Är det värt att ta ett billån?
Ett av de vanligaste sätten att finansiera ett bilköp är genom ett billån. Men är det värt att ta ett billån? Det beror helt på vilka lånevillkor och vilken ränta du kan få. Vi ska därför gå igenom de olika delarna av ett billån, så du vet ifall det är något för dig och hur du hittar det bästa billånet. Med rätt information blir det lättare för dig att veta hur du ska finansiera bilköpet. Läs mer här nedan!
Detta innebär ett billån
Att ta ett billån är lite som att du tar ett bolån, fast istället för din bostad är det i detta fallet bilen som står som säkerhet för långivaren. Detta innebär att ifall du inte skulle kunna betala tillbaka lånet, har långivaren rätt att ta bilen som betalning.
- Du får som mest låna 80% av bilens totala värde, resterande 20% kommer i form av en kontantinsats från dig själv. Därför är det viktigt att du har sparat en del pengar så du har råd att betala insatsen, framförallt om det är en dyrare bil. Förutom själva kontantinsatsen är det även viktigt att du har en fast inkomst, då detta visar långivaren att du får in pengar med jämna mellanrum så du kan betala av lånet.
- När du ansöker om ett billån tas även en kreditupplysning om dig för att se om du har förmåga att återbetala lånet. Se därför till att inte ha några betalningsanmärkningar liggande och undvik till varje pris att ha ett ärende hos kronofogden, då detta gör det nästintill omöjligt att kunna ta ett billån.
Är det värt att ta ett billån?
Varje situation är unik och det är i slutet av dagen du själv som känner din ekonomi bäst. Men om du kan hitta ett billån med låg ränta är det ett bra sätt att finansiera ditt bilköp, så länge du är medveten om den totala kostnaden av lånet samt att du har möjlighet att betala tillbaka det.
Det som styr kostnaden av ditt billån är främst räntan och återbetalningstiden, och har du ett bra kreditbetyg kan du få bra villkor med en låg ränta samt ha möjlighet att få en längre återbetalningstid. Visar kreditupplysningen att du har sämre kreditbetyg blir det svårt att få en lägre ränta och banken kan även komma med erbjudanden som vill att pengarna är tillbaka inom enbart ett få år, vilket kan göra lånet till en onödigt stor utgift.
Vad krävs för att ta ett billån?
Tänk på detta när du tar ett billån
Du vill alltid återbetala lånet så snabbt som din ekonomi tillåter. Detta betyder givetvis inte att du ska lägga alla pengar du får in på lånet, men du ska sätta upp mål där lånet betalas av så snabbt som möjligt. Då är det viktigt att du sätter en återbetalningstid för lånet som speglar detta.
Just återbetalningstid är dock lite speciellt. En längre återbetalningstid (10 år) kan verka tilltalande eftersom det sänker din månadskostnad. Men eftersom lånet pågår under en längre tid leder detta till att du betalar mer i ränta än om lånet endast hade pågått i 5 år.
Räkneexempel på billån
- Ett billån på 200.000 kronor, ränta på 6,20% och löptid på 10 år kommer kosta dig cirka 2300 kronor per månad och 273.000 kronor totalt.
- Ett billån på 200.000 kronor, ränta på 6,20% och löptid på 5 år kommer kosta dig cirka 2700 kronor per månad och 162.000 kronor totalt.
Vad kostar ett billån på 100.000?
Är ett bilköp en bra investering?
Det finns de som säger att ett bilköp inte är en bra investering eftersom den sjunker direkt i värde när du köper den, åtminstone om det är en ny bil. Men å ena sidan kanske behöver du ha bilen för att kunna ta dig till ditt arbete, och då kan du enkelt göra lite beräkningar för att se vad det hade kostat dig att åka taxi eller om det tar mycket längre tid för dig att åka kollektivt, eftersom även tid spelar in på ekonomin. Sedan finns alltid ett argument i frihetsaspekten som kommer från att ha egen bil som gör att många tycker det är värt att ta ett lån för att finansiera sitt bilköp.
Så mycket kan du låna
Maxbeloppet som du kan låna skiljer sig åt hos olika långivare, och det är oftast din inkomst och kreditbetyg som sätter denna gränsen. Till skillnad från privatlån kan det dock vara så att det finns en "undre" gräns som säger hur mycket du minst måste låna. Och här har en del långivare satt gränsen på 100.000 kronor. Gemensamt för alla billån är dock att du måste gå in med en egen kontantinsats på minst 20%. Du kan alltså max låna 80% av bilens värde.
Om du vill byta bil efter några år kan bilens restvärde, alltså det värde en bilhandlare är beredd att betala för din bil, användas för att reducera din återstående skuld. Den återstående skulden läggs sedan på till det nya lånet. Detta gör billånet väldigt flexibelt, men det är också viktigt att det nya lånet kan bli dyrare, eftersom du redan har en gammal skuld. Tänk därför noga igenom att du klarar denna kostnad så du inte hamnar i finansiell knipa.
Testet uppdaterades senast