OBS! På denna sida presenterar vi de bästa dubbfria vinterdäcken. Är du på jakt efter dubbade vinterdäck finns istället tester på dubbdäck här!

 

Bra dubbfria däck är effektiva på många vinterväglag

 

Test Odubbade vinterdäck 2017-2018

Ska du köpa nya dubbfria vinterdäck till din bil vintern 2017-2018? Då har du kommit helt rätt! Du vet att en bra affär börjar med att ta reda på vilka däck som vunnit i tidningarnas tester och precis det har vi sammanställt till dig på denna sida!

 

Visst kan det vara svårt att hitta det bästa dubbfria vinterdäcket. Det finns många olika märken och det duger inte att "spaka lite" på däcket för att se vad det klarar i vinterkylan. Men genom att läsa sammanställningen på denna sida, har du ett väldigt bra utgångsläge inför ditt köp av nya odubbade vinterdäck.

 

På så vis kan du nämligen dra nytta av däckproffsens kunskaper och testresultat och köpa rätt däck direkt. Utan att behöva läsa massa tidningar! Och inte nog med det...

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig det bästa friktionsdäcket NU!

 

Så gör du ditt livs bästa däckaffär

Har du upptäckt hur enkelt det är att köpa dubbfria vinterdäck på internet idag? Längst ned på denna sida avslöjar vi hur du redan om 8 minuter kan ha gjort ditt bästa däckköp någonsin. Dels för att du köpt det bästa vinterdäcket men också för att du fått det lägsta priset. Dessutom har du bokat en tid för hjulskifte på orten där du bor. Och allt detta utan att ens behöva resa dig upp från stolen eller lyfta telefonluren!

 

Du kommer att spara både pengar och tid med våra '3 enkla steg' för som Dagens Industri/Privata affärer skriver, blir den bästa dealen oftast att köpa däck på internet och göra montering hos en lokal däckverkstad. Men vi börjar från början och tar först en titt på de senaste däcktesterna för att se vilket som är det bästa friktionsdäcket just nu.

 

Dubbade eller dubbfria vinterdäck?

När det gäller vinterdäck är ditt första beslut om du ska ha dubbar eller dubbfritt på de handflatstora ytor som ska hålla dig kvar på vägen i vinterkylan. I södra Sverige kör 40 procent dubbat och 60 procent odubbat. I norra Sverige är fördelningen 80 procent dubbat och 20 procent odubbat, enligt VTI.

 

Vinterdäck utan dubb har svårt att nå samma goda testresultat som de däck som är beskaffade med dubbar. I alla fall på ren is och hårt packad snö. Men utvecklingen går snabbt framåt och de närmar sig nu på allvar de dubbade däcken.

 

Antisladd (kallas också ESP, DSC, VDC, DSTC eller ESC) är också mycket värdefullt på vintern och med detta system i bilen är det allt fler som väljer dubbfria vinterdäck enligt studier av Trafikverket. Om det går, är det alltså bäst att välja dubbfria däck. Det är bättre för både din plånbok och miljön.

 

Så säger lagen om vinterdäck på svenska vägar

 • Det måste vara minst 3 mm mönsterdjup kvar för att vinterdäcken ska vara godkända att använda.
 • Under perioden 1 december - 31 mars måste vinterdäcken enligt lag ligga på bilen om det är vinterväg.
 • Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april, enligt Svensk lag.

När det handlar om dubbfria vinterdäck, vilka vi tar upp på denna sida, är det egentligen tillåtet att använda dessa året runt, men det är förenat med livsfara eftersom gummiblandningen inte är anpassad för den svenska sommaren. Se istället till att köpa bra sommardäck till den varma årstiden.

 

EU däckmärkning - så fungerar den

Sedan november 2012 har EU infört en obligatorisk däckmärkning som ska göra det lättare för dig som konsument att jämföra egenskaperna hos olika däck. Du känner säkert igen utseendet, då märkningen påminner om den som funnits länge på kylskåp och andra vitvaror.

 

Från 2012 måste alla däck har EU:s däckmärkning

Rullmotstånd (=bränsleförbrukning), bromgrepp på våt asfalt samt bullernivå. Dessa tre testvärden ska nu alla bildäck, förutom dubbdäck, märkas med.

 

Däckmärkningen ger information om tre saker: bränsleeffektivitet, våtgrepp och externt buller. Dessa tre delar ger förstås inte hela bilden på hur bra ett däck är. Speciellt inte när det gäller vinterdäck på snö och is.

 

Därför är dubbdäck helt undantagna från denna märkning då det kan vara missvisande och direkt trafikfarligt att bara förlita sig på bokstäverna när det gäller våra svenska vintervägar. Men EU-märkningen kan fungera som ett komplement till tidningarnas mer utförliga tester, så att du t.ex. kan jämföra friktionsdäck med varandra.

 

Om du vill veta vad de olika symbolerna betyder, vilka krav som ställs för bokstäverna och hur denna däckmärkning kan hjälpa dig att spara pengar, finns det bra information om det här.

 

Värdera ditt liv - köp bra friktionsdäck

Köp inte de billigaste däcken! Varningens finger höjs i nästan samtliga tester för märken som Toyo, Fulda, Debica, Linglong och Nankang. Undvik dessa och investera istället några 100-lappar på bra odubbade vinterdäck.

 

Genom att lägga ner några minuters arbete och köpa dina vinterdäck på internet kan du dessutom spara mycket pengar! Du får de bästa däcken billigt, istället för att behöva köpa billiga lågprisdäck. Tack vare nätet finns det idag nämligen goda förutsättningar att få det lägsta priset på däck, oavsett vart du bor i Sverige.

 

Och - du behöver varken smutsa ned dig eller röra dina nya däck innan de sitter på bilen. Det är med andra ord lika smidigt att köpa däck på internet idag, som att åka till en däckverkstad och beställda.

 

 

Bäst i Test - Dubbfria vinterdäck 2017-2018

Det finns två dubbfria vinterdäck (Nordiska friktionsdäck) som slås om förstaplatsen i däcktesterna just nu. Beroende på vem som testar däcken och vilka egenskaper de sätter främst (broms, väg, säkerhet, miljö, buller etc) så byter dessa plats på prispallen. Striden är hård mellan Nokian Hakkapeliitta R2 och Continental ContiVikingContact 6.

 

I de senaste årens tester har Nokians dubbfria vinterdäck Hakkapeliitta R2 dock utmärkt sig lite extra. Det klättrar stadigt och blir ofta vinnare i tidningarnas däcktester. Detta friktionsdäck blir därför Bäst i test men marginalen till största konkurrenten är liten.

 

Bästa dubbfria vinterdäcket - Nokian Hakkapeliitta R2

Bäst i test dubbfria vinterdäck - Nokian Hakkapeliitta R2

 

Se dagens aktuella pris

 

De egenskaper som utmärker testvinnaren Hakkapeliitta R2 är att den har mycket god styrrespons och toppvärden i bromstesterna på både snö och snöslask. Den får också lovord för sitt låga rullmotstånd, som bidrar till att få ned bränsleförbrukningen.

 

Det som experterna dessutom vill lyfta fram är att R2 bromsar bättre på både blankis och snö. Det är också mycket bra på att starta på svåra underlag. Hakkapeliitta R2 har ett utmärkt kurvgrepp vilket gör att du kan fortsätta hålla kontroll på bilen även i kurvor. Däcket har dessutom ett bättre våtgrepp än sina föregångare.

 

Även om det inte hjälper speciellt mycket när det handlar om just vinterdäck, tittar vi ändå på däckmärkningen för Nokian Hakkapeliitta R2:

 

Däckmärkning för Bästa friktionsdäcket 2013

Däckmärkningen för Nokian Hakkapeliitta R2 ovanför berättar inget om köregenskaperna på is, snö och torr asfalt, men kan ändå vara intressant att ta del av.

 

Här på Bäst i test Guiden samlar vi ju även in information om vad konsumenterna tycker om en produkt. Och svenskarna är överlag väldigt nöjda med sina Hakkapeliitta R2. Även de som för första gången kör med dubbfria däck, tycker att det fungerar riktigt bra.

 

Här kan du själv läsa vad bilisterna tycker om Nokian Hakkapeliitta R2 och vad de ger för betyg. Genomsnittsbetyget är 4,4 av 5,0 vilket är mycket högt.

 

Till dig som vill fördjupa dig i statistik och testresultat på egen hand, finner du mer information och alla tester på dubbfria vinterdäck de senaste tre åren här nedanför. Du kan också läsa mer om detta däck på Nokians hemsida som också har flera kundrecensioner.

 

Är du orolig att köpa däck som inte passar din bil? Se vilka friktionsdäck som är rätt för just din bil genom att skriva in ditt registreringsnummer i sökrutan här nedanför eller klicka på denna länk.

 

 

Dubbfria vinterdäck - Tester 2015

 • Test World: Aftonbladet / NAF (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Bästa friktionsdäcket 2015 är enligt experterna Nokian Hakkapeliitta R2 som fick 7,7 poäng i årets däcktest. På silverplats var det trångt då tre däck fick 7,6 poäng. Dessa var Goodyear UltraGrip Ice 2, Michelin X-Ice Xi3 och Pirelli Winter Ice Zero.

 • Teknikens Värld: I 2015 års test av odubbade vinterdäck blev Continental ContiVikingContact 6 bäst i test med 126 poäng. På andraplats kom Goodyear UltraGrip Ice 2 med 114 poäng.

 • Vi Bilägare: Det bästa dubbfria vinterdäcket 2015 är Nokian Hakkapeliitta R2 enligt Vi Bilägare. Detta friktionsdäck fick hela 96 av 100 poäng i årets däcktest. På andraplats kom Continental ContiVikingContact 6 som fick 88 poäng.

 • Auto Motor & Sport: Med orden "otroligt välbalanserat och lättstyrt på snö" blev Nokian Hakkapeliitta R2 bäst i årets däcktest med stor marginal. Nokian fick 9,4 poäng av 10 och slog därmed Michelin X-Ice Xi3 som fick silvermedaljen med 8,8 poäng.

 • Expressen: Gör inga egna tester, men sammanställer de andra tidningarnas däcktest på sin hemsida.

Dubbfria vinterdäck - Tester 2016

 • Vi Bilägare: Bästa dubbfria vinterdäcket 2016 blev Continental ContiVikingContact 6 som fick 79 poäng. På andraplats kom Nokian Hakkapeliitta R2 som fick 77 poäng i årets tester.

 • Teknikens värld: Har i år testat friktionsdäck i storleken 205/55-16. Bäst i test blev Goodyear UltraGrip Ice 2 som fick 109 poäng. Andraplatsen, med 103 poäng, gick till Continental ContiVikingContact 6.

 • Auto Motor & Sport: Bästa friktionsdäcket 2016 är enligt tidningen Nokian Hakkapeliitta R2 som fick 9,6 poäng i årets vinterdäcktest. Det handlar om däck i storleken 205/55-16 och "Nokian är klart snabbast på isbanan, men utmärkt även på snö".
  På andraplats med 9,2 poäng rullade Continental ContiVikingContact 6 in och tidningen menar att detta däck har "Goda egenskaper på alla underlag, men lite sämre sidogrepp på is och snö än testvinnaren".

 • Test World: Aftonbladet / NAF (Norge) / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Bästa odubbade vinterdäcket 2016 är enligt experterna Continental ContiVikingContact 6 som fick 7,6 poäng i årets däcktest och därmed blev bäst i test. Tätt därefter kommer dock Nokian Hakkapeliitta R2 som med 7,5 poäng tar silvermedaljen. Totalt testades 11 friktionsdäck denna gång.

 

Dubbfria vinterdäck - Tester 2017

 • Auto Motor & Sport (test 1): I det första däcktestet 2017 testade tidningen 10 centraleuropeiska dubbfria däck. Detta är alltså vinterdäck som i första hand är avsedda att köras i mellaneuropeiska länder. Vinnare blev Continental WinterContact TS 850 som fick 9,0 poäng och utsågs till bäst i test. På andraplats kom Dunlop Winter Sport 5 med 8,6 poäng.

 • Test World: Återges i Aftonbladet / NAF (Norge) / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Bästa friktionsdäcket 2017 är enligt Test World Continental ContiVikingContact 6 som får 8,1 poäng i årets däcktest. Den blir bäst i test av 11 odubbade vinterdäck för att den har "utmärkta egenskaper på alla väglag, is, snö och asfalt."
  Det polska däcket Sava Eskimo Ice kom på en överraskande andraplats med 7,6 poäng och en delad tredjeplats gick till Nokian Hakkapeliitta R2 och Goodyear UltraGrip Ice 2 som båda fick 7,5 poäng.

 • Vi Bilägare: Under 2017 blev det en hård kamp om guldmedaljen för bästa dubbfria vinterdäcket. Både Nokian Hakkapeliitta R2 och Continental ContiVikingContact 6 fick till slut 86 poäng och får därför dela på förstaplatsen. På andraplats, med 79 poäng, kom Goodyear UltraGrip Ice 2.

 • Teknikens Värld: Bästa Nordiska dubbfria vinterdäcket 2017 är enligt tidningen Goodyear UltraGrip Ice 2 som får 107 poäng i årets däcktest. Silvermedaljen gick till Pirelli Ice Zero R med 104 poäng. Kort därefter kom även Nokian Hakkapeliitta R2 med 103 poäng.

 • Auto Motor & Sport (test 2): Bäst i test av 10 stycken odubbade vinterdäck för Nordiska förhållanden blev Nokian Hakkapeliitta R2 som fick 9,5 poäng i detta däcktest. Detta är ett vinnardäck som får höga poäng på alla delprov, vare sig det gäller bromsning, grepp eller manöverbarhet.
  Bridgestone Blizzak WS80 kom på andraplats med 9,2 poäng medan Continental ContiVikingContact 6 hamnade utanför topp 3-listan.

 

3 enkla steg för att få det bästa friktionsdäcket till det lägsta priset

 

Steg 1 till nya dubbfria däckBestäm vilket däck du vill ha genom att läsa testen här ovan. Vill du ha Bäst i test-vinnaren Nokian Hakkapeliitta R2 eller kanske ett annat dubbfritt vinterdäck?

 

Steg 2 till bästa bildäckenTa gärna reda på vilken däckdimension som är rätt till din bil. Det kan du göra genom att titta på dina befintliga däck eller i instruktionsboken. Vill du inte gå ut till bilen kan du istället titta på Transportstyrelsens hemsida. Skriv bara in ditt registreringsnummer, så får du upp all tänkbar fakta om din bil, även Däckdimension. Det ligger under "Tekniska data" och sedan "Axlar och hjul" och kommer att se ut som något i stil med 195/65 R15.

 

Steg 3 för lägsta priset på friktionsdäckMed registreringsnummer eller däckdimension har du det du behöver för att kunna köpa dina nya vinterdäck på Internet. På DäckOnline och Bythjul är det så smidigt att du får dina däck fixade på en däckverkstad där du bor.

 

Det fungerar så att när du beställt dina nya däck skickas dessa direkt till en lokal däckverkstad i din närhet. Du väljer själv vilken verkstad du vill anlita i "kassan" innan du betalar. Den däckverkstad som du valt ordnar sedan balansering, montering och byte av däck på din bil.
Tid och datum bokar du direkt när du köper däcken. Om du vill kan du behålla dina befintliga fälgar för att spara ännu mer pengar.

 

Du behöver alltså inte transportera eller montera dina nya däck själv. Bara kör bilen till däckverkstaden på den avtalade tiden och vänta medan de utför arbetet (det brukar ta ca 15-20 minuter). Besök DäckOnline och Bythjul för att se vilka verkstäder som finns där du bor.

 

 

Ska du köpa nya, kompletta vinterdäck på fälg är Svenska Gummihuset ett bra alternativ. Där skickas dina däck bekvämt direkt hem till dig. Balanserade och klara för montering på din bil.

 

Vilket av dessa ställen som har det lägsta priset på just dina däck, beror på vilken dimension och storlek du ska ha till bilen. Kolla därför gärna i de olika butikerna, för att spara så mycket pengar som möjligt.

 

 

Behöver du låna pengar snabbt inför ditt däckköp, kan sidan med jämförelse av banklån vara intressant för dig. Är du på jakt efter det bästa sommardäcket och vill veta vilket däck som gång på gång stått som vinnare, har vi även tagit reda på det. Och även en bil behöver städas då och då - kolla därför in vår sida med dammsugartester.

 

Snåla inte på dina nya friktionsdäck! Det är en livsförsäkring

Snåla inte på dina nya friktionsdäck! Det är en livsförsäkring som ska hjälpa dig när du behöver det som mest.

 

Kanske är det intressant att ta reda på vilket bilbatteri som blivit Bäst i test inför vinterns många kallstarter? På Testfakta hittar du ett test av bilbatterier från 2013 och även ett senare test från 2015.

 

Glöm inte att också kontrollera dina torkare inför vintern! Att ha bra sikt i slitande vinterväglag är mycket viktigt. Vill du veta vilka torkarblad som är bäst i test, finns det en bra sammanställning på det här (från 2011).

 

Och du vill säkert ha den bästa spolarvätskan också, vilket även Testfakta testat. (PS. Dyrast är inte bäst!)

 

Tips: Anmäl dig till vårt informationsmail som utkommer ungefär en gång i månaden. Där får du veta vilka nya tester som finns att läsa, även när det gäller vinterdäck. Fyll i uppgifterna under den röda pilen, så sköter vi bevakningen åt dig!

  • Köp billigast på nätet
 • 739 kr*

   

   

   

  799 kr*

   

   

   

  880 kr*

   

  * Priset avser däckdimension
  175/65-14

   

   

  Köp dina nya vinterdäck härOm Bäst i test Guiden
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen med vår webb. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen, godkänner du detta.