Högpresterande ultrabook test

 

 

Ultrabook tester

Är du på jakt efter en riktigt snabb och lätt bärbar dator? Då har du kommit helt rätt! Vi har gått igenom PC-tidningarnas alla tester av de mest kraftfulla bärbara datorerna och sedan sammanställt resultatet på denna sida. På så vis kan du snabbt se vinnaren och undvika jobbiga felköp.

 

Visst har du någon gång hört att; ”En bärbar dator kan vara snabb, lätt eller prisvärd, men bara två av dessa saker samtidigt". Det här var nämligen sanningen fram till hösten 2011. Då förändrades bilden. Idag kan du faktiskt få allt på en gång och lösningen stavas U l t r a b o o k !

 

Sedan 2011 finns denna kategori bärbara datorer som riktar sig till dig som vill ha en lätt och tunn dator som ändå ska vara riktigt snabb och ha hög prestanda rakt igenom. Batteritiden ska dessutom vara väl tilltagen. En "värstingdator" när det gäller bärbart, skulle man kunna säga.

 

Det är processortillverkaren Intel som står bakom detta nya begrepp och driver på utvecklingen för att utmana Apple och deras Macbook Air. Här är alltså motsvarigheten för PC.

 

Intel har satt upp vissa minimikrav för att en bärbar dator ska få kallas Ultrabook. Dessa är bland annat att:

 • Tjockleken får vara max 23 mm (när den är hopfälld).
 • Det får ta max 3 sekunder för datorn att starta.
 • Batteritiden ska vara minst 6 timmar.
 • Den ska ha USB 3.0
 • Och eftersom det är Intel som sätter reglerna, måste datorn ha en processor från - just det - Intel.

  Dessutom är vanliga egenskaper för en Ultrabook att:
 • DVD/CD-spelare och numeriskt tangentbord får inte plats, det får du alltså klara dig utan.
 • Skärmen är 13,3" eller 14".
 • Vikten är ofta runt 1,1-1,7 kilo (ungefär hälften av en vanlig bärbar dator).
 • Den har SSD-disk istället för en vanlig hårddisk, för att få ned vikten och upp hastigheten.

Du kan läsa mer om vad som krävs av en Ultrabook på Wikipedia.

 

 

Bäst i test Ultrabook 2016-2017

Fram till och med år 2015 fanns det bara en tydlig vinnare om du ville ha den bästa ultrabooken; Asus Zenbook UX. Ingen annan tillverkare kom i närheten när det handlade om att bygga dessa testvinnare. Men under år 2016 ändrades spelplanen!

 

Både Dell med sina XPS 13-datorer samt HP med sin Spectre X360 började på allvar utmana den tidigare enväldiga härskaren och idag är det ett väldigt jämnt lopp, där den sistnämnda tillverkaren, HP, vinner på målfoto. Läs gärna detaljerna från testerna längre ned på denna sida.

 

 

Bästa laptopen - HP Spectre X360

Bästa 13-tummaren just nu; HP Spectre X360

 

Se dagens aktuella pris

 

Enligt definitionen är det ingen "riktig" ultrabook. Men den är bäst i alla fall! Det menar tidningen PC för alla som både under 2015 och 2016 utsåg HP Spectre X360 till den hetaste datorn.

 

Tidningen testade en tidigare modell under sommaren 2015 och menade redan då att det fanns många fördelar med denna ultralätta (1,5 kg) dator. De skriver "HP lyckas kombinera en högupplöst toppenskärm med klockren känsla och kontroll i pekfunktionen, ordentliga prestanda och imponerande batteritid (12 timmar) i en och samma dator. Inte illa."

 

De anser vidare att det här är den snyggaste datorn och den är dessutom vikbar, vilket innebär att du kan vrida skärmen 360 grader (därav namnet X360). På så vis kan du använda den som på bilden ovanför för att t.ex. titta på film på din resa. Eller som "tält" för att spela spel på den tryckkänsliga skärmen. Och självklart kan du också ha den vänd som en vanlig laptopskärm. När du fäller ihop datorn blir den bara 16 mm tjock.

 

Det här var faktiskt den enda datorn som förtjänade 9 av 10 poäng i PC för allas genomgång och de anser att den "egentligen saknar svagheter och är en riktigt bra dator rakt igenom". HP Spectre X360 blev därför utsedd till bäst i test i maj 2016. Du kan läsa testet i sin helhet här.

 

I ett uppföljande test, december 2016, ställde tidningen hela 11 laptop mot varandra men X360 är fortfarande den dator som förtjänar guldmedaljen. Tidningen skriver; "Den har kanonskärm i qhd-upplösning med touch, utmärkt batteritid och en elegant vikbar design med möjlighet att köra surfplatteläge. Framförallt hittade vi absolut ingenting att gnälla på. Det är ovanligt. Alltid är det ju något."

Betyget blev 9 av 10 poäng och datorn fick utmärkelsen "Bra val". Du kan se och läsa detta test här.

 

Och även i ett tredje test i januari 2017 blev HP Spectre X360 utsedd till bäst i test. Den överträffade därmed 6 andra Ultrabooks bland annat Apple Macbook Pro 13, Asus Zenbook UX410 och Lenovo Yoga 910.

 

Också The Verge har gjort en noggrann undersökning av Spectre X360 och konstaterar att det är den Bästa bärbara datorn 2016. De menar att den är synnerligen prisvärd och "...the closest thing to a perfect laptop I’ve used in a long time."

 

Läs gärna mer om HP Spectre X360 på HP:s hemsida.

 

Välj den modell som passar just dig

Denna dator finns i flera olika bestyckningar så att du kan välja det innehåll som passar dina behov (och din plånbok) bäst.

 

Vi väljer att titta lite närmare på modellen HP Spectre X360 13-4109 som kan passa många, då det är en bra kompromiss mellan pris och bestyckning:

 • Windows 10 64-bit
 • Intel Core i5-6200U
 • 13,3" LED FHD IPS-pekskärm (1920 x 1080)
 • 8 GB LPDDR3-1600 SDRAM
 • 256 GB SSD
 • Intel HD Graphics 520

Denna ultrabook kostar just nu bara 9 990 kronor som du kan se på HP:s hemsida! HP Store har nämligen ett säsongserbjudande och ger dig därför Sveriges lägsta pris idag!

 

Du kan även hitta Spectre X360 13-4109 hos CDON för 11 990 kronor när du klickar här! Frakten hem till dig är gratis.

 

 

Dessa tester kan du ta del av

Eftersom detta är en förhållandevis smal produkt med snabb utveckling, inriktar vi oss på att sammanställa de tester som gjorts under 2014 och framåt. Du ser de senaste testerna, högst upp i listan:

 

PC för alla, september 2016: Testade 6 kraftfulla bärbara 15 tums-datorer, utrustade med fyrkärnig Core-processor. Bäst i test blev Asus Zenbook Pro UX501VW-FJ044T som fick 9 av 10 poäng. Den blev vinnare på sin höga prestanda, 4K-skärm samt den stora SSD-disken.

 

PC för alla, juli 2016: Testade HP Spectre 13-v001 och gav den betyget 8 av 10. Omdömet blev; "HP Spectre är en ruskigt imponerande dator. Vi skulle nog vilja påstå att det är den snyggaste bärbara dator som någonsin byggts [..] Byggkvaliteten är i topp, prestandan likaså och den är smart och modernt utrustad med teknik som blickar mot framtiden."

 

PC för alla, mars/augusti 2016: Tidningen ställde 12 högpresterande laptop på startlinjen för att kunna utse den bästa bärbara datorn. Bäst i test blev HP Spectre X360 som fick 9 av 10 poäng och omdömet löd; "Den har kanonskärm i qhd-upplösning med touch, utmärkt batteritid, och en elegant vikbar design med möjlighet att köra surfplatteläge. Framförallt hittade vi absolut ingenting att gnälla på. Det är ovanligt. Alltid är det ju något."

Även Dell XPS 13 9350 fick samma poäng (9 av 10) och delar därmed förstaplatsen med HP.

 

PC för alla, januari 2016: Testade 5 högpresterande Skylake-datorer med 13 tums skärm och utsåg Dell XPS 13 till bäst i test. Dells dator vann på sin högra prestanda, kompakta design och utmärkta bildskärm.

Denna dator fick 9 poäng, vilket var 1 poäng mer än Asus Zenbook UX305 och HP Envy 13 som kom på en delad andraplats och fick utmärkelsen "Bra val".

 

PC för alla, maj 2015: Testade några av de hetaste 13-tummarna och utsåg HP Spectre X360 till bäst i test med 9 av 10 poäng. Förutom belysningen i tangentbordet var tidningen mycket nöjda med den höga prestandan, utmärkta batteritiden och utmärkta bildskärmen. Dessutom har den en elegant design och är vikbar. Summeringen lyder; "I ett redan starkt startfält blir HP Spectre X360 testvinnare då den saknar några egentliga svaga kort. En riktigt bra dator rakt igenom, helt enkelt."

Andraplatsen går till Asus Zenbook UX305 med 8 av 10 poäng. Se en sammanfattande tabell här.

 

PC för alla, maj 2015: Gjorde ett test av den lyxiga ultrabooken Acer Aspire S7 och konstaterade; "Med ny processor under huven verkar Acer Aspire S7 äntligen ha hittat tekniken som gör den till en riktigt bra dator. Borta är vinande fläktar och otillfredsställande prestanda och batteritiden imponerar." Betyget blev 8 av 10.

 

M3, april 2015: Testade gamingdatorn Asus G501JW och tilldelade den 8 av 10 poäng. Den fick även utmärkelsen M3 Rekommenderar och omdömet blev: "Snabb nog för senaste spelen och tunga arbetsuppgifter, tunn och lätt nog att ta med sig överallt, och med batteri för flera timmars vardagsanvändande."

 

PC för alla, februari 2015: Testade sex prisvärda dator mellan 8 000 - 9 000 kronor och utsåg Asus X550J som Bäst i test med 8 av 10 poäng. De stora fördelarna med denna laptop var att den är mycket snabb, har god ergonomi och är välbyggd.

 

PC för alla, oktober 2014: Testade ultrabooken Toshiba Kira-102 och tilldelade den 8 av 10 poäng. Visserligen är denna ultrabook lite tung, men den positiva sidan är att den är välbyggd och kompakt med högupplöst skärm och bra batteritid.

 

PC för alla, september 2014: Utan att kalla dem för just Ultrabook, utan istället tunn och lätt laptop med 13"-skärm ställde tidningen 6 toppmodeller mot varandra. Bäst i test blev Acer Aspire S3 som fick ihop hela 9 av 10 poäng, bland annat för den snabbaste grafiken, den utmärkta skärmen och ett lågt pris.

På andraplats bland de Windowsbaserade datorerna kom Asus Zenbook UX302 med 8 av 10 poäng och omdömet; "Välbyggd och snygg. Bra bildskärm. Tyst drift."

 

PC för alla, september 2014: Testade Asus Zenbook UX303L och kom fram till att "I dagsläget tror vi det är svårt att hitta Ultrabook som levererar så här mycket dator per krona." Andra fördelar var bl.a. ett stadigt bygge, stor SSD-hårddisk och högupplöst skärm. Betyget blev 8 av 10.

 

Ljud & Bild, mars 2014: Tittade närmare på sex små men kraftfulla bärbara datorer med 11-tums skärm. Bäst i test blev ASUS Transformer Book Trio TX201L som fick 5 av 6 stjärnor.

 

Sweclockers, februari 2014: Testade uppföljaren till storsäljaren Asus Zenbook UX32VD och konstaterade att Asus Zenbook UX302 är en mycket värdig efterträdare. Datorn stämplas med "Utmärkt" i genomgående positiva ordalag.

 

 

Vill du ha en billigare dator eller en laptop med större skärm, rekommenderar vi dig att läsa våra laptop test. Där hittar du en genomgång på den bästa bärbara datorn just nu.


Eftersom skärmarna på Ultrabooks är rätt små, kan det vara intressant att läsa våra tester av datorskärmar. På de flesta ultrabooks kan du nämligen koppla in en extern skärm när du jobbar hemma, vilket gör arbetet bekvämare.

 

Vi har också en sida med surfplattor test för dig som är intresserad av denna typ av "bärbar dator". Behöver du låna pengar inför ditt köp har vi även en sammanställning på detta.

 


Om Bäst i test Guiden