir ren, så är Bosch och Miele lika bra, men maskinen från Bosch kostar hälften av Mieles tvättmaskin.

I botten då? Ja, där hittar du bl.a. Whirlpool, Candy, Gorenje och Electrolux.

 

Tidningen M3 testade Samsung WW9000 under hösten 2014 och gav den högsta betyg, 10 av 10. Den får topputmärkelsen för att den är mycket tyst, lätt att sköta, tvättar bra och inte minst för att den går att styra med en smartphone. Den stora nackdelen är priset som ligger runt 18 000 kr.

 

I Råd & Röns uppdatering hösten 2014 av 42 tvättmaskiner kan vi läsa att den tvättmaskin som vi rekommenderat här på Bäst i test Guiden de senaste åren, nu är i topp även hos Råd&Rön. Bosch WAS32465SN står som segrare med 68 poäng. Lika många poäng får Siemens WM16S465DN samt de två betydligt dyrare tvättmaskinerna, Miele W5873 och Samsung WW10H9600EW.

De sämsta tvättmaskinerna tillverkas av Blomberg, IKEA, Panasonic och Zanussi enligt tidningen.

 

Inför hösten 2015 har Råd & Rön (även i Danska Tænk) testat 42 frontmatade tvättmaskiner för att kunna utse bästa tvättmaskin 2015. Vinnare, och titeln bäst i test, tilldelades Miele WMB120 som fick 69 poäng vilket var lika många poäng som Siemens WM14W447DN fick. Bosch WAW32468SN kom tätt därefter med bara 1 poäng mindre, men en lägre prislapp. Här kan du läsa mer om hur dessa tester går till.

 

Under våren 2016 har Råd & Rön totalt 70 frontmatade tvättmaskiner i sin sammanställning. Tidningen konstaterar att: "Även om de dyraste maskinerna placerar sig högt upp i tabellen behöver man inte betala så mycket för att få en bra maskin. För 7 000 kronor kan man få en tvättmaskin i toppklass". Dock har de inte gjort tester av Bosch tvättmaskiner, vilket gör att detta märke inte återfinns i listan just nu. Miele WMB120 är bäst i test med sina 69 poäng, vilket var lika många poäng som Siemens WM14W447DN fick.

Av de 10 bäst placerade tvättmaskinerna är 4 tillverkade av Miele och 3 av Siemens (Bosch).

 

Hösten 2016 placerar sig Miele WMB120 fortfarande överst av de 83 testade tvättmaskinerna i Råd & Röns testsammanställning. Denna tvättmaskin fick 69 poäng men det är tätt i toppstriden. Av de 20 bästa tvättmaskinerna återfinns tillverkare som Miele, Siemens, LG, Samsung och Bosch och det är dessutom bara 5 poängs skillnad mellan förstaplatsen och plats 20. Att välja någon av dessa tillverkare är därför en smart idé för att få en bra tvättmaskin.

 

Under våren 2017 har Råd & Rön testat tvättmaskiner och de har nu hela 105 stycken på sin lista. Tidningen konstaterar återigen att "Även om flera av de dyrare maskinerna placerar sig högt upp i tabellen behöver man inte betala så mycket för att få en bra maskin. För runt 6 000 kronor kan du få en tvättmaskin i toppklass".

Bäst i test med 73 poäng blev LG FH495BDS2 medan Miele WMB120 och Siemens WM14W447DN fick dela på andraplatsen med 69 poäng vardera. Siemens fick dessutom utmärkelsen "Bra köp" eftersom den är prisvärd. Även Bosch WAT283L8SN tilldelades utmärkelsen "Bra köp" av Råd & Rön, för att det är en bra tvättmaskin till ett bra pris.

 

Hösten 2017 uppdaterade Råd & Rön sin lista på testade tvättmaskiner och det är nu hela 108 maskiner i sammanställningen. Tidningen skruvar ned beloppet ytterligare och skriver; "För drygt 4 000 kronor kan man få en tvättmaskin i toppklass, som till exempel Siemens WM14W447DN, Samsung WW80J5426EW eller Bosch WAT283L8SN, som alla utnämnts till Bra köp." Bäst i test med 73 poäng är LG FH495BDS2 och på en andraplats kommer Miele WMH122 WPS som får 71 poäng.

Längst ned i listan hittar vi de tvättmaskiner som är sämst enligt tidningen. Här återfinns tillverkare som till exempel Cylinda, Candy, Hotpoint och Zanussi. Dessa maskiner ska du alltså undvika att köpa om du vill ha en bra tvättmaskin.

 

Bristen på bredd har gjort arbetet extra utmanande denna gång. Vi har fått åka runt till alla stora vitvarubutiker och pratat med både säljare och tekniker för att få tips och råd till denna sida. Bl.a. har vi besökt ELON, Elgiganten och Hemmabutikerna för att höra oss för vad som gäller idag. Och svar har vi fått!

 

 

Dessa tillverkare gör de bästa tvättmaskinerna

Precis som vi skriver på vår sida med tester av torktumlare, har vi hittills inte träffat på några som uttalar sig negativt om Miele. Konsumenterna är nöjda, testlabben placerar den högt och Miele själva går ut med information att "I våra testlaboratorium måste tvättmaskinerna klara att gå i minst 10.000 drifttimmar. Det motsvarar en genomsnittlig användning på cirka 20 år."

 

Allt detta sammantaget ställer man sig förstås frågan; Varför ska jag inte köpa en Miele? Svaret kan stavas: P R I S E T. Det handlar ofta om 5-siffriga belopp för en tvättmaskin från Miele. Att denna tyska tillverkade gör de mest hållbara tvättmaskinerna, verkar ställt utom allt rimligt tvivel.

Dock ska man komma ihåg att Miele inte nödvändigtvis gör de bästa tvättmaskinerna när det gäller tvättresultat, sköljning och centrifugering. Det som Miele är helt outstanding på är driftsäkerheten! Det är inte en slump att du kommer att möta maskiner från Miele i många tvättstugor.

 

Men om plånboken inte är lika välfylld som tvättkorgen, får man vända blicken mot utmanarna; LG och Bosch. Här är de två tillverkare som jagar Miele och de har både för- och nackdelar. Vilket märke du än väljer av dessa tre, kommer du att få en bra tvättmaskin!

 

Vi har dock valt bort LG eftersom de tidvis haft vissa problem med servicen av sina vitvaror, enligt konsumenter och butikspersonal. De har fått kritik för dåligt kundstöd och bristande lokal närvaro. Vissa konsumenter upplever också att framförallt centrifugeringen är väldigt högljudd. LG gör bra tvättmaskiner, med unik teknik som t.ex. direktdrivning av trumman och ånga. Så länge den funkar, är det jättebra. Men vi vill även veta att vi kan få smidig och bra service om det en dag skulle behövas.

 

Ytterligare en undersökning som är värd att lyssna på, är en stor sammanställning gjord av våra vänner i Norge. Där har 35 000 konsumenter (!) under 2000-talet kunnat rapportera in vad de tycker om sin tvättmaskin. Dem har bland annat avslöjat hur länge som deras tvättmaskin höll, de problem som de haft under åren och hur nöjda de varit med köpet.

 

Bästa tvättmaskinstillverkare i denna stora konsumentundersökning blev, inte helt oväntat, Miele med 95 poäng av 100 (460 tvättmaskiner från Miele utvärderades). På andraplats kom Bosch med 92 poäng och 1 890 undersökta tvättmaskiner.

 

 

Tvättmaskiner - Bäst i test

Ska du ha det bästa när det gäller driftsäkerheten; Välj Miele! Samtliga är överens om att detta är en maskin som är före alla andra, så är det bara.

 

Vi ger här exempel på en av deras tvättmaskiner; Miele WKB 120.

 

Bästa tvättmaskin för dig som prioriterar driftsäkerhet - Miele WKB120

 

Bäst i test när det handlar om driftsäkerhet - Miele WKB120

 

Se dagens aktuella pris

 

Det finns många olika modeller hos Miele. Miele WKB120 är ett bra alternativ för dig som söker en tvättmaskin på 8 kg. Den har energiklass A+++, kolborstfri motor och får högsta betyg (A) både när det gäller tvättresultat och centrifugering. Den är byggd för 20 års användning och därför gediget konstruerad. Det märks inte minst på vikten som är hela 94 kilo.

 

Priset är dock rätt högt för en "vanlig tvättmaskin". Visserligen kan du köpa den här på internet för 12 495 kronor, vilket är Sveriges lägsta pris idag men det är ändå en hel del pengar att lägga ut. Därför kan alternativet nedan vara intressant för de flesta konsumenter.

 

Testvinnare 2 - för under halva priset

 

Bästa tvättmaskinen 2017

 

Bästa tvättmaskin 2017 - Bosch WAT283L8SN

 

Se dagens aktuella pris

 

Här ser du också en testvinnare när det gäller tvättmaskiner. Som vi redan berättat har Bosch med sin WAS- och WAQ-serie lyckats mycket bra i testerna de senaste åren. Dessa modeller har dock utgått nu och ersatts av nyheter. "Nyheterna" är mycket design, medan innehållet är på det stora hela samma som tidigare. Tvättmaskiner utvecklas ju inte i samma takt som TV eller mobiltelefoner.

 

Tvättmaskinen som du ser på bilden här ovanför är efterföljaren till Bosch tidigare succé och testvinnare WAP28368SN som var mycket uppskattad av konsumenterna. Denna nyhet är en 8 kilos maskin, energimärkt med A+++ -30% vilket innebär att den tvättar 30% mer effektivt än energiklass A+++! På så vis sparar du pengar genom en riktigt låg elförbrukning. Den har högsta betyg när det gäller tvätt och näst högsta på centrifugering, så att tvätten blir så ren och snabbt torr som möjligt.

 

Bosch WAT283L8SN har en centrifugeringshastighet på optimala 1400 varv och för att du ska känna dig extra trygg får du 10 års garanti på den tysta och kolborst-fria motorn. Att den har en låg ljudnivå på bara 49 dB vid tvätt är förstås skönt för hela familjen.

 

Denna tvättmaskin blev utsedd till Bra val i Råd & Röns test av 108 tvättmaskiner under hösten 2017. Kanske kommer den inte att ha samma livslängd som ovanstående maskin från Miele, men den sköter tvätten minst lika bra. Och med handen på hjärtat - nog är den snyggare?!

 

Här köper du tvättmaskinen till bästa pris

Listpriset på denna tvättmaskin är 10 199 kronor. Med fördel kan du dock köpa den på internet, eftersom du då inte behöver tänka på att frakta hem den. Den väger ändå 71 kg. Lättare, smidigare och faktiskt också billigast är att välja en vitvaruhandlare på internet.

 

Tretti erbjuder den just nu för bara 4 190 kronor när du klickar här och frakten hem till dig ingår dessutom i priset. De har också uppskattade tjänster för dig som vill ha installationshjälp eller önskar att de ska ta med din gamla tvättmaskin tillbaka. Och den stora fördelen med Tretti är att de erbjuder dessa tilläggstjänster i hela Sverige! Bor du alltså inte i en av de tre storstäderna, och vill ha mer hjälp än bara leverans vid huset, bör du därför välja Tretti.

 

Även WhiteAway har denna tvättmaskin för bara 4 190 kronor när du klickar här och då ingår dessutom frakt. De erbjuder också installationshjälp och/eller bortforsling av din gamla tvättmaskin för dig som bor i en av storstäderna.

 

Också hos eNemo kan du få Bäst i test-vinnaren för bara 4 190 kronor när du klickar här och transporten hem till dig ingår dessutom i priset.

 

Även hos Webhallen får den för bara 4 190 kronor när du klickar här! Detta är priset inklusive frakt för att du ska kunna jämföra priset mot de andra butikerna på ett rättvist sätt.

 

Buildor säljer tvättmaskinen för 4 583 kronor när du klickar här och då ingår dessutom frakten hem till dig!

 

Erbjudande - 100 dagars nöjd-kund-garanti. Köp denna tvättmaskin och testa den hemma hos dig under 100 dagar. Är du inte nöjd, får du pengarna tillbaka! Så enkelt är det. Läs om Bosch 100% nöjd garanti här.

 

Mer information om denna tvättmaskin kan du läsa på Bosch hemsida. Och kan du inte hitta exakt denna modell, så titta ut någon annan tvättmaskin i Bosch sortiment som passar just dina behov (läs dock först varningen nedan!)

 

En liten varning är dock på sin plats! Om du köper någon de billigaste modellerna från Bosch, är det stor risk att de inte har samma kvalité som de dyrare. Så är det ju med de flesta saker - man får det man betalar för.
Eftersom en tvättmaskin ändå är en rätt stor investering som ska vara en värdefull hjälp för dig under många år, kan det vara smart att lägga ned lite extra pengar. I första hand rekommenderar vi därför dig att sikta på de tvättmaskiner som vanligtvis kostar från 5 000 kr och uppåt (om de inte är på rea).

 

30 % rabattkoder hos Tretti, eNemo och WhiteAway

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder 30 % rabatt mot rabattkod! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.
De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

Kom ihåg att skriva in rabattkoden i kassan innan du betalar och lycka till med dina inköp!

 

Ska man välja 1400 eller 1600 varv per minut (rpm)?

Vatteninnehållet i tvätten minskar med cirka 6 % när hastigheten ökar från 1400 till 1600 rpm. Det gör skillnad på hur torr tvätten blir, men det har också nackdelar. Bl.a. sliter det mer på maskinen om den centrifugerar på 1600 rpm jämfört med 1400 rpm. Belastningen ökar med ca 30 % på trummans lagring och upphängning.

 

För att maskinerna med 1600 rpm centrifug skall få samma livslängd som de med 1400 rpm centrifug krävs det att lager och upphängningar dimensioneras för den ökade belastningen, men detta kostar förstås. Och det är inte alltid som tillverkarna tar denna extrakostnad.

 

Om du inte satsar på en dyr tvättmaskin, välj då 1400 rpm. Eller sänk hastigheten till detta på din maskin när du sedan tvättar. Det gör att din tvättmaskin slits mindre och därmed förhoppningsvis håller längre.

 

Med en bra tvättmaskin blir din tvätt riktigt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt

Med en bra tvättmaskin blir din tvätt riktigt ren på ett energisnålt och miljövänligt sätt.

 

Har du en gammal torktumlare som kostar massor i drift och gör om ditt hus till en ångbastu? Se då till att köpa ny torktumlare samtidigt med tvättmaskinen! Det har hänt väldigt mycket med utvecklingen under de senaste åren, som du kan läsa på vår sida med torktumlartest.

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på någon av ovanstående tvättmaskiner! På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa tvättmaskinen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 

Tips 2: Anmäl dig till vårt informationsmail som utkommer en gång i månaden. Där berättar vi om de nya tester som finns att läsa på webben och när det kommer in nya tvättmaskiner som testvinnare. Fyll i dina uppgifter under den röda pilen nu!

 

Kanske är du också intresserad av att läsa tester på tvättmedel så att du verkligen drar full nytta av din nya tvättmaskin. Läs då dessa tester på flytande tvättmedel (2014), pulvertvättmedel för vittvätt (2012) och pulvertvättmedel för kulörtvätt (2013).

Även Råd & Rön har ett test på tvättmedel för kulörtvätt från 2015 och ett test på tvättmedel för vittvätt från 2017.

 

Efter tvätten är det dags att stryka. Genom att läsa våra tester av strykjärn gör du arbetet enklare, eftersom du då kan få ett riktigt bra strykjärn.


Enligt Konsumentverket förbrukar tvätt och tork cirka 20 procent av hushållets årliga elförbrukning. Detta gör att det alltid är värdefullt att se till att du har lägsta möjliga elpris oavsett om du bor i villa eller i lägenhet.


Förresten - om din dammsugare börjar suga dåligt, kan vara intressant att läsa vår sammanställning över tester på dammsugare!


Om Bäst i test Guiden