OBS! På denna sida presenterar vi de bästa dubbade vinterdäcken. Är du på jakt efter friktionsdäck finns det tester på dubbfria däck här!

 

Bra vinterdäck är en billig livförsäkring på vintern

 

Vinterdäck med dubbar 2018

Ska du köpa nya dubbdäck till din bil vintern 2018? Då har du kommit helt rätt! Genom att läsa sammanställningen på denna sida, får du ett bra utgångsläge inför ditt köp av de bästa vinterdäcken.

 

På så vis kan du nämligen dra nytta av däckproffsens kunskaper, motortidningarnas testresultat och konsumenternas åsikter. Du köper rätt dubbdäck direkt - och inte nog med det!

 

Så gör du ditt livs bästa däckköp

Längre ned på denna sida berättar vi också hur du redan om 8 minuter kan ha gjort ditt bästa däckköp någonsin. Dels för att du köpt det bästa vinterdäcket men också för att du fått det lägsta priset. Dessutom har du bokat tid för hjulskifte på orten där du bor. Och allt detta utan att ens resa dig upp från stolen eller lyfta telefonluren!

 

Du kommer att spara både pengar och tid med våra '3 enkla steg' nedan. För som Privata affärer/Dagens industri skriver, kan du spara tusenlappar på däckköpet genom att använda internet. Men låt oss börja från början...

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig det bästa dubbdäcket NU!

 

Dubb eller inte på vinterdäcken?

Under perioden 1 december - 31 mars måste vinterdäcken enligt lag ligga på bilen om det är vinterväg. Det är dock tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april.

 

Tänk på att det måste vara minst 3 mm mönsterdjup kvar, för att däcken ska vara godkända.

 

Vinterdäck utan dubb har svårt att nå samma goda testresultat som de däck som är beskaffade med dubbar. I alla fall på ren is. I en undersökning av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) under vintern 2015, visade det sig bl.a. att dubbdäck generellt har ett stort prestandaövertag jämfört med de dubbfria varianterna. Utvecklingen går dock framåt och friktionsdäck närmar sig prestandamässigt de dubbade däcken, framför allt på snö.

 

Premiumdäck har också överlag tydligt bättre prestanda jämfört med budgetdäck, vilket är anledningen till att vi bara jobbar med premiumdäck på Bäst i test Guiden.

 

Idag kör i genomsnitt 63 procent av svenskarna med dubbdäck enligt VTI. Fördelningen i Sverige varierar dock kraftigt. I Norrland vill 92 procent ha dubbdäck, i Stockholm 56 procent och i Skåne föredrar 35 procent dubbdäck.

 

Klicka här för att läsa vår sammanställning på odubbade vinterdäck!

 

EU däckmärkning - så fungerar den

År 2012 införde EU en obligatorisk däckmärkning som ska göra det lättare för dig som konsument att jämföra egenskaperna hos olika däck. Du känner säkert igen utseendet, då märkningen påminner om den som funnits länge på kylskåp och andra vitvaror.

 

Från 2012 måste alla däck har EU:s däckmärkning

Rullmotstånd (=bränsleförbrukning), bromgrepp på våt asfalt samt bullernivå. Dessa tre testvärden ska bildäck numera märkas med - undantaget är dubbdäck!

 

Däckmärkningen ger information om tre delar som utgör grunden för bedömning av ett däcks prestanda: bränsleeffektivitet, våtgrepp och externt buller. Detta ger förstås inte hela sanningen, speciellt inte när det gäller vinterdäck på snö och is.

 

Därför är dubbdäck undantagna från denna märkning, eftersom det kan vara missvisande och direkt trafikfarligt när det gäller svenska vintervägar. Däck som har bra bromsningsförmåga på våt väg har t.ex. ofta dåligt fäste på snö. Dubbarna gör också att bromssträckan på våt asfalt blir längre och därmed blir märkningen bara förvirrande för just dubbdäck.

 

Om du vill veta vad symbolerna betyder och vilka krav som ställs för de olika bokstäverna, finns det bra information om det här!

 

Varning för dessa dubbade däck

En sak till och detta är viktigt! Låt oss direkt konstatera vad du inte bör köpa för vinterdäck, om du är på jakt efter bra däck. Varningens finger höjs nämligen i nästan samtliga tester för märken som Toyo, Roadstone, Falken, Yokohama och Nankang. Undvik alltså dessa märken och de billigaste däcken.

 

Se till att istället köpa de bästa däcken billigt. Det kan vara ditt viktigaste beslut i år. Och det behöver faktiskt inte ens bli dyrt - när du köper dina dubbdäck på internet. Tack vare nätet finns det nämligen goda förutsättningar för dig att få det lägsta priset på dubbdäck, oavsett vart du bor i Sverige. Mer då?

 

Jo, det bästa av allt är att du varken behöver smutsa ned dig eller ens röra däcken innan de sitter på din bil. Det är med andra ord lika smidigt att köpa däck på internet idag, som att åka till en däckverkstad och beställda.

 

 

Bäst i test - Dubbade vinterdäck 2018

Så - vilka är då de bästa vinterdäcken just nu? Jo, de senaste åren har kampen främst stått mellan Continental ContiIceContact 2 samt Nokian Hakkapeliitta 8/9 när det gäller dubbade vinterdäck.

 

Beroende på vilka experter som testar, brukar dessa byta plats på tronen. Konsumenterna är lite mer förtjusta i Nokians vinterdäck än Continentals motsvarighet. Båda två är dock riktigt bra bildäck och kanske kan priset därför få vara avgörande för dig.

 

Bäst i test - Vinterdäck med dubb

Testvinnare i kategorin dubbade vinterdäck - Nokian Hakkapeliitta 8

(Klicka på däcket för mer information på Nokians hemsida)

 

Se dagens aktuella pris

 

Förstahandsvalet för vintern 2018 blir dock Nokian Hakkapeliitta 8 när det gäller dubbdäck, eftersom det genomgående får bra resultat. Inte bara i slutsummeringen i tidningarnas tester utan även i delmomenten (t.ex. is, snö, barmark, ljudnivå, miljö osv). Vi håller också noga koll på den senaste versionen av detta däck, Nokian Hakkapeliitta 9, men vill se fler tester och positiva konsumentomdömen innan vi sätter den som segrare.

 

De som experterna nämner är framförallt däckets styrreaktion och köregenskaper samt den goda broms- och startförmågan. Dessutom är detta dubbdäck ett av de tystaste i testerna, vilket är skönt för både förare och passagerare i vinterväglaget. Tyst, bränslesnålt och diskret till vardags alltså, men du vet att du också har de bästa förutsättningarna för att klara en snöstorm och blixthalka när det behövs.

 

Hakka 8 uppfyller även miljökraven i dubblagstiftningen som trädde i kraft 1 juli 2013 och som begränsar antalet tillåtna dubbar till 50 stycken per meter rullomkrets. Detta eftersom däckets vägslitageeffekt är 12 procent under gränsvärdet.

 

Enligt flera däckhandlare är Nokian Hakkapeliitta dessutom ett däck som bör hålla längre än andra, beroende på gummiblandningen. Detta är kanske inget som testpatrullerna lägger så stor vikt vid, men vi konsumenter uppskattar förstås om det som man köper, också håller så länge som möjligt. Läs gärna mer om denna testvinnare på Nokians hemsida.

 

Längre ned på denna sida kan du läsa de däcktest som motortidningarna har gjort de senaste 3 åren. Genom att klicka på tidningens namn, får du möjlighet att läsa detaljerna.

 

Du kan också läsa här vad bilisterna tycker om Nokian Hakkapeliitta 8, vad de ger för omdömen och vad de delar ut för betyg. Genomsnittsbetyget är just nu 4,3 av 5,0 vilket är riktigt bra (mars 2018).

 

Är du orolig att köpa däck som sedan inte passar på din bil? Få hjälp att ta fram de däck som passar just din bil genom att skriva in ditt registreringsnummer i sökrutan nedanför eller klicka på denna länk!

 

 

3 enkla steg för att få de bästa dubbdäcken till det lägsta priset

Steg 1 till nya vinterdäckBestäm vilket dubbdäck du vill ha genom att läsa däcktesten nedan. Väljer du Bäst i test-vinnaren Nokian Hakkapeliitta 8 eller annat vinterdäck? (Om du vill spara ännu mer pengar, kan du behålla dina befintliga fälgar)

 

Steg 2 till bästa bildäcken Ta gärna reda på vilken däckdimension som passar din bil, för att vara på säkra sidan. Det kan du göra genom att titta på dina befintliga vinterdäck eller i instruktionsboken. Vill du inte gå ut till bilen kan du istället titta på Transportstyrelsens hemsida. Skriv bara in ditt registreringsnummer, så får du upp all tänkbar fakta om din bil, även Däckdimension. Det ligger under "Tekniska data" och sedan "Axlar och hjul" och kommer att se ut som något i stil med 195/65 R15.

 

Steg 3 för lägsta priset på dubbdäck Med ditt registreringsnummer eller din däckdimension har du det du behöver för att köpa dina nya vinterdäck på internet. DäckOnline och Bythjul är några av de största däckhandlarna på nätet som dessutom är uppskattade av kunderna. Där är det också smidigt att beställa eftersom du kan få dina däck skickade och monterade på en däckverkstad i din närhet.

 

Så här fungerar det: Dina nya dubbdäck som du beställer, skickas direkt till en lokal verkstad i din närhet. Du får upp en lista och väljer vem du vill anlita när du är i "kassan". Den däckverkstad som du valt ordnar sedan med balansering, montering och byte av däck på din bil. Tid och datum för detta bokar du direkt när du beställer däcken - smidigt!

 

Du behöver alltså inte hämta eller montera dina nya däck själv, om du inte vill. Bara kör din bil till däckverkstaden på den avtalade tiden och vänta medan de utför sitt arbete (det brukar ta ca 15-20 minuter). Klart! Besök DäckOnline eller Bythjul för att läsa mer.

 

Ska du köpa nya, kompletta vinterdäck på fälg är Svenska Gummihuset ett bra och ofta prisvärt alternativ. Där skickas dina däck bekvämt direkt hem till dig. Balanserade och klara för montering på din bil.

 

 

Vinterdäcktest, dubbat 2018

 • Teknikens Värld: Tidningen betygsatte i år 9 stycken dubbdäck. Bästa dubbdäck 2018 är enligt Teknikens Värld Continental IceContact 2 som får 115 poäng. Med samma poäng och där med delad förstaplats kom däcket Michelin X-Ice North 4. Skillnaden mellan däcken är marginell enligt tidningen.

 • Vi Bilägare: Tidningen testade i år 7 stycken dubbdäck i storleken 205/55 R16. Bästa dubbdäck 2018 är enligt Vi Bilägare Continental IceContact 2 som får 86 poäng. Tätt därefter kommer Nokian Hakkapeliitta 9 som får 83 poäng och en hedrande andraplats. Continental IceContact 2 vinner med liten marginal över Nokian Hakkapeliitta 9, eftersom detta dubbdäck presterar bättre på asfalt, både torr och våt.

 • Test World: Återges hos NAF (Norge) / Motor (Norge): Det bästa dubbdäcket 2018 är enligt Test World Nokian Hakkapeliitta 9 som får hela 95,9 poäng och därmed blir bäst i test. Däcket får höga betyg i nästan alla delmoment och det enda negativa är att det låter rätt mycket.
  Det näst bästa vinterdäcket är Michelin X-Ice North 4 som rullar in på en andraplats med 95,7 poäng i detta däcktest.

 • Aftonbladet: Har också utfört sina däcktest hos Test World, men kommit till en lite annan slutsats. Tidningen utser Michelin X-Ice North 4 som vinnare och ger den full pott bland Plus-tecknen; 5 av 5, och 8,7 poäng. Omdömet lyder; "Michelins nya däck är det bästa dubbdäck vi någonsin kört på is. Superlätt att köra även när det är riktigt halt."
  På silverplats kommer Continental IceContact 2 med 8,5 poäng och tredjeplatsen delas av Nokian Hakkapeliitta 9 och Hankook Winter I*Pike RS2 som får 8,4 poäng vardera.

 

Vinterdäcktest, dubbat 2017

 • Vi Bilägare: Bästa dubbdäcken 2017 är Nokian Hakkapeliitta 9. De utsågs till bäst i test efter att tidningen testat 7 dubbdäck i 12 ronder på 4 olika väglag. Hakkapeliitta 9 vann med hela 88 poäng och omdömet lyder; "Jämfört med föregångaren, Hakkapeliitta 8, har Hakka 9 ytterligare förbättrat prestandan på barmark. Bromsträckan på torr asfalt är dessutom bäst i test och bränsleförbrukningen är låg."
  På andraplats kom Goodyear UltraGrip Ice Arctic med 76 poäng.

 • Test World: Återges i Aftonbladet / NAF (Norge) / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Bästa vinterdäcket med dubb 2017 är enligt Test World Continental IceContact 2 som får 8,8 poäng i årets däcktest. Däcket är bäst av de 15 testade, eftersom det "har ett utmärkt grepp på is. Mycket bra också på snö med grymt bromsgrepp."
  På andraplats kommer Hankook Winter i*pike RS+ som får 8,7 poäng och bronsmedaljen tilldelas Nokian Hakkapeliitta 9 som får 8,4 poäng.

 • Teknikens Värld: Bästa dubbade vinterdäcket 2017 är enligt tidningen Continental IceContact 2 som fick 116 poäng i årets däcktest. På andraplats kom Goodyear UltraGrip Ice Arctic som fick nöja sig med 111 poäng i årets test.
  Observera dock att Nokian Hakkapeliitta 9 inte var med i detta test, då det inte fanns tillgängligt vid tidningens testtillfälle.

 • Auto Motor & Sport: Bäst i test av 8 stycken dubbdäck blev Nokian Hakkapeliitta 9 som vann med hela 9,8 poäng i årets däcktest. Tidningen menar att detta är ett vinterdäck som är lätt att kontrollera på is och snö och det får därför maximala poäng på dessa underlag i alla deltest.
  Silvermedaljen gick till Continental IceContact 2 som fick 9,2 poäng.

 

Vinterdäcktest, dubbat 2016

 • Teknikens Värld: Bästa dubbdäcket 2016 är enligt tidningen Pirelli Winter Ice Zero som fick 115 poäng och utmärkelsen 'bäst i test'. Tätt därefter kom dock Continental ContiIceContact 2 som med 113 poäng får en silvermedalj. Det var för övrigt första gången i tidningens historia, som ett däck från Pirelli vann deras vinterdäcktest.

 • Auto Motor & Sport: I årets test av dubbade vinterdäck i storleken 205/55-16 fick Nokian Hakkapeliitta 8 hela 9,6 poäng av 10 möjliga och blev därmed bäst i test. Tidningen menar att "detta däck är tryggt och säkert på vinterunderlag, men imponerar även på torr asfalt."
  På andraplats kom Continental IceContact 2 som fick 9,3 poäng i detta däcktest. Auto Motor & Sport nämner bland annat att detta är ett "stabilt och konsekvent däck med fina vinteregenskaper".

 • Test World: Aftonbladet / NAF (Norge) / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Har valt ut 10 dubbdäck till årets däcktester. Guldpokalen till bästa dubbdäck just nu, delas mellan två vinterdäck som båda fick 8,6 poäng. Det handlar om Nokian Hakkapeliitta 8 och Continental IceContact 2 som alltså får exakt lika höga betyg i årets test.

 • Vi Bilägare: Av 8 dubbdäck blev i år Nokian Hakkapeliitta 8 utsedd till bäst i test. Den vinner bland annat för att det är testets bästa däck på is. Det accelererar snabbt och har bästa grepp för bromsning på is. Sidgreppet är också mycket bra.

 

Vinterdäcktest, dubbat 2015

 • Vi Bilägare: I 2015 års test av dubbdäck gick utmärkelsen Bäst i test till Nokian Hakkapeliitta 8 som fick 91 poäng. På delad andraplats kom Continental ContiIceContact 2 med 78 poäng, vilket också Pirelli Winter Ice Zero fick.

 • Test World: Aftonbladet / NAF (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Bäst i test i årets däcktest blev Nokian Hakkapeliitta 8 med 8,8 poäng. En delad andraplats tilldelades Continental ContiIceContact 2 och Hankook Winter i*pike RS som båda fick 8,6 poäng.

 • Teknikens Värld: Bästa dubbdäck i årets vinterdäcktest blev Continental IceContact 2 med 119 poäng. På silverplats rullade Pirelli Ice Zero in med 116 poäng. Nokian Hakkapeliitta 8 fick 115 poäng i detta test.

 • Auto Motor & Sport: I årets dubbdäcktest blev Nokian Hakkapeliitta 8 bästa vinterdäck med 9,3 poäng. En bra bit efter segraren, med 8,3 poäng, kom Michelin X-Ice North 3.

 • Expressen: Gör inga egna tester, men sammanställer de andra tidningarnas däcktest på sin hemsida.

 

Tips på vägen

När du köpt dina nya vinterdäck så tänk på att dubbade däck mår bra av att köras några mil på barmark innan vintern kommer. Helt nya vinterdäck bör dessutom köras extra lugnt de första 100 milen för att dubben ska hinna "sätta sig" ordentligt.

 

Snåla inte på vinterdäcken! Det är en livsförsäkring du köper, som ska hjälpa dig när du behöver det som mest!

Snåla inte på vinterdäcken! Det är en livsförsäkring du köper, som ska hjälpa dig när du behöver det som mest!

 

Kanske är det intressant att ta reda på vilket bilbatteri som blivit Bäst i test inför vinterns många kallstarter? På Testfakta hittar du ett test av bilbatterier från 2013 och även ett senare test från 2015.

 

Du vill säkert ha den bästa spolarvätskan också, vilket även Testfakta testat. (PS. Dyrast är inte bäst!)

 

Behöver du låna pengar inför ditt däckköp, kan sidan med tester på banklån vara intressant för dig.

 

Tips: Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev som utkommer en gång i månaden. Där får du veta vilka nya tester som finns att läsa, även när det gäller dubbdäck. Fyll i uppgifterna under den röda pilen, så sköter vi bevakningen åt dig. • Köp billigast på nätet
 • 660 kr

   

   

  687 kr

   

   

  789 kr

   

   

  *Priset avser däckdimension
  175/65-14

   

  Köp dina nya dubbdäck härOm Bäst i test Guiden
Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen med vår webb. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen, godkänner du detta.